Consumul de ciuperci scade riscul de cancer?

Un consum mai mare de ciuperci este asociat cu un risc mai scăzut de cancer, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Pennsylvania și publicat în jurnalul Advances in Nutrition.

Substanțele naturale din ciuperci pot exercita efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancer, dar mecanismul exact este încă neclar, aceasta fiind o zonă de cercetare activă. Studiile efectuate pe animale sau în eprubete arată că ciupercile pot stimula activitatea celulelor imune, a macrofagelor și a radicalilor liberi care pot opri creșterea și răspândirea celulelor tumorale și pot provoca neutralizarea celulelor tumorale existente. Se crede că diferite polizaharide din ciuperci, inclusiv beta-glucanii, exercită aceste proprietăți de combatere a cancerului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Și descoperirile echipei de cercetare de la Universitatea Pennsylvania arată că aceste alimente pot contribui la protecția împotriva cancerului. O revizuire sistematică¹ și o meta-analiză au examinat 17 studii pe tema cancerului publicate din 1966 până în 2020. Cercetând date de la peste 19.500 de pacienți cu cancer, oamenii de știință au explorat relația dintre consumul de ciuperci și riscul de a dezvolta această maladie.

Ciupercile pleurotus pot ajuta la scăderea riscului de cancer mamar

Chiar dacă ciupercile shiitake, maitake și pleurotus au cantități mai mari din aminoacidul ergotioneină decât ciupercile albe, cremini și portabello, cercetătorii au descoperit că persoanele care au încorporat orice varietate de ciuperci în dietele lor zilnice au avut un risc mai mic de cancer. Potrivit descoperirilor, persoanele care au consumat 18 grame de ciuperci zilnic au avut un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu au consumat deloc ciuperci.

Potrivit autorilor analizei, ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este antioxidant unic și puternic și protector celular. Astfel, reaprovizionarea organismului cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer.

Când au fost examinate anumite tipuri de cancer, cercetătorii au remarcat cele mai puternice asocieri pentru cancerul de sân: persoanele care au consumat în mod regulat ciuperci au avut un risc semnificativ mai mic de cancer mamar. Cercetătorii au explicat că acest lucru s-ar putea datora faptului că majoritatea studiilor nu au inclus alte forme de cancer. 

În continuare, această cercetare ar putea fi utilă pentru explorarea mai amănunțită a efectelor protectoare pe care le au ciupercile și pentru a ajuta la stabilirea unor planuri alimentare mai sănătoase care să prevină cancerul.

Ciupercile sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți

Ciupercile sunt hrănitoare deoarece, pe de o parte, conțin fibre, vitamine și minerale, iar pe de altă parte sunt lipsite de grăsimi, cu conținut scăzut de sodiu, sărace în calorii și fără colesterol. Beneficiile nutriționale variază în funcție de tipul de ciupercă, dar, în general, acestea reprezintă o sursă bună de nutrienți.

Antioxidanții din ciuperci ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi care pot provoca afecțiuni precum boli de inimă și cancer. De asemenea, contribuie la protecția împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânire și la consolidarea sistemului imunitar.

Beta glucanul din cuperci reprezintă o formă de fibre dietetice solubile, asociată cu îmbunătățirea nivelului de colesterolul și a sănătății inimii. De asemenea, poate ajuta organismul să regleze zahărul din sânge, reducând riscul de diabet de tip 2. Se crede că ciupercile din soiurile pleurotus și shiitake au cei mai eficienți beta-glucani.

Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în vitamine din complexul B: riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3) și acid pantotenic (vitamina B5). Combinația ajută la protejarea sănătății inimii. Riboflavina este bună pentru celulele roșii din sânge, niacina este de folos pentru sistemul digestiv și pentru menținerea sănătății pielii, iar acidul pantotenic este util pentru sistemul nervos și ajută organismul să producă hormonii de care are nevoie.

Ciupercile conțin și cantități mici de vitamina D, cea mai mare cantitate găsindu-se în soiurile sălbatice, care cresc în lumină naturală. Unii producători expun ciupercile la lumină ultravioletă (UV) pentru a le crește conținutul de vitamina D. O substanță din ciuperci numită ergosterol produce apoi vitamina D2 (ergocalciferol), o formă găsită doar în vegetale, crescând, deci, nivelul de vitamina D din sânge.

Ciupercile conțin și cupru, care ajută corpul să producă celulele roșii din sânge, care sunt folosite pentru a livra oxigen în tot organismul. Acest mineralul este, de asemenea, important pentru alte procese din corp, cum ar fi menținerea sănătății oaselor și a nervilor. Chiar și după ce sunt gătite, ciupercile poate furniza aproximativ o treime din cantitatea zilnică recomandată de cupru la o cană.

Potasiul este extrem de important atunci când vine vorba de funcția inimii, a mușchilor și a nervilor. 2/3 de cană de ciuperci portabello gătite conțin tot atât potasiu cât există într-o banană de dimensiuni medii.

Când cumperi ciuperci, e bine să alegi unele întregi, ferme, cu o textură uniformă și ar trebui să le pui la frigider până la utilizare (în mod ideal în decurs de cel mult o săptămână). Nu le spăla și nu le curăța decât înainte de utilizare. Depozitarea într-o pungă de hârtie maro cu partea superioară deschisă va ajuta la absorbția umezelii și le va împiedica să se strice prea repede, spre deosebire de ambalajul strâns din plastic care captează umezeala.

Ciupercile se pot consuma atât crude, cât și preparate în diverse moduri. Dacă vrei să le consumi crude, feliază-le într-o salată de crudități, în care adaugi și oțet sau zeamă de lămâie. Poți adăuga ciuperci crude, mărunțite, în omletă, în risotto sau în supă, când este aproape gata. De asemenea, poți sota ciuperci tocate în ulei de măsline pentru a le adăuga la pastele fierte și scurse, cu parmezan pe deasupra. Sau, poți pune la grătar ciuperci mari, după ce le-ai marinat câteva minute.

Dacă le prepari la abur sau la cuptor, le poți consuma asezonate după gust atât împreună cu alte legume, cât și cu lactate sau cu carne. Atenție, gătitul ciupercilor prin fierbere sau la microunde le poate distruge nutrienții.

Cel mai bine este să cumperi ciupercile din spații autorizate. Având în vedere că unele ciuperci sunt otrăvitoare și consumul lor poate pune viața în pericol, nu este indicat să le culegi singur din pădure și să le prepari.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies
https://academic.oup.com/advances/advance-article/doi/10.1093/advances/nmab015/6174025
1. Studiul „Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies”, apărut în Advances in Nutrition (2021). DOI: 10.1093/advances/nmab015, autori: Djibril M. Ba et al.
Harvard T.H. Chan - Mushrooms
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/mushrooms/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0