

Antreneaza-te SMART nu HARD: cum alegi antrenamentul potrivit pentru nevoile tale
Antreneaza-te SMART nu HARD: cum alegi antrenamentul potrivit pentru nevoile tale
Antreneaza-te SMART nu HARD: cum alegi antrenamentul potrivit pentru nevoile tale
Cum stii ce nevoi are organismul tau? In ce consta un antrenament potrivit? In ce consta un program de antrenament potrivit? Sunt trei intrebari la care iti raspund astazi pentru a te ajuta sa intelegi cat de important este ca modul in care faci sport sa fie adaptat nevoilor tale.
Cum stii ce nevoi are organismul tau?
Fiecare persoana este diferita, de aceea trebuie sa intelegem, atat ca antrenori cat si ca sportivi sau clienti ai unei sali de sport ca fiecare dintre noi are nevoi diferite si necesita un program de antrenament personalizat.
Este important sa construiesti o baza puternica unde poti aseza progresul si conditia fizica optima. Nu poti construi o casa fara o fundatie puternica! Este important sa incepi cu o analiza posturala pentru a observa daca exista dezechilibre musculare, deficiente de postura (cifoza, scolioza sau lordoza) si orice altceva ce poate incetini procesul.
Concret, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi, ghidat de antrenorul tau:
- Analiza posturala - unde se pot identifica dezechilibre musculare si deficiente de postura
- Masuratori corporale – kilograme, circumferinte, tesut adipos sau grasime viscerala, masa musculara scheletica
- Analiza functionala - unde se observa diferente intre gradele de amplitudine articulara
- Teste de rezistenta, forta, agilitate, explozie, si asa mai departe
In ce consta un antrenament potrivit?
Acum ca ai “scanat” totul la tine si stii cu ce pornesti la drum, cum construiesti un antrenament? In opinia mea si a multor alti specialisti in Fitness, un antrenament bun trebuie sa contina urmatoarele:
- In primul rand trebuie sa te ocupi de executia corecta a exercitiilor. Fara o tehnica corecta si o executie bine stapanita nu poti obtine rezultatele dorite. Este important sa te ghidezi dupa sfaturile unui antrenor.
- Incalzire generala si specifica. Nu poti sa te incalzesti daca parametrii tai de efort nu sunt la potential optim. Incalzirea specifica contine exercitii mai dinamice pe cand incalzirea generala detine exercitii cu o executie lenta, miscari ample si controlate.
- Corpul antrenamentului: trebuie sa contina exercitii alese conform un scop clar, sa fie o buna calibrare intre volum, densitate si intensitate, 3 din cei 4 parametri esentiali in conceperea unui antrenament bun si echilibrat.
- Cool-down-ul la finalul antrenamentului ce implica o revenire treptata dupa efort.
- Stretching la fiecare antrenament, fara de care nu se poate obtine o mobilitate buna.
In ce consta un program de antrenament potrivit?
Un program de antrenament nu este doar un antrenament. Un program este ca o harta ce detine toate detaliile drumului ce te ajuta sa ajungi la destinatie.
Iata ce trebuie sa iei in calcul:
- Scopul – trebuie definit cu exactitate ceea ce doresti sa obtii. Succesul trebuie definit concret si nu general. Cum vrei sa arate destinatia, cate kilograme vrei sa slabesti, cum vrei sa arate corpul tau, cum vrei sa te simti, si asa mai departe.
- Alimentatie – nu poti atinge nimic in fitness fara o alimentatie foarte bine pusa la punct. In 99,9% din situatii, nutritia este esentiala.
- Odihna – fara o odihna si o refacere potrivita, este foarte greu de atins potentialul maxim si succesul in ceea ce iti doresti de la planul de antrenament.
In concluzie, trebuie sa iti faci o evaluare profesionista, sa intelegi parametrii ce stau la baza unui antrenament bine structurat si sa faci un plan al intregului program de antrenament. Cu cat este mai clar ceea ce vrei sa obtii cu atat vei ajunge mai rapid la destinatie.
Sursa foto: Shutterstock