Ce este spirulina: beneficii si contraindicatii

Spirulina este o algă, mai exact o microalgă, consumată de secole pentru proprietățile sale, dar și pentru calitățile nutriționale deosebite.

Spirulina era consumată de vechii azteci și a reapărut în atenția cercetătorilor ca un aliment super sănătos după ce NASA l-a folosit cu succes că supliment alimentar pentru astronauții din misiunile spațiale. 

Este un superaliment provenit din algele albastre-verzi, care cresc în mod natural în lacurile sărate din climatul subtropical, dar și în ocean. Acesteia i se atribuie proprietăți precum accelerarea metabolismului, scăderea colesterolului, scăderea în greutate, dar și tratarea unor tulburări de natură psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenție.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Valori nutriționale 7 g de spirulină

Calorii: 20 kcal

Proteine: 4 g

Vitamina B1:  11% din doza zilnică recomandată

Vitamina B2: 15% din doza zilnică recomandată

Vitamina B3: 4% din doza zilnică recomandată

Cupru: 21% din doza zilnică recomandată

Fier: 11% din doza zilnică recomandată

* Totodată, spirulina conține și magneziu, potasiu și mangan, precum și alți nutrienți importanți pentru organism.

Beneficii spirulină

Oamenii de știință au făcut o serie de studii în ultimii ani, pentru a descoperi ce proprietăți are, de fapt, spirulina. În urma acestor studii s-au confirmat următoarele beneficii ale acestui superaliment:

Proprietăți antiinflamatoare și antioxidante 

Principala componentă activă din spirulină se numește ficocianină. Această substanță antioxidantă îi conferă spirulinei culoarea sa unică. Fiind o sursa bogată de antioxidanți, spirulina protejează organismul de stresul oxidativ la nivelul ADN-ului, dar și la nivel celular 1. Stresul oxidativ provoacă inflamație cronică, care contribuie la apariția unor boli, printre care și cancerul. Așadar, consumul de spirulină are un puternic efect antiinflamator.

Scade nivelul de trigliceride din sânge, precum și colesterolul "rău" (LDL) 

În cadrul unui studiu făcut recent, s-a dovedit că 1 gram de spirulina pe zi poate reduce nivelul de trigliceride din sânge cu 16,3%, iar colesterolul cu 10,1% 2. Având în vedere că trigliceridele și colesterolul care depășesc parametrii normali pot cauza boli cardiovasculare, spirulina poate proteja sănătatea inimii.

Previne acumularea colesterolului de către acidul gamma-linolenic

Spirulina este de asemenea compusă din acid gamma-linolenic (GLA). GLA se formează în mare parte din conversia LA în prezența enzimei delta-6-desaturază, care poate fi inhibată cu deficiențe de minerale, abuz de alcool / tutun, infecții, îmbătrânire și alte afecțiuni medicale severe. Mai mult, deficiențele GLA pot agrava îngroșarea  arterială, hipertensiunea și dislipidemia. În plus, spirulina conține și vitamina B3, numită și niacină, care este, de asemenea, cunoscută pentru optimizarea dislipidemiei.

Tratează candidoza 

Potrivit cercetătorilor, Candida albicans se regăsește în mod normal în organism, în cavitatea bucală, în tractul gastrointestinal, dar și în vagin, însă atunci când apar dezechilibre, bacteriile se multiplică și apare candidoza.

Specialiștii spun că spirulina este eficientă în tratarea candidozei, având proprietăți antimicrobiene eficiente în cazul acestei ciuperci microscopice.

Scade și ajută la reglarea tensiunii arteriale 

Ficocianina, substanța care oferă nuanță albastra spirulinei, deține proprietăți antihipertensive, de ajutor pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială crescută. în plus, are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce face ca acest superaliment să fie potrivit pentru dietele cu conținut limitat de sare și nu conține colesterol dăunător, din contra, ajută la combaterea formării acestuia în exces și previne ateroscleroza, strâns legată de etiopatogenia hipertensiunii arteriale.

Îmbunătățește simptomele rinitei alergice

Rinita alergică se caracterizează prin inflamație în căile nazale. Este declanșată de alergenii de mediu, precum polenul, părul de animale sau chiar praful. 

Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice și există dovezi că poate fi eficientă.

Într-un studiu efectuat pe 127 de persoane cu rinită alergică, 2 grame pe zi au redus dramatic simptomele precum scurgerile nazale, strănutul, congestia nazală și mâncărimea 3.

Accelerează scăderea în greutate

Dietele bogate în proteine accelerează scăderea în greutate, “topind” depozitele de grăsime.  Mecanismul de acțiune al spirulinei este reprezentat de o reducere a infiltrării macrofagelor în grăsime viscerală, prevenirea acumulării de grăsime hepatică, reducerea stresului oxidativ, îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea sațietății.

