Este regimul alimentar cu continut scazut de sare intotdeauna sanatos?

Organismul are nevoie de o anumită cantitate de sodiu pentru a funcționa corect. Sodiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism și joacă un rol important în sistemele musculare și nervoase. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de sodiu poate duce la agravarea hipertensiunii arteriale și la complicații asociate.

Creșterea producției de alimente din ce în ce mai procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilurilor de viață au contribuit la schimbarea tiparelor alimentare. Disponibilitatea alimentelor puternic procesate a crescut puternic în ultimii ani. 

Iar acum am ajuns să consumăm alimente mai bogate în energie, care conțin grăsimi saturate, grăsimi trans, zaharuri și sare. Sarea este sursa primară de sodiu, iar consumul crescut de sodiu este asociat cu hipertensiune arterială și risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Potrivit orientărilor alimentare pentru americani, se recomandă un aport de sodiu mai mic de 2.300 de miligrame (mg) pe zi pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Această cantitate este aproximativ echivalentul unei lingurițe de sare. Asociația Americană a Inimii (AHA) este de acord cu această recomandare, dar sugerează să se urmărească limita ideală de 1.500 mg de sodiu pe zi.

Un regim alimentar sărac în sodiu, benefic pentru sănătate?

Multe studii au arătat că o dietă săracă în sare îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, studiile au avut limitări: unele au implicat relativ puțini oameni, iar altele au măsurat câtă sare spun oamenii că mănâncă, dar nu câtă sare mănâncă de fapt.

Potrivit unui studiu vechi, evitarea alimentelor bogate în sare e posibil să nu fie atât de benefică pentru sănătatea inimii așa cum se credea până acum. Participanții la un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii nu au înregistrat, din câte se pare, niciun beneficiu ca urmare a unui regim alimentar cu conținut scăzut de sare, a spus liderul echipei de cercetare, Lynn Moore. „Persoanele care au urmat un regim alimentar cu conținut scăzut de sodiu (sare) nu au înregistrat în general, niciun beneficiu în următorii 20 sau 30 de ani, mai ales în ceea ce privește tensiunea arterială sau riscul de a dezvolta boli cardiace” a declarat Moore, profesor asociat la Scoală de Medicina a Universității Boston.

Moore și colegii sai au arătat, pe de altă parte, că persoanele respective s-au bucurat de o sănătate mai bună când au mărit aportul de potasiu, mineral care are multiple beneficii pentru inima. „Aportul mai mare de potasiu a fost asociat cu o tensiune arterială mai bună și cu un risc mai scăzut de boli cardiace,” a spus Moore. „Același lucru este valabil și în cazul magneziului.”

Dar înainte să utilizați solniță, luați în considerare că principalul susținător al unui regim alimentar cu conținut scăzut de sodiu, Asociația Americană a Inimii, a contestat validitatea studiului și a precizat că va continua să recomande limitarea aportului de sare. 

Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, aproximativ o linguriță, și o limită ideală care să nu depășească 1.500 de miligrame (mg) de sodiu pe zi pentru majoritatea persoanelor adulte.

Constatările lui Moore se bazează pe datele care provin de la peste 2.600 de bărbați și femei care au participat la Framingham Heart Study, un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii, desfășurat în rândul populației din Framingham, Massachusetts. Participanții au avut tensiunea arterială normală la începutul studiului. Dar, potrivit cercetătorilor, în următorii 16 ani, persoanele care au consumat mai puțin de 2.500 de miligrame de sodiu pe zi tindeau să aibă o tensiune arterială mai mare decât participanții care au consumat mai mult sodiu.

Cercetătorii au descoperit și că persoanele cu un aport mai mare de potasiu, calciu și magneziu au înregistrat pe termen lung, o tensiune arterială mai mică. Dar pentru a estima aportul de sodiu și de alte minerale, echipa de cercetare s-a bazat pe informațiile nutriționale detaliate de pe parcursul a șase zile, metoda care este destul de nesigură. Monitorizarea nivelului de sodiu se realizează prin analize de urină, prelevate pe parcursul mai multor zile. Jurnalele de nutriție pot fi inexacte. 

Este posibil să nu fi înregistrat aportul de sodiu în mod corespunzător. Rezultatele pozitive ale studiului privind potasiul au fost sprijinite și de alte studii. Potasiul ajută rinichii să elimine sarea din organism, reducând nivelul de sodiu din sânge.

De asemenea, acest mineral contribuie la reducerea tensiunii exercitate asupra vaselor de sânge, mărind flexibilitatea acestora, ceea ce poate scădea tensiunea arterială. Persoanele care consumă multă sare, 5.000 de mg pe zi, ar trebui să reducă cantitatea de sare consumată. De asemenea, în cazul acelei categorii a populației care trebuie să acorde atenție consumului de sare, un lucru esențial este aportul celorlalte minerale, în special, potasiu și probabil, magneziu.

