Ce alimente sa consumi in functie de anotimp, potrivit medicinei traditionale chineze
Ce alimente sa consumi in functie de anotimp, potrivit medicinei traditionale chineze
Ce alimente sa consumi in functie de anotimp, potrivit medicinei traditionale chineze
Potrivit medicinei tradiționale chineze, este recomandat să consumăm anumite alimente în fiecare anotimp pentru a ne armoniza cu schimbările naturale și pentru a menține echilibrul energetic în organism. În acest sistem, fiecare anotimp este asociat cu un element specific, un organ intern, și tipuri de alimente care susțin echilibrul energetic.
În medicina tradițională chineză, alimentele se împart în două categorii: alimente yin, cu efect răcoritor, care se consumă în sezonul cald (salate, lactate ușoare, produse marine, precum și cele bogate în apă) și alimente yang, cu efect de încălzire și care sunt indicate în sezonul rece (alimentele gătite, cu puțină apă, condimentele, acriturile, alcoolul în cantități moderate și consumat ocazional, cafeaua, cacaua, pudra de roșcove, pentru creștere energetică, întărire și tonifiere).
Alimente recomandate primăvara
Primăvara e bine să întărim elementul LEMN (ficatul, vezica bliară, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (APA hrănește LEMNUL), Omega‑3, semințe de cânepă, antioxidanți, calciu și magneziu. De asemenea, la fel de important este să nu ne înfuriem.
Alimente recomandate
Verdețuri proaspete (spanac, leurdă, urzici, salată verde, pătrunjel): Acestea ajută la detoxifierea ficatului și susțin energia de primăvară.
Germeni și muguri: Sunt considerați foarte buni pentru că ajută la activarea energiei noi.
Arome acide și ușoare: Oțet de mere, lămâie, citrice în general, pentru a stimula ficatul.
Alimente de evitat
Primăvara e bine să se evite alimentele grele și grase, care pot încărca ficatul.
Alimente recomandate vara
Vara e bine să întărim elementul PĂMÂNT (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente ușor dulci, fructe și legume crude moi, galbene și portocalii dar și roșii (FOCUL hrănește PĂMÂNTUL), coenzima Q10, lăptișor de matcă. Sentimentul care ajută este bucuria.
Alimente recomandate
Fructe și legume ușoare: Pepeni, roșii, dovlecei, salată verde, broccoli.
Alimente dulci și neutre: Dovleac, cartofi dulci, porumb, fasole, care susțin digestia și echilibrul energetic.
Alimente galbene și portocalii: Morcovi, dovleac, deoarece acestea susțin energia elementului Pământ.
Alimente de evitat
Vara e bine să se evite alimentele foarte grase sau foarte zaharoase, care pot încărca splina.
Alimente recomandate toamna
În medicina tradițională chineză se consideră că toamna e bine să întărim elementul METAL (plămânii și aparatul respirator, pielea, dinții) cu alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume autohtone, de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți, suplimente cu seleniu și zinc, alimente de culoare albă, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunității, putând fi consumate atât crude cât și gătite. Sentimentul pe care nu trebuie să-l activăm în acest sezon este, oricât ar părea de ciudat, durerea.
Alimente recomandate
Legume rădăcinoase: Morcovi, napi, cartofi dulci, care ajută la hrănirea corpului și la pregătirea pentru iarnă.
Fructe de toamnă: Mere, pere, struguri, care hidratează plămânii.
Alimente ușor picante: Ghimbir, usturoi, care ajută la stimularea plămânilor.
Alimente de evitat
Alimentele prea uscate sau prea reci, care pot afecta plămânii, trebuie evitate.
Alimente recomandate iarna
Iarna e bine să întărim elementul APĂ (rinichii, vezica urinară și sistemul imunitar) cu alimente ușor sărate, cât mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sâmbure de struguri și să evităm sentimentele de vinovăție, frică și panică.