Are rol hepatoprotector

Și chiar îmbunătățește starea ficatului în steatoza hepatică nonalcoolică. Suplimentarea cu spirulină la o doză mare de 6 g zilnic la pacienții cu steatoză hepatică are efecte metabolice benefice puternice. 

În cadrul unui studiu, la sfârșitul perioadei de intervenție de 6 luni, nivelurile medii de aspartat aminotransferază, alanină aminotransferază, gamma-glutamiltransferază, trigliceride, lipoproteină-colesterol cu densitate mică, colesterol total și raportul dintre colesterolul total și colesterolul cu lipoproteine cu densitate ridicată au fost a scăzut semnificativ.

Ține sub control nivelul de glucoză din sânge

Studii efectuate la pacienți cu diabet zaharat de tip 2 au demonstrat eficacitatea suplimentării cu spirulină (2 g / zi timp de 2 luni) utilizând nivelurile de glicemie preintervenție și postintervenție, nivelurile de hemoglobină glicozilată (HbA (1c)) și profilurile lipidice ale subiecților diabetici. 

Suplimentarea cu spirulină timp de două luni a dus la o scădere semnificativă a glicemiei în post și a nivelului postprandial al glicemiei. De asemenea, a fost observată o reducere semnificativă a nivelului de HbA (1c), indicând o îmbunătățire a reglării glucozei pe termen lung. În ceea ce privește lipidele, nivelurile de trigliceride au fost semnificativ reduse.

Utilă pentru pacienții cu intoleranță la gluten și boala celiacă

Spirulina poate fi o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale pentru persoanele cu intoleranță la gluten și boala celiacă.  Spirulina este o sursă importantă de proteine, dar și acizi grași esențiali, minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu, crom, fosfor - care se află în fiecare celulă din organism și lucrează cu calciul pentru a menține densitatea osoasă, seleniu și o sursă excelentă de fier (de 10 ori mai mare decât alte alimente bogate în fier). 

De altfel, spirulina furnizează betacaroten pe care organismul îl transformă în vitamina A și are o importanță deosebită pentru celiaci. Betacarotenul este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și, de asemenea, reduce riscul de cancer,  inclusiv de colon și tract gastrointestinal, la care persoanele cu boala celiacă sunt predispuse.

Spirulina este, de asemenea, o proteină completă care furnizează toți aminoacizii esențiali într-o formă foarte absorbabilă, precum și zeaxantina și luteină, necesare pentru un sistem vizual sănătos. 

Susține sănătatea mintală

O lucrare de cercetare din 2018 scoate în evidență potențialul rol pe care spirulina l-ar putea avea în tratarea tulburărilor (afective) de dispoziție 5. Teoria de la baza acestei idei este că spirulina este o sursă de triptofan, un aminoacid care susține producția de serotonină în creier. La rândul ei, serotonina are un rol important în sănătatea mintală.

Pacienții diagnosticați cu anumite tulburări sau afecțiuni ale sănătății mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, ar putea avea niveluri scăzute de serotonină, iar administrarea unor suplimente cu triptofan, pentru a se menține nivelurile optime de serotonina, ar putea îndeplini un rol în susținerea unei stări mintale bune. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a se stabili cu exactitate ce rol are spirulina în ceea ce privește sănătatea mintală.

Îmbunătățește instalarea stării de sațietate

Reducerea poftei de mâncare se poate datora unei îmbunătățiri a rezistenței la leptină în nucleul arcuatan.

Cum să consumi spirulină

Spirulina poată fi consumată atât sub formă de capsule, cât și sub formă de pudră.

Dacă alegi spirulina sub formă de pudră, iată cum o poți consuma:

  • Dizolvă 1 linguriță de pudră de spirulină într-un pahar cu apă.
  • Dizolvă o linguriță de pulbere de spirulină în smoothie-ul pe care îl bei dimineața.
  • Folosește spirulina pulbere la prepararea deserturilor, în special la cele raw.
  • Folosește spirulina pulbere în salate, alături de condimente precum chili sau chimion.
  • Folosește spirulina în piureuri și supe-creme.

Există riscuri sau contraindicații asociate cu un consum de spirulină?

O analiză 6 din 2014 notează că spirulina este bine tolerată de majoritatea persoanelor și că este o substanță considerată sigură pentru consumul uman, așa că substanța nu cauzează apariția unor efecte adverse semnificative. Este bine, însă, să discuți cu medicul tău despre interacțiunile posibile ce pot să apară între spirulina și medicamentele pe care le iei în prezent, înainte de a lua acest tip de suplimente.

Spirulina și cancerul

Microalgele servesc drept punct de cercetare promițător și eficient atât în prevenirea, cât și chiar tratarea cancerului 7. Mai multe tipuri de biomolecule extrase și caracterizate din originea microalgală au prezentat un efect anti-tumorogen și antiproliferativ eficient. 