Ce spun studiile recente?

Un studiu de la Harvard, publicat în 2021 de The New England Journal of Medicine, a implicat aproape 11.000 de oameni care au fost monitorizați cu atenție timp de aproape nouă ani 1. Cercetătorii au măsurat cantitățile de două tipuri de sare pe care participanții la studiu le-au consumat efectiv: sare obișnuită de masă (clorură de sodiu) și un alt mineral folosit adesea ca înlocuitor de sare (clorura de potasiu). 

Persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de clorură de sodiu au avut un risc cu 60% mai mare de apariție a unui eveniment cardiovascular major (un atac de cord, un accident vascular cerebral, plasarea de stent cardiac sau operație de bypass) în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.

În schimb, persoanele care au consumat clorură de potasiu au avut un risc cu 31% mai mic de apariție a unui eveniment cardiovascular major, comparativ cu persoanele care nu prea au consumat clorură de potasiu. Pe scurt, acest studiu pare să spună că ar fi sănătos să înlocuim clorura de potasiu cu sarea obișnuită de masă. Cu toate acestea, deoarece acesta este un studiu observațional și nu un studiu randomizat, această concluzie nu poate fi făcută cu siguranță.

Un studiu randomizat publicat online de același jurnal pe 21 august 2021 a ajuns la o concluzie clară 2. Aproape 21.000 de oameni din China au fost desemnați aleatoriu, timp de cinci ani, să folosească un înlocuitor de sare care conținea atât clorură de potasiu, cât și clorură de sodiu sau să folosească sare obișnuită de masă (clorură de sodiu). 

Participanții la studiu aveau toți 60 de ani sau mai mult, au suferit un accident vascular cerebral în trecut și aveau tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială). În grupul care a folosit înlocuitorul de sare, riscurile unui alt accident vascular cerebral, un eveniment cardiovascular major și deces au fost cu 12% până la 14% mai mici, comparativ cu grupul care a folosit sare de masă obișnuită. Nu putem ști dacă același lucru ar fi fost valabil și la persoanele mai tinere, la persoanele de altă naționalitate sau la persoanele care nu au avut antecedente de accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare.

Problemele medicale controversate sunt rareori rezolvate complet de noi studii, deoarece toate studiile au limitări. Cu toate acestea, aceste două studii oferă dovezi puternice că o dietă cu un conținut ridicat de clorură de sodiu ar trebui evitată și că probabil ar trebui să folosim înlocuitori de sare care conțin clorură de potasiu mai des.  

Alimente de inclus într-o dietă săracă în sodiu

O modalitate de a reduce aportul alimentar de sodiu este de a consuma în principal alimente proaspete, inclusiv legume, fructe și produse de origine animală.

Prin urmare, ar trebui să mizezi în deosebi pe următoarele alimente:

  • fructe și legume proaspete
  • legume conservate cu o etichetă care să ateste că au un conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată 
  • legume congelate fără sare adăugată
  • sosuri și condimente pentru salată cu conținut scăzut de sodiu
  • pâine și cereale cu conținut scăzut de sodiu
  • lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi

De asemenea, este important să eviți utilizarea sării pentru a asezona alimentele. Se recomandă înlocuirea sării cu unul dintre aceste condimente alimentare alternative:

  • amestecuri de condimente fără sare
  • ierburi și condimente
  • ceapă, usturoi sau ardei tocate
  • ghimbir
  • suc de lămâie 

Alimente de evitat într-o dietă săracă în sodiu

Potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, peste 70% din sodiul din dietă provine din alimente preparate sau ambalate. Nivelurile ridicate de sodiu pot fi prezente și în alimentele care nu au gust sărat, cum ar fi produsele de patiserie și cerealele.

Specialiștii sugerează să fie evitate alimentele de mai jos atunci când urmezi o dietă săracă în sodiu:

  • Gustări sărate: Acestea includ tortilla, chipsuri de porumb și covrigei.
  • Produsele semi-preparate.
  • Sosuri bogate în sodiu, precum sosul de soia.
  • Alimente procesate, precum supa la plic, baconul, șunca și murăturile.
  • Carnea procesată:pastramă, cârnați.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Can Salt Substitution Save At-Risk Persons from Stroke?”, 2021, N Engl J Med, Julie R. Ingelfinger, M.D.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2112857
2 Studiul „„Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death”, N Engl J Med. 2021, Bruce Neal, Yangfeng Wu, Xiangxian Feng, Ruijuan Zhang et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34459569/
Americam Heart Association - How much sodium should I eat per day?
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day
Centers for Disease Control and Prevention - Sodium, Potassium and Health
https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0