Dieta bolnavilor cu hepatite B si C

Chiar dacă afecțiunea nu prezintă semne clinice evidente, este recomandat ca pacienții cu hepatită virală de tip B sau C să acorde o mare importanță dietei, întrucât o alimentație sănătoasă ajută organismul să își regleze sistemul imunitar.

Scopul unei diete pentru pacienții cu hepatită este de a reduce la minimum stresul asupra ficatului, care este deja compromis de inflamația care definește afecțiunea. Poate surprinzător, un plan alimentar ideal pentru hepatita cronică este pur și simplu unul care se aliniază la ghidurile de alimentație sănătoasă pentru toți adulții, furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA (USDA). O dietă hrănitoare te poate ajuta să îți menții o greutate optimă și te poate ajuta să păstrezi o funcție hepatică sănătoasă

Deși este posibil să trebuiască să îți ajustezi dieta în funcție de diagnosticul tău specific, principiile nutriției de bază sunt susceptibile de a-i oferi corpului tău ceea ce are nevoie, fără a-ți suprasolicita ficatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cât trebuie să mănânci?

Nu există un tipar al meselor recomandat pentru cei cu hepatită. Dar mulți oameni cu această afecțiune preferă să consume mese mici și dese, mai degrabă decât două până la trei mese mari în fiecare zi, pentru a-și menține nivelul de energie.

Una dintre sarcinile ficatului este depozitarea glicogenului, care este folosit de organism pentru energie imediată. Majoritatea oamenilor pot stoca cantități relativ mari de glicogen în ficat, dar atunci când ficatul este deteriorat, țesutul cicatricial îndepărtează spațiul de depozitare valoros. Drept urmare, ficatul nu poate stoca atât de mult glicogen cât putea odinioară.
Consumul de mese mici și dese (asigurându-te că incluzi  carbohidrați) permite corpului tău să-și înlocuiască rezervele de glicogen în mod constant.
 

Alimente interzise

În acest sens trebuie eliminate din alimentația de zi cu zi prăjelile, alimentația de proveniență fast food, bogată în grăsimi animale, ori grăsimi hidrogenate și acizi grași trans, sodiu, precum și semipreparatele, mezelurile ori afumaturile din comerț, întrucât aceste excese pot genera forme de insuficiență hepatică. Evident, aceștia trebuie să elimine alcoolul, care determina steatoză hepatică, precum și alte complicații precum ciroză.

În plus persoanele infectate cu virusul hepatitei C trebuie să fie avizate că prezintă un risc mai mare de a face diabet, de aceea se recomandă că dieta lor să fie una echilibrată, bogată în carbohidrați cu indice glicemic scăzut, pentru nu se produce variații ale nivelului glucozei din sânge. În această situație sunt benefice legumele de toate felurile, preparate cât mai puțin din punct de vedere termic, iar sucurile naturale din fructe trebuie combinate inteligent cu legume, preferabil rădăcinoase.

Deși există credința că la cei care suferă de afecțiuni hepatice le este recomandat ficatul și pateul de ficat, acesta ar trebui evitat, chiar și cel de pui, din cauza excesului de fier și de purine, generatoare de calculi biliari și perturbarea activității ficatului, că de altfel și majoritatea organelor de animale. În plus, multe pateuri de ficat conțin aditivi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimente recomandate

Dintre legume să nu lipsească pătrunjelul, sfeclă roşie, ţelină, varză, ridichi, conopidă și broccoli, dovleceii, cartofi copţi, iar dintre fructe sunt recomandate grepfrutul, lămâia, merele şi fructe de pădure. În general sunt permise toate fructele, în cantități limitate, dar se recomandă în special fructele de pădure-afină, zmeură, cătină, merișorul, dar legumele și salatele proaspte, la discreție.

Cerealele trebuie să fie integrale, iar proteinele să provină din carne slabă, lactate preferabil degresate și nefermentate, peste slab, ouă în număr redus, soia și ciuperci de toate tipurile. Nucile, semințe de caise, mugurii de pin și migdalele sunt recomandate a fi consumate crude, neprelucrate prin prăjire. De asemneea se recomandă alimente bogate în grăsimi vegetale sănătoase măsline, avocado, ulei de peste, semințe de în, ulei de samburi de strugur sau de dovleac.

Pe lângă sucurile din legume, pacienților cu afecțiuni hepatice li se recomandă să se hidrateze cu unul-doi litri de apă, în fiecare zi, cu supe de legume, dar și cu ceaiuri și infuzii cu rol hepatoprotector, recomandate de medicul curant - rostopască, anghinare, Armurariu (Silybum marianum), Cătină albă (Hippophae rhamnoides), Levănțică (Lavandula angustifolia), Sunătoare (Hypericum perforatum) - Trifoiste de baltă - (Menyanthes trifoliate), Alun (Corylus avellana), Ienupăr (Juniperus communis), Secară (Secale cereale) sub formă de decoct (o lingură de boabe la o cană de apă).

Un aliat de nădejde al acestor pacienți îl reprezintă mierea și polenul, pe care le pot găsi sub formă de suplimente preparate în farmacii, dar mai degrabă pot fi cumpărate direct din plafar sau surse sigure, direct de la producători și amestecate acasă, în rețete recomandate de medicul curant.

Ce să mai eviți

Ficatul are o capacitate uimitoare de a-și face treaba chiar și în timp ce este deteriorat, dar în cele din urmă, prea multe daune vor reduce funcția ficatului. Prin urmare, este în interesul tău să reduci expunerea la toxine, cum ar fi:

•  Medicamente inutile: Chiar dacă medicamentele sunt benefice, ele sunt totuși substanțe chimice toxice care trebuie procesate de ficat. Este important să urmezi sfatul medicului și să iei  medicamentele de care ai nevoie (conform instrucțiunilor) și să le eviți pe cele de care nu ai. Consultă medicul înainte de a lua orice medicament nou.
•  Pesticide și erbicide: Deși acestea pot fi absorbite prin piele, acestea sunt toxine procesate în cele din urmă de ficat. Alege produse BIO, care nu au fost tratate cu astfel de substanțe. 
•  Produse chimice pentru uz casnic: folosim produse chimice zilnic, uneori fără să ne gândim la riscuri. Persoanele cu hepatită cronică ar trebui să aibă o precauție suplimentară pentru a reduce expunerea la acestea prin vapori, ingestie și absorbție a pielii.
•  Produse din tutun: Studiile au constatat că există un efect interactiv între fumatul de țigări și diferite tipuri de hepatită. Din acest motiv, fumatul nu este recomandat dacă ai fost diagnosticat cu hepatită.
•  Alcoolul: consumul de alcool provoacă un stres crescut asupra ficatului și te poate expune unui risc mai mare de afectare a acestuia. Dacă ai hepatită, experții te sfătuiesc să eviți alcoolul.
•  Droguri recreaționale: utilizarea drogurilor recreaționale îți poate afecta semnificativ nivelul de energie și sănătatea în general. Ca atare, acestea ar trebui evitate în totalitate.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Nutrition in Patients With Cirrhosis. Gastroenterol Hepatol

 Hepatitis B and C virus infection and diabetes mellitus: A cohort study


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0