Diferite tipuri de astfel de compuși conțin produse secundare active biologic, cum ar fi carotenoizi, polizaharide naturale sau sulfatate, derivați de fenol, sterol, depsipeptide, polichide conținând metal și mai multe tipuri de alcaloizi și stipodioli. Aproape toți dintre acești compuși sunt capabili să inducă moartea celulelor tumorale prin activarea căii apoptotice a caspazelor, inhibarea nucleației microtubulilor a celulelor sau prin activarea căilor independente ale caspazei intercelulare.
 
Cercetătorii își îndreaptă atenția în special asupra unui compus - fucoxantina, un carotenoid prezent în microalge, diatomee și alge brune, care prezintă proprietăți anticanceroase puternice prin prevenirea creșterii celulelor maligne, stimularea genelor supresoare de cancer, în timp ce nu afectează apoptoza celulelor tumorale

Mai sunt necesare mai multe investigații biologice și moleculare avansate referitoare la rolul și eficacitatea acestor compuși anticancerigeni derivați de alge.
 
Mai mult, ar trebui efectuate investigații ample, in vitro sau in-vivo, asupra compușilor bioactivi ai microalgelor pentru a evalua posibilele aplicații ale acestora împotriva unei game largi de cancer.

Reacții adverse și precauții

Cumpără întotdeauna produse cu spirulină din surse credibile, analizate și certificate din punct de vedere al originii și calității. Deoarece spirulina poate fi recoltată și din apele naturale, nerespectarea metodelor de control al calității permite contaminarea cu toxine cunoscute sub numele de microcistine. Aceste substanțe sunt toxice pentru ficat și pot provoca leziuni hepatice.

Spirulina cauzează rareori reacții adverse, dar efectele secundare potențiale includ dureri de cap, dureri musculare, transpirație și insomnie. Produsele din alge albastre-verzi care nu conțin substanțe nocive care să le contamineze (cum ar fi metalele toxice, bacteriile dăunătoare ori microcistina) sunt posibil sigure pentru majoritatea oamenilor.

Însă dacă produsele din alge albastre-verzi sunt contaminate, ele cel mai probabil nu sunt sigure, mai ales în cazul administrării la copii. Experții ne reamintesc că micuții sunt mai sensibili decât adulții la produsele din alge albastre-verzi contaminate.

Anumiți pacienți trebuie să fie extrem de precauți dacă vor să ia produse din alge albastre-verzi. Nu se cunosc suficiente informații despre folosirea suplimentelor din alge albastre-verzi la femeile însărcinate și la cele care alăptează.

În cazul pacienților cu boli autoimune (scleroză multiplă, lupus, artrită reumatoidă și altele), algele albastre-verzi ar putea determina sistemul imunitar să devină și mai activ, iar din această cauză, pot să se agraveze simptomele acestor afecțiuni.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin”, publicat în 2009, în Anesthesia and analgesia, autori: Chao-Ming Shih, Shin-Nan Cheng, Chih-Shung Wong, Yu-Ling Kuo, Tz-Chong Chou
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19299804/
2 Studiul „The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study”, publicat în 2013, în Journal of the science of food and agriculture, autori: Elias E Mazokopakis, Ioannis K Starakis, Maria G Papadomanolaki, Niki G Mavroeidi, Emmanuel S Ganotakis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23754631/
3 Studiul „The effects of spirulina on allergic rhinitis”, publicat în 2008, autori: Cemal Cingi, Meltem Conk-Dalay, Hamdi Cakli, Cengiz Bal
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/
4 Studiul „Association of glycaemia with macrovascular and microvascular complications of type 2 diabetes (UKPDS 35): prospective observational study”, publicat în 2000, în British Medical Journal, autori: I M Stratton, A I Adler, H A Neil, D R Matthews, S E Manley, C A Cull, D Hadden, R C Turner, R R Holman
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10938048/ 
5 Studiul „Spirulina as a main source of tryptophan for mental illness: Improving level of serotonin through tryptophan supplementation", iulie 2018, pe researchgate.net, autor Sileshi Demelash Sasie.
6 Studiul „Review of natural products with hepatoprotective effects", octombrie 2014, in World journal of gastroenterology; autori: Eduardo Madrigal-Santillán, Eduardo Madrigal-Bujaidar, Isela Álvarez-González, María Teresa Sumaya-Martínez, José Gutiérrez-Salinas, Mirandeli Bautista, Ángel Morales-González, Manuel García-Luna y González-Rubio, J Leopoldo Aguilar-Faisal, José A Morales-González.
7 Studiul „Microalgae in modern cancer therapy: Current knowledge”, publicat în 2019, în Biomedicine & pharmacotherapy, autori: Mohamed E Abd El-Hack, Sameh Abdelnour, Mahmoud Alagawany, Mohamed Abdo, Moustafa A Sakr, Asmaa F Khafaga, Samir A Mahgoub, Shaaban S Elnesr, Manar G Gebriel 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30576933/
8 ”Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: Review”, publicat în Openheart, în 2020, autori:  James DiNicolantonio. Anusha Bhat, James OKeefe, 2020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1