De ce sa incluzi ALGELE in dieta ta si cum sa le consumi

Algele sunt folosite pentru calitatile nutritionale deosebite de mii de ani, cu precadere in tarile asiatice. Specialistii sustin ca exista peste 10.000 de specii de alge, insa cele mai cunoscute sunt algele nori, deshidratate si folosite apoi pentru prepararea faimosului sushi. Alte specii des intalnite de alge sunt spirulina, wakame ori kelp.

Si in Europa sunt folosite de sute de ani algele pentru efectele terapeutice, insa de cele mai multe ori sub forma de suplimente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Beneficii nutritionale alge

Continut ridicat de nutrienti esentiali – la fel ca toate plantele, algele contin minerale si vitamine esentiale. Potrivit specialistilor, un singur gram de alge asigura necesarul zilnic de iod, minerala vitala pentru buna functionare a glandei tiroide. De asemenea, algele contin si calciu, vitamina A, vitamina C si vitamina B12 in cantitati ridicate.

Sursa bogata de fibre dietetice – fibrele dietetice faciliteaza digestia, previn constipatia si reduc problemele digestive in proportie de 75%. Totodata, fibrele ajuta la instalarea satietatii si previn mancatul excesiv. Asadar, fibrele dietetice te pot ajuta sa scapi de kilogramele in plus.

Sursa bogata de antioxidanti – studiile realizate recent au dovedit ca algele sunt o sursa excelenta de antioxidanti puternici. Asadar, consumul de alge are proprietati antiinflamatoare, benefice pentru persoanele care sufera de dureri cronice, de artrita ori de orice alta boala cauzata de inflamatie.

Continut ridicat de glutamat – glutamatul este cel mai abundent neurotransmitator excitator din sistemul nervos, fiind implicat in procesele de invatare si memorie. Algele contin o cantitate importanta de glutamat.

Sursa de grasimi sanatoase – organismul are nevoie de grasimi sanatoase pentru a functiona, iar algele sunt bogate in acizi grasi Omega-3, grasimi eficiente in scaderea colesterolului. O foaie de alge nori contine aceeasi cantitate de acizi grasi Omega-3 pe care o contin doi avocado.

 

Contraindicatii

Ca orice alt aliment sanatos, si algele au efecte nedorite atunci cand cel care le consuma face excese ori sufera de anumite afectiuni.

Spre exemplu, algele contin cantitati mari de potasiu – 2 linguri de alge au de 34 de ori mai mult potasiu decat 2 linguri de banana. Potasiul consumat in exces poate provoca palpitatii persoanelor care au probleme renale.

De asemenea, si excesul de iod poate provoca o serie de probleme care pot fi evitate prin moderatie.

Consumul echilibrat de alge iti va asgura nutrientii necesari, fara sa vina cu alte probleme la pachet. In cazul algelor, o lingura, doua de alge pe saptamana inseamna consum echilibrat.

 

Cum poti consuma alge

Algele pot fi consumate in diverse preparate, dar si sub forma de suplimente alimentare. Daca alegi a doua varianta, consulta-te cu medicul tau inainte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Foitele de alge nori pot fi folosite pentru a prepara sushi, dar si sandvisuri ori rulori umplute cu legume. Algele kelp pot fi folosite pentru asezonarea supelor, a tocanitelor si a pastelor. De asemenea, algele dulse pot fi consumate pe post de chipsuri, preparate in cuptor, dupa ce au fost unse cu ulei de masline si condimente. Atunci cand gatesti cu alge, poti renunta la sare pentru ca gustul lor este deja sarat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0