Cafeaua verde: beneficii si contraindicatii

Boabele de cafea verde sunt boabe neprăjite care provin de la arborele de cafea (Coffea Arabica). Boabele de cafea verde sunt mai sănătoase decât boabele de cafea prăjite, asta pentru că, prin prăjire, o parte dintre antioxidanții naturali care se regăsesc în cafea sunt înlăturați. De asemenea, și acidul clorogenic este îndepărtat prin prăjire, iar despre acesta se știe că are un potențial ridicat atunci când vine vorba despre stimularea metabolismului și combaterea obezității.

Cafeaua verde a devenit faimoasă în anul 2012, atunci când celebrul Dr. Oz a menționat în cadrul propriei emisiuni că boabele de cafea verde ard grăsimile rapid. Începând din acel moment, o serie de studii au fost efectuate pe această temă, cele mai multe dintre ele confirmând efectele benefice pe care cafeaua verde le are.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce proprietăți are cafeaua verde?

Cafeaua verde este bogată în antioxidanți, precum acidul clorogenic. Acești antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi. Unele cercetări sugerează că substanțele din cafeaua verde pot avea efecte antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației cronice din corp. 

Ce beneficii are cafeaua verde?

Iată câteva potențiale beneficii pe care le are cafeaua verde:

Îmbunătățește energia, concentrarea și memoria

Cafeaua verde conține cofeină, care este un stimulent natural. Consumul moderat de cafea verde poate îmbunătăți nivelul de energie, starea de alertă și capacitatea de concentrare. Cofeina din boabele verzi de cafea are efecte pozitive asupra dispoziției psihice.

Ajută în lupta cu kilogramele în plus

Unele studii sugerează că acidul clorogenic din cafeaua verde poate avea un efect benefic asupra metabolismului și poate contribui la gestionarea greutății. Se crede că acest compus reduce absorbția zahărului și a grăsimilor din alimente, stimulând în același timp arderea grăsimilor. De asemenea, cafeaua verde suprimă apetitul, reducând poftele și împiedică acumularea depozitelor de grăsime.

Poate reduce tensiunea arterială mărită

Studiile sugerează că aportul de cafea verde poate avea un efect modest asupra tensiunii arteriale. Acidul clorogenic și alți compuși din cafeaua verde pot contribui la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, efectele pot varia de la o persoană la alta și pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv de doza de cafea verde consumată, de sensibilitatea individuală la cofeină și de alte aspecte ale stilului de viață.

Scade nivelul de colesterol din sânge

Cafeaua verde poate avea un efect modest și în reducerea colesterolului, însă este important să se înțeleagă că acest efect poate varia de la o persoană la alta și poate fi influențat de mai mulți factori. Acidul clorogenic este cel care poate inhiba absorția colesterolului în intestin și poate stimula metabolismul grăsimilor în ficat. De asemenea, acesta poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii, care contribuie indirect la reducerea riscului de boală cardiovasculară asociată cu niveluri ridicate de colesterol.

Reduce efectul radicalilor liberi asupra frumuseții pielii

Deoarece cafeaua verde conține antioxidanți, aceștia luptă îmopotriva radicalilor liberi din organism care contribuie la îmbătrânire.

Susține sistemul imunitar

Cafeaua verde conține antioxidanți, care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot juca un rol în susținerea sănătății generale și în menținerea funcției imunitare optime.

Ar putea combate calviția

Calviția este în principal determinată de factori genetici și hormonali, cum ar fi predispoziția genetică și nivelurile crescute de hormoni androgeni. Cofeina, care este prezentă în cafeaua verde, poate avea unele efecte asupra sănătății părului prin stimularea creșterii părului și întărirea foliculilor de păr. Cu toate acestea, efectele sunt considerate a fi minore și pot să nu se observe la toată lumea. 

Cum poți consuma cafeaua verde?

Cafeaua verde poate fi consumată ca atare, prin ingerarea boabelor de cafea neprăjite, sub formă de cafea băutură ori ca supliment alimentar. Dacă alegi să consumi cafeaua verde dimineața, în locul ceștii de cafea negre, trebuie să înveți cum să o prepari ca să obții aceste beneficii pentru sănătate. Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru a prepara două cești de cafea neprăjită:

  • 20 g de boabe de cafea verde
  • 2 cești de apă fierbinte
  • zahăr sau miere pentru a o îndulci (opțional)

Folosește blenderul sau o râșniță pentru a transforma boabele de cafea verde în pulbere. Împarte pudra obținută în două și pune-o în două cești. Acoperă pudra cu apă fierbinte. Lasă cafeaua verde să se infuzeze preț de 10 minute, apoi strecoar-o și, dacă e necesar, îndulcește-o.

În cazul în care vrei să prepari o cafea verde folosind direct boabele, o poți face astfel: pune cele 20 g de boabe de cafea verde în 300 ml de apă și lasă-le la înmuiat peste noapte. Dimineața, fierbe amestecul la foc mic preț de 15 minute. Lasă amestecul să se răcească în totalitate înainte de a servi cafeaua, apoi strecoară-l bine și bucură-te de o cafea inedită.

