Checul, un desert ușor și versatil: cele mai bune rețete

Checul este un tip de desert care se poate face simplu, din ouă, făină, lapte și ulei, în care se pot adăuga diverse fructe sau nuci.

Checurile pot fi dulci sau sărate, numai bune pentru luate la picnic sau pe post de gustare la școală sau la serviciu. Checul dulce este un desert simplu și des preparat în familie, atât ca răsfăț de weekend, cât și ca desert festiv.

În cele ce urmează, îți propunem cele mai bune rețete de chec dulce, care vor fi atât pe placul copiilor, cât și al adulților.

Chec festiv cu fructe uscate

Acest chec cu fructe uscate are destul de multe ingrediente, dar gustul va fi unul deosebit, așa că îl poți prepara cu o ocazie specială, cum ar fi o sărbătoare în familie sau o aniversare.

Ingrediente:

  •  200 grame de stafide negre
  •  200 grame de stafide aurii
  •  320 grame de fructe uscate neîndulcite (mere, caise etc.), tocate
  • 160 grame de smochine uscate neîndulcite, tocate
  • 160 grame de cireșe uscate neîndulcite, tocate
  • 120 de grame de prune uscate neîndulcite, tocate
  • 180 ml de rom negru
  • 180 grame de făină albă
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 linguriță sare 
  • 100 grame de unt nesărat, la temperatura camerei
  • 150 grame de zahăr brun
  • 5 ouă mari, la temperatura camerei
  • 1 lingură coajă de lămâie proaspăt rasă
  • 1 lingură coajă de portocală proaspăt rasă
  • 120 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 măr decojit și ras
  • 90 grame de migdale tocate.

 

Mod de preparare:

Cu o zi înainte de coacere, fructele uscate se pun într-un castron mare și peste ele se adaugă romul. Se acoperă castronul și se lasă fructele la înmuiat, la temperatura camerei, timp de minimum 12 ore sau, în mod ideal, 24 de ore înainte de prepararea checului cu fructe uscate.

Înainte de prepararea checului, cuptorul se preîncălzește la 150° (grătarul va fi în poziția centrală). Tăvile în care se pune checul vor fi dreptunghiulare, lungi și înguste (dacă ai doar o tavă, poți reduce cantitățile la jumătate).

Într-un castron mare se amestecă făina, praful de copt, condimentele și sarea. Separat, într-un alt vas se bat cu mixerul untul și zahărul până când sunt ușoare și pufoase (cam 3 minute), apoi se adăugă ouăle pe rând.

La viteză mică a mixerului, se pune treptat făina. Se oprește mixerul, se adaugă coaja de lămâie, coaja de portocală, sucul de portocale proaspăt, mărul ras, migdalele tocate, amestecul de fructe uscate înmuiat în prealabil, împreună cu lichidul rămas (dacă a rămas neabsorbit). Se amestecă totul cu o spatulă mare, până când toate ingredientele sunt încorporate uniform. Amestecul va fi unul cu aspect foarte gros.

Aluatul se pune apoi în tava de copt, fără a o umple până sus - se lasă măcar 2-3 cm liberi - și se nivelează cu o spatulă. Se așază tava în cuptor și se lasă la copt timp de aproximativ 1 oră și 15 minute la 150° C. Apoi, se scoate tava din cuptor și    se lasă la răcit complet înainte de a scoate checul din ea. Feliile se taie, de preferință, cu un cuțit zimțat.

Chec rapid, fără lapte

Acest chec este atât de simplu și de rapid, încât îți va ieși bun și gustos chiar dacă nu petreci prea mult timp în bucătărie de felul tău.

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 10 linguri de zahăr brun (sau alt tip de zahăr, după preferințe)
  • 10 linguri de făină albă (sau 5 linguri de făină albă, 5 linguri de făină integrală)
  • 10 linguri de ulei de floarea soarelui (de preferință, de primă presă)
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 2 linguri de cacao.

Mod de preparare:

Ouăle și zahărul se bat cu mixerul într-un castron mai mare (sau în vasul mixerului) până se omogenizează, apoi se adaugă treptat și uleiul. Se oprește mixerul și, cu ajutorul unei linguri, se încorporează în acest amestec și făina, amestecată în prealabil cu praful de copt și zahărul vanilat. Într-o tavă de chec se pune o foaie de copt, peste care se toarnă jumătate din aluat. Restul de aluat din castron se amestecă bine cu cele 2 linguri de cacao, după care se toarnă în spirală peste aluatul din tava de copt. Se coace checul la foc slab (150° C) timp de aproximativ 40 de minute. Se verifică dacă s-a copt cu o scobitoare (se introduce scobitoarea în mijloc, se apasă până ajunge spre partea de jos și se scoate. Dacă nu s-a luat aluat pe scobitoare, înseamnă că este gata). După ce se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit 20 de minute, apoi checul se poate consuma. Checul poate fi mâncat simplu sau alături de un pahar cu lapte de vacă sau lapte vegetal, după preferințe.

Chec cu bănuți de ciocolată

Acest chec ușor de făcut, cu bănuți de ciocolată, va fi iubit mai ales de copii.

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 100 g făină
  • 100 g zahăr
  • 100 g bănuți de ciocolată  
  • 2 linguri de ulei
  • Un praf de sare
  • 50 g nuci tocate și rumenite în tigaie (opțional).

Mod de preparare:

Se pun într-un castron ouăle și zahărul și se bat cu mixerul până se omogenizează, apoi se pune și uleiul și se mixează în continuare până este încorporat. Se oprește mixerul și mai departe se va folosi o spatulă de silicon sau o lingură de lemn. Se adaugă în castron praful de sare și făina în ploaie și se amestecă ușor până se încorporează. La final, se pun în aluatul de chec bănuții de ciocolată (și, opțional, nucile tocate și prăjite) și se amestecă bine totul. Într-o tavă de chec, se pune o foaie de copt, iar peste foaie se răstoarnă aluatul. Se dă tava la cuptor și se lasă timp de 40 de minute la foc mic (150° C). După ce se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit 20 de minute, apoi checul se poate felia.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
A Beautiful Plate - World’s Best Fruitcake
https://www.abeautifulplate.com/worlds-best-fruitcake/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0