Cum iti ajuti copilul adolescent sa slabeasca sanatos

Greutatea la care se afla acum copilul tau adolescent ii afecteaza sanatatea, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, asa ca e normal, ca parinte, sa fii ingrijorat. Din fericire, il poti ajuta sa inceapa demersurile pentru a da jos cateva kilograme inainte de a incepe scoala si chiar si dupa debutul noului an scolar sau cu oricare alta ocazie stabilita de el.

 

Anii adolescentei pot fi o adevarata provocare, in special pentru un tanar care se lupta cu kilogramele. De pilda, copilul tau isi poate propune sa slabeasca inainte de inceperea anului scolar, cand merge in tabara, inainte de petrecerea lui de majorat sau in alte ocazii, cand vrea neaparat sa slabeasca si exista riscul sa apeleze la diete drastice si periculoase.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

 

Poate ca adolescentul tau a fost diagnosticat cu o problema de sanatate asociata cu excesul ponderal, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau sindromul de apnee in somn. Sau poate ca este ingrijorat in legatura cu kilogramele acumulate peste vara sau cu faptul ca la scoala ar putea avea de-a face cu copii bully. Ca parinte, iti doresti sa il ajuti, dar nu este usor sa stii ce trebuie sa faceti de acum.

Arata-i ca vrei sa il ajuti

Poate ca s-a confruntat cu remarci rautacioase, cu fenomenul bullying, cu depresia sau cu stima de sine scazuta. Sau poate ca se simte frustrat din cauza incercarilor anterioare de a slabi, care nu au functionat. Ofera-i sprijinul tau si intelegerea ta si arata-i ca esti dispus sa il ajuti sa tina sub control aceasta problema. Ai putea sa ii spui "Nu pot sa iti schimb eu greutatea, dar te pot ajuta sa iei decizii sanatoase, ca sa slabesti".

Adu in discutie imaginile nerealiste

Greutatea si imaginea pe care o are despre propriul corp pot fi probleme delicate. Cand vine vorba de pierderea kilogramelor la adolescenta, aminteste-i copilului tau, fie ca e fata, fie ca e baiat, ca nu exista un corp perfect si o greutate ideala. In loc sa discutati despre "grasime" si "ce inseamna sa fii slab", incurajeaza-ti adolescentul sa se concentreze pe acele comportamente care incurajeaza o greutate sanatoasa si care il ajuta sa slabeasca intr-un mod sanatos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul adolescentului iti poate fi de ajutor, setand obiective realistice in ceea ce priveste indicele de masa corporala (IMC) si greutatea corpului lui, in functie de varsta, inaltimea si starea generala de sanatate.

Rezista in fata dietelor ce promit solutii "rapide"

Ajuta-l pe adolescentul tau sa inteleaga ca a slabi (si a tine kilogramele la distanta) este un angajament pe care ti-l asumi pentru toata viata. Dietele "minune" si cele fade ii vor rapi copilului tau, care este inca in crestere, fierul, calciul si alti nutrienti esentiali din organism. Nu apela la pastile pentru slabit si nici la alte metode ce promit solutii rapide in lupta cu kilogramele, pentru ca acestea nu se adreseaza problemei care a dus la acumularea kilogramelor, dar ar putea fi si periculoase.

Incurajeaza-l sa fie activ

Adolescentii au nevoie de aproximativ 60 de minute de activitate fizica pe zi, dar asta nu inseamna neaparat 60 de minute dintr-o bucata. Si intervalele mai scurte de activitate fizica, repetate pe parcursul zilei, pot ajuta la arderea caloriilor. Pentru a-l ajuta pe adolescentul tau sa faca mai multa miscare, pune accentul pe activitate, nu pe exercitiul fizic in sine. Poate face skateboarding, poate sa sara cu coarda, poate sa danseze. Toate acestea sunt activitati excelente pentru a arde caloriile si pentru a fi in forma.

Sugereaza-i sa luati micul dejun in fiecare dimineata

 
 

 

Un mic dejun hranitor ii va da adolescentului tau energia necesara pentru a face fata provocarilor de peste zi. In plus, micul dejun il va impiedica sa manance prea mult mai tarziu, pe parcursul zilei. Ii poti sugera sa manance cereale cu un continut bogat de fibre sau paine integrala, o mana mica de nuci sau unul sau doua fructe, daca nu vrea cereale si nici paine integrala.

Incurajeaza-l sa ia gustari sanatoase

Il poti incuraja pe copilul tau sa inlocuiasca punga de chipsuri cu variante mai sanatoase de gustari sau sa nu isi mai comande cartofi prajiti in oras. Invata-l sa aleaga gustari mult mai sanatoase, pe care si le poate lua la pachet, cum ar fi:

  • struguri, portocale, capsune sau alte fructe proaspete
  • ardei gras rosu, galben sau portocaliu, taiat "bastonase"
  • rosii cherry
  • morcovi mici
  • iaurt degresat
  • popcorn fara unt, facut in casa (nu la microunde)


Nu uita sa discuti cu adolescentul tau despre indicele de masa corporala (IMC). Medicul ii poate calcula IMC-ul, fiind un mod prin care puteti masura procentul de grasime din corp, in functie de inaltime si de greutate. Daca IMC-ul intra la categoria unei persoane supraponderale sau obeze, discuta cu medicul despre obiectivele legate de greutate.

Expertii spun ca adolescentii nu ar trebui sa  slabeasca mai mult de 900 de grame pe saptamana. Daca crezi ca este necesar, discutia cu un psiholog sau psihoterapeut ar putea fi un alt punct de plecare in lupta adolescentului cu kilogramele in plus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0