Cum verificam puritatea mierii si ce tipuri de miere exista

Mierea este unul dintre alimentele apreciate nu numai pentru gustul deosebit, ci si pentru efectele terapeutice pe care le are asupra organismului. Culoarea si aroma mierii difera in functie de nectarul din care este obtinuta. Exista nenumarate tipuri de miere, insa, de regula, cele mai deschise la culoare au o aroma mai subtila, in timp ce tipurile de miere inchise la culoare au un gust mai pregnant.

Tipuri de miere

Exista peste 300 de tipuri de miere in lume, insa iti voi prezenta tipurile de miere consumate in Romania.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea monoflora – acest tip de miere este obtinut in totalitate, sau preponderent, din nectarul unei singure flori. Mierea monoflora poate fi din flori de tei, din flori de salcam ori de rapita. Mierea de tei are o aroma puternica si o textura fluida, in timp ce mierea de salcam are un continut mai mare de fructoza si se cristalizeaza cu greutate. Pe de alta parte, mierea de rapita se cristalizaeaza rapid, fiind foarte bogata in continutul de apa.

 

 

Proprietati miere monoflora: efectele terapeutice ale mierii monoflore difera in functie de floarea din care a fost produsa mierea.

Mierea de tei, spre exemplu, este renumita pentru efectele benefice pe care le are in tratarea racelilor si a febrei. Durerile de gat, rinitele si laringitele sunt ameliorate de consumul de miere de tei. Daca este asociata cu ceai, mierea de tei calmeaza durerile gastrointestinale, dar are efecte pozitive si asupra ficatului. Aplicata direct pe piele, mierea de tei ajuta la vindecarea eczemelor, a iritatiilor si a arsurilor.

Mierea de salcam, una dintre cele mai renumite tipuri de miere la nivel international datorita faptului ca florile nu sunt tratate cu pesticide si insecticide, are de asemenea o serie de beneficii pentru sanatate. Aceasta miere mareste vitalitatea, fiind ideala in perioadele de convalescenta, creste apetitul, regleaza aciditatea stomacului si trateaza insomniile.

Mierea poliflora – acest tip de miere este obtinut din nectarul mai multor flori. De regula, mierea poliflora este cea mai recomandata pentru proprietatile sale terapeutice intrucat inglobeaza proprietatile tuturor nectarurilor din care este obtinuta.

Proprietati miere poliflora: mierea poliflora este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti de pret. Aceasta are puternice proprietati antibacteriene si antifungice, trateaza tusea si iritatiile de la nivelul gatului, imbunatateste performantele sportive, regleaza zaharul din sange, intareste sistemul imunitar si accelereaza vidnecarea ranilor de la suprafata pielii.

Mierea de mana – acest tip de miere este mai rar intalnit, insa merita efortul depus pentru a obtine un borcan de miere de mana. Mierea de mana, cunoscuta si sub denumirea de miere de padure, este obtinuta din substanta pe care o secreta coniferele, substanta care are o textura extrem de lipicioasa si pe care albinele cu greu reusesc sa o culeaga. Costurile mari de intretinere a stupilor de albine in zonele montane fac pretul acestui tip de miere sa fie mai mare, insa pretul este justificat.

Proprietati miere de mana: ajuta in tratarea afectiunilor cailor respiratorii, previne si amelioreaza simptomele alergiilor, trateaza acneea si previne semnele imbatranirii aparute pe chip. De asemenea, mierea de mana are proprietati antivirale si fortifica sistemul imunitar.

 

 

Cum recunosti mierea pura

Teoretic, mierea este 100% pura insa, din ratiuni financiare, producatorii pot amesteca mierea cu sirop de zahar, cu sirop de porumb sau cu melasa pentru a mari cantitatea de miere vanduta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cateva teste simple prin care poti verifica puritatea mierii:

  • Testul degetului mare – introdu degetul mare in borcanul cu miere apoi scoate-l. Daca mierea se scurge imediat de pe deget, avand o textura apoasa, nu este miere naturala.
  • Testul apei – umple un pahar cu apa si adauga in el o lingura de miere. Mierea care nu este pura se va dizolva rapid in apa, in timp ce mierea naturala va ramane pe fundul paharului cu apa.
  • Testul focului – introdu capatul inflamabil al unui bat de chibrit in borcanul cu miere, apoi incearca sa ii dai foc. Daca mierea este pura, va lua foc imediat. Pe de alta parte, daca nu este 100% pura nu se va aprinde pentru ca are un continut ridicat de apa.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0