Ce efecte adverse are cafeaua verde?

Cafeaua verde, în general, este considerată sigură pentru consumul uman, însă unele persoane pot experimenta efecte adverse în urma consumului excesiv sau în cazul în care au sensibilitate la cofeină.

Cofeina din cafeaua verde poate afecta somnul, în special dacă este consumată în cantități mari sau înainte de culcare. Persoanele sensibile la cofeină pot avea dificultăți în adormire sau în menținerea somnului. De asemenea, consumul excesiv de cafea verde poate provoca tulburări digestive, cum ar fi arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, diaree sau disconfort abdominal.

Cofeina poate stimula sistemul cardiovascular, ceea ce duce la creșterea ritmului cardiac. În unele cazuri, acest lucru poate duce la tahicardie (ritm cardiac accelerat) sau palpitații. În plus, cofeina poate afecta sistemul nervos central și provoacă anxietate, nervozitate și iritabilitate la unele persoane, mai ales în cazul consumului excesiv.

Cofeina din cafeaua verde poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, antibioticele, medicamentele pentru astm și altele, de aceea este important să informezi medicul despre consumul de cafea verde dacă faci vreun tratament medicamentos.

Ce contraindicații are cafeaua verde? 

Persoanele care sunt hipersensibile sau au o sensibilitate crescută la cofeină ar trebui să evite consumul excesiv de cafea verde sau să o evite complet. Aceste persoane pot prezenta simptome precum palpitații, anxietate, insomnie, tremur sau nervozitate în urma consumului de cofeină. 

La fel, persoanele cu afecțiuni cardiace, cum ar fi aritmii, tahicardie sau hipertensiune arterială ar trebui să fie precaute în consumul de cafea verde, iar oamenii care suferă de insomnii frecvente nu ar trebui să bea cafea. Cofeina poate provoca iritații ale mucoasei stomacului și poate agrava simptomele în cazul ulcerului gastric sau al bolii de reflux gastroesofagian, deci pacienții cu astfel de afecțiuni pot fi sfătuiți să evite consumul de cafea verde.

De asemenea, femeile însărcinate ori care alăptează ar fi bine să nu consume cafea verde pentru că nu au fost făcute suficiente studii în domeniu în acest sens.

Sunt sănătoase suplimentele cu cafea verde?

Unul dintre motivele pentru care suplimentele cu cafea verde au devenit populare este că acestea pot susține pierderea în greutate. Acidul clorogenic conținut de cafeaua verde ar putea ajuta la reducerea absorbției zahărului și a grăsimilor în organism și ar putea stimula metabolismul. 

Un studiu realizat de o echipă de oameni de cercetători din India a analizat un supliment cu acid clorogenic într-un studiu de 14 săptămâni, care a inclus un tratament de 12 săptămâni și o perioadă de urmărire de 2 săptămâni. Participanții la studiu au luat doze orale de 250 mg de două ori pe zi (înainte de micul dejun și de cină) timp de 12 săptămâni. Aceștia nu au avut restricții alimentare pe toată perioada de tratament, ci au fost instruiți să urmeze o dietă normală (de 2000-2500 de calorii). 

La final, greutatea corporală medie și indicele de masă corporală ale participanților au fost reduse semnificativ în grupul celor care au luat suplimentul cu acid clorogenic în comparație cu grupul placebo. În plus, administrarea suplimentului le-a îmbunătățit participanților și profilul lipidic, fără efecte adverse, ceea ce i-a determinat pe savanți să concluzioneze că acest extract din boabe de cafea verde le poate fi de folos pentru a slăbi persoanelor supraponderale, dar altfel sănătoase.

Acidul clorogenic poate influența și modul în care organismul gestionează glucoza, ceea ce poate fi util pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau cu rezistență la insulină. Studiile preliminare sugerează că suplimentele cu cafea verde ar putea ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

E bine de precizat că, per total, este nevoie de mai multe cercetări și nu există suficiente dovezi pentru a susține cu tărie eficacitatea și siguranța suplimentelor cu cafea verde. Dacă ești interesat de beneficiile potențiale ale cafelei verzi, poate fi o idee mai bună să consumi cafea verde naturală, în loc de suplimente. Recomandarea noastră este ca suplimentele alimentare pe bază de boabe de cafea verde să fie luate la recomandarea sau cu acordul medicului, întrucât efectele adverse pot fi nocive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Green Coffee Beans: Do Benefits Outweigh Risks of This Weight Loss Supplement? 
https://draxe.com/nutrition/green-coffee-bean/
NCBI - Supplementation of green coffee bean extract in healthy overweight subjects increases lean mass/fat mass ratio: A randomized, double-blind clinical study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7983441/
Studiul „Supplementation of green coffee bean extract in healthy overweight subjects increases lean mass/fat mass ratio: A randomized, double-blind clinical study”, apărut în SAGE Open Med. 2021; 9: 20503121211002590. Published online 2021, Mar 19. doi: 10.1177/20503121211002590, autori: HV Sudeep și K Shyam Prasad


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0