Aronia - ce beneficii si proprietati are acest fruct

Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt mici, închise la culoare și au formă de boabe, asemănătoare cu afinele. De asemenea, sunt foarte populare în rândul celor pasionați de mâncarea sănătoasă. Fructele de aronia conțin o cantitate impresionantă de antioxidanți vegetali, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. 

Ce sunt fructele de aronia?

Fructele de aronia cresc în arbuștii din familia Rosaceae. Acești arbuști sunt originari din America de Nord, dar cresc și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa. În trecut, fructele erau folosite în scop curativ, ca remediu împotriva răcelii.  Boabele de aronia au un gust ușor astringent, de aceea sunt folosite în special în prepararea de sucuri, piureuri, gemuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Cu toate acestea, fructele de aronia se găsesc în magazine și proaspete, uscate sau sub formă de pulbere.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Valori nutriționale

Fructele de aronia au un conținut caloric scăzut, dar sunt bogate în nutrienți, fiind pline de fibre, vitamina C și mangan. 28 de grame de aronia oferă următoarele beneficii nutriționale:
-    Calorii: 13
-    Proteine: 2 grame
-    Grăsimi: 0 grame
-    Carbohidrați: 12 grame
-    Fibre: 2 grame
-    Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată
-    Mangan: 9% din doza zilnică recomandată
-    Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată

Aceste fructe conțin, de asemenea, acid folic, fier și vitaminele A și E, în cantități mai limitate. În plus, sunt bogate în antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele corpului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Fructele de aronia conțin, în special, antocianine, un tip de antioxidanți responsabili pentru culoarea închisă a acestora.

Totuși, este important de menționat că atât compoziția, cât și beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct depind de mulți factori, inclusiv de soiul, maturitatea, condițiile de mediu și climatice în care sunt cultivate boabele de aronia, așa cum arată un raport recent1

Beneficiile fructelor de aronia pentru sănătate  

Ar putea preveni apariția bolilor

Boabele de aronia sunt bogate în compuși cu proprietăți terapeutce, precum antioxidanți, cu precădere polifenoli, cum ar fi acizii fenolici și flavonoide (antociani, proantocianidine și flavonoli). Despre polifenoli oamenii de știință susțin că susțin sănătatea într-o varietate de moduri. De exemplu, acești compuși ar putea să ne protejeze de anumite afecțiuni, inclusiv tulburări metabolice, diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială 2.

Este totuși important de menționat că oamenii de știință admit că polifenolii din boabele de aronia variază în funcție de soiul lor, de nivelul de coacere a fructelor, de zona în care cresc, dar și în funcție de condițiile climatice.

Stimulează digestia și remediază problemele de natură digestivă 

Fiind bogate în fibre dietetice, fructele de aronia asigură o bună digestie, combătând constipația, diareea, balonarea și alte probleme digestive. Compușii organici din aronia protejează intestinele de bacterii, întărind sistemul imunitar.

Au un puternic efect antioxidant 

Începând cu quercetina și catehină, și până la luteină și zeaxantină ori caroten, fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din sânge, piele, de la nivelul țesuturilor și organelor, prevenind mutațiile ce pot apărea la nivel celular. De asemenea, o acumulare de radicali liberi poate duce la apariția stresului oxidativ, care poate determina anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Fructele de aronia reprezintă și o sursă excelentă de polifenoli, un grup de antioxidanți extrem de benefici pentru sănătate, dar și pentru o piele frumoasă și un păr strălucitor. 

Întăresc sistemul imunitar 

Pe lângă antioxidanții importanți menționați mai sus, aronia conține și vitamina C din belșug, care stimulează activitatea celulelor albe și ajută și la sinteza colagenului. Colagenul este responsabil pentru repararea țesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge și a celulelor.

Pot preveni cancerul

Mai multe cercetări sugerează că există o legătură între consumul de aronia și reducerea riscului de cancer la colon. Fructele de aronia pot ajuta persoanele aflate în categoriile de risc crescut de cancer la colon să prevină această afecțiune.

Scad riscul de afecțiuni cognitive 

Unul dintre efectele pe care îl au radicalii liberi asupra organismului constă în distrugerea legăturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacităților cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronală, întăresc legăturile neuronale și reduc stresul oxidativ la nivelul creierului, ceea ce înseamnă ca se reduce și riscul de boala Alzheimer, demență și alte afecțiuni similar, ce vin odată cu înaintarea în vârstă.

Îmbunătățesc vederea 

Carotenul din aronia reduce stresul oxidativ și la nivelul ochilor, prevenind degenerescența maculară și dezvoltarea unor afecțiuni oculare precum cataracta.

Reglează tensiunea arterială 

Conținutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sănătății inimii, potasiul având efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială scade, fluxul sangvin crește, iar șansele de infarct sunt, astfel, reduse.

Totuși, oamenii de știință atrag atenția că studiile care arată acest efect la om sunt limitate, chiar dacă o cercetare mai veche a arătat că un extract de boabe de aronia combinat cu statine a ajutat la reducerea tensiunii arteriale la pacienții după un atac de cord.

De aceea, sunt necesare efectuarea mai multor studii pentru a se ști cu siguranță dacă sau cum consumul fructelor de pădure poate afecta tensiunea arterială.

Au efect antibacterian 

Mai multe studii recente sugerează faptul că fructele de aronia au un impact direct asupra răcelii și a infecțiilor bacteriene de la nivelul căilor respiratorii. Așadar, aceste fructe pot fi consumate pentru combaterea gripei și răcelii, dar și în scop preventiv.

Sunt benefice pentru diabetici 

Fibrele dietetice din fructele de aronia ajută la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterile sau scăderile bruște de glicemie, care pot fi foarte periculoase în cazul celor suferinzi de diabet.

Poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare

Există dovezi limitate că consumul de suc de fructe de aronia poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar la pacienții în vârstă. Într-un studiu rezidenții unui azil de bătrâni au fost monitorizați timp de șase luni. Un grup a consumat suc de boabe de aronia timp de trei luni, apoi un placebo în următoarele trei luni. Un al doilea grup a făcut invers, consumând un placebo timp de trei luni și suc de boabe de aronia în următoarele trei luni. Oamenii de știință au observat o scădere semnificativă a infecțiilor tractului urinar în ambele grupuri în perioada în care au consumat suc de fructe de aronia. 

Poate ajuta la scăderea colesterolului

Există câteva cercetări efectuate la oameni care sugerează că fructele de aronia pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”). De exemplu, potrivit unui studiu mai vechi, efectuat pe bărbați cu colesterol ușor ridicat, consumul de suc de fructe de aronia (250 ml pe zi) ar putea scădea nivelul colesterolului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) în comparație cu valoarea inițială. Însă acest studiu a fost efectuat pe un număr foarte mic de participanți, doar 35, iar perioada monitorizată de oamenii de știință a fost de doar șase săptămâni.

Sunt benefice pentru ficat

Câteva cercetări mai vechi au arătat că consumul de suc de boabe de aronia poate ajuta la îmbunătățirea funcției hepatice. Mai exact, se pare că fructele de aronia sunt benefice pentru pacienții cu fibroză hepatică și că pot reduce riscul de cancer la ficat .

Cum poți integra fructele de aronia în dieta ta?

Deși fructele de aronia nu se găsesc ușor în supermarketuri, le poți cumpăra de pe internet sau din magazinele specializate, tip plafar. Nu uita că fructele au gust astringent, așadar este posibil să nu îți placă să le consumi în stare proaspătă. 

În acest sens, iată câteva metode prin care poți integra fructele de aronia în regimul tău alimentar:
-    Crude sau uscate, sub formă de gustare, în iaurt sau amestecate cu brânză de vaci proaspătă și miere
-    Sub formă de suc sau smoothie, în combinație cu alte fructe, precum ananas, mere sau căpșuni
-    Gătite, în brioșe, prăjituri, parte și plăcinte
-    Sub formă de gem, marmeladă sau dulceață – fructele de aronia se pot amesteca și cu alte fructe, mai dulci, pentru a obține un desert delicios
-    Sub formă de ceai sau vin – în comerț se regăsesc asemenea produse, gata preparate, dar îți poți crea propria infuzie cu fructe de aronia deshidratate

Nu în ultimul rând, aronia poate fi consumată și pe post de supliment alimentar, sub formă de capsule sau pulbere. Ai grijă să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj și să respecți doza zilnică recomandată. Dacă optezi pentru varianta de pulbere, o singură linguriță pe zi ar trebui să fie suficientă. O poți amesteca în iaurt, în laptele cu cereale sau într-un smoothie. 

În ceea ce privește capsulele, de multe ori acestea sunt create chiar din coaja deshidratată a fructului. Consumul de fructe de aronia sau de suplimente pe bază de aronia nu prezintă reacții adverse cunoscute, dar, pentru orice eventualitate, te poți consulta cu medicul curant înainte de a le integra în regimul tău alimentar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health”, Molecules. 2022 Nov, Yulin Ren,Tyler Frank, Gunnar Meyer, Jizhou Lei, Jessica R. Grebenc, Ryan Slaughter, Yu G. Gao, A. Douglas Kinghorn
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9696386/#
2 Studiul „Black chokeberry Aronia melanocarpa L.-A qualitative composition, phenolic profile and antioxidant potential”. Molecules. 2019; Sidor A, Gramza-Michałowska A. 
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/20/3710


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1