Alimente recomandate
Supe și tocănițe: Alimentele gătite lent, cum ar fi supele de oase, tocanele de legume, ajută la încălzirea corpului.
Alimente sărate: Miso, alge marine, care hrănesc rinichii și susțin energia de apă.
Cereale integrale: Orez brun, mei, care furnizează energie susținută pe termen lung.
Alimente de evitat
Alimentele crude și reci, care pot slăbi energia rinichilor, e bine să fie evitate.
Medicina tradițională chineză susține că echilibrul yin-yang ne ajută să fim în formă maximă și ne arată că Universul ne influențează și ne îndeamnă să urmăm aceste reguli concrete, adaptându-ne eficient pe direcția vieții noastre.
Ce alte alimente este bine să consumi în funcție de anotimp?
Ca regulă generală, chiar dacă ești adeptul medicinii tradiționale chineze, chiar dacă vrei doar să ai o stare mai bună de sănătate, e important să consumi alimente de sezon, în concordanță cu condițiile meteorologice. Concret, consumă alimente care te încălzesc atunci când e frig afară, alimente care te răcoresc, atunci când vremea este caniculară și alimente care te hidratează, atunci când vremea este secetoasă.
Primăvara
În această perioadă a anului, include în dieta ta praz, ciuperci, coriandru, spanac (și alte legume frunzoase, de culoare verde închis), ceapă, muștar brun, napi, morcovi, varză chinezească (bok choy), litchi, scorțișoară, carne de pui și carne de vită.
Vara
În lunile de vară, include alimente precum pepene roșu, pepene galben, castravete, măsline, roșii, fasole mung, alge, rădăcină de lotus, apă de cocos, pește oceanic, orz, mango.
Toamna
Alimentele care te ajută să echilibrezi efectele toamnei sunt perele, strugurii, dovleacul, ciupercile, piersicile, caisele, prunele, nucile și semințele, mierea, merele, lămâile, fructul kaki și ceaiurile de plante și fructe.
Iarna
Alimentele care îți încălzesc organismul și care echilibrează efectele iernii sunt carnea de miel, piperul negru, frunzele de muștar, nucșoara, ceapa, creveții, dovleacul, cartoful dulce, napii, mărarul și păstrăvul.
Importanța gustului alimentelor în medicina tradițională chineză
Gustul este o altă componentă care este importantă atunci când alegi ce alimente să mănânci în funcție de anotimp, dacă te ghidezi după principiile medicinei tradiționale chineze.
- Alimentele acre, cum sunt lămâile, oțetul sau ananasul au tendința de a comprima sau de a consolida.
- Alimentele amare, cum sunt legumele din familia verzei (așa-numitele collard greens și varză Kale) vor stimula poftă de mâncare, ajutând la creșterea energiei vitale Qi.
- Alimentele mai dulci, precum fasolea verde, arahidele și pepenele roșu ajută la îmbogățirea lichidelor din corp și au un efect armonizant.
- Alimentele picante cu gust înțepător, cum sunt ghimbirul sau usturoiul, tind să transporte și să ajute la circulația energiei vitale (qi) și a sângelui.
- Alimentele sărate, cum sunt algele marine și scoicile, vor atrage apa care există deja în organism.
- Alimentele aromatice, parfumate, precum cardamonul, busuiocul și cuișoarele vor ajuta la îmbunătățirea digestiei.
- Alimentele fără prea mult gust (fără aromă), cum ar fi salata verde, ciupercile și orzul ajută la reglarea lichidelor din corp.
Meniuri pe anotimpuri
Iată câteva exemple de meniuri pe o zi în funcție de anotimp, conform medicinei tradiționale chineze:
Meniu de primăvară
Mic dejun: terci de ovăz cu verdețuri și semințe de floarea-soarelui + ceai de păpădie
Gătește fulgii de ovăz în apă până devin cremoși. Adaugă spanac proaspăt tocat (sau urzici) spre final și lasă-l să se înmoaie ușor. Adaugă semințe de floarea-soarelui prăjite și un strop de ulei de măsline.
Gustare de dimineață: măr + migdale crude
Prânz: salată cu lămâie și avocado + supă de primăvară
Pentru salată, amestecă salată verde, rucola, castravete, ridichi, avocado și asezonează cu suc de lămâie, ulei de măsline și sare.
Pentru supă, fierbe broccoli, spanac, ceapă verde, praz, usturoi, apă, sare de mare în apă până devin fragede. Adaugă ghimbir proaspăt pentru un gust ușor picant și ulei de susan pentru o aromă distinctă.
Gustare de după-amiază: smoothie verde cu mere, țelină, zeamă de lămâie și apă
Cină: orez brun cu pui, legume verzi și tofu
Gătește orezul brun conform instrucțiunilor. Fierbe bucățile de pui și amestecă-le cu broccoli, sparanghel, dovlecel și tofu cu ghimbir proaspăt și adaugă puțin sos de soia și ulei de susan la final.
Meniu de vară
Mic dejun: salată de pepene verde, pepene galben, căpșuni, afine, frunze proaspete de mentă + ceai de hibiscus
Gustare de dimineață: bețe de morcovi, humus, suc de lămâie
Prânz: salată de quinoa cu legume și ierburi proaspete + supă rece de castraveți
Pentru salată, amestecă quinoa gătită cu roșii cherry, castraveți, pătrunjel, mărar, ulei de măsline, suc de lămâie, sare de mare.
Pentru supă, blenduiește castraveții cu iaurt vegetal sau chefir și frunze de mentă. Adaugă usturoi pisat și sare după gust. Servește supa rece pentru un efect răcoritor.
Gustare de după-amiază: o felie de pepene roșu presărată cu semințe de chia
Cină: tofu cu legume la grătar și orez basmati + ceai de crizanteme
Meniu de toamnă
Mic dejun: terci de ovăz cu mere și scorțișoară + ceai de ghimbir
Gătește fulgii de ovăz în laptele vegetal până devin cremoși. Adaugă cuburile de măr și scorțișoara în timpul gătitului. Presară nuci deasupra și, dacă dorești, adaugă un strop de miere.
Gustare de dimineață: pară coaptă cu scorțișoară și nuci
Prânz: supă cremă de dovleac cu ghimbir + salată de sfeclă roșie cu morcovi și măr
Pentru supă, sotează ceapă și usturoi în ulei de măsline până devin aurii, adaugă 2 cm de ghimbir ras și cuburi de dovleac, apoi adaugă supă clară de legume și fierbe până ce dovleacul este fraged. Blenduiește până obții o supă fină.
Pentru salată, taie sfeclă, morcov și măr în fâșii subțiri. Amestecă cu suc de lămâie, ulei de măsline și un praf de sare.
Gustare de după-amiază: fasole edamame fiartă, cu sare de mare
Cină: tocană de legume rădăcinoase cu orez brun
Meniu de iarnă
Mic dejun: terci de ovăz cu mere și scorțișoară + ceai de ghimbir
Gustare de dimineață: o mână de migdale și nuci rumenite în tigaie, fără ulei
Prânz: supă miso cu tofu și alge + salată caldă de rădăcinoase
Pentru supă, fierbe apă și adaugă pastă miso, puțin bulion, ciuperci feliate, tofu tăiat cuburi, alge wakame și ceapă verde tocată. Pune și puțin ghimbir și usturoi pentru un plus de căldură.
Pentru salată, pune morcovi, păstârnac, napi, sfeclă roșie, ulei de susan, semințe de susan, sare, piper la cuptor și consumă-le calde.
Gustare de după-amiază: 4-5 curmale
Cină: tocană de vită cu legume și fasole + ceai de chimen și anason stelat
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
GW - Delicious Food and Healthy Eating: 8 Nutritional Tips from a Chinese Medicine Doctor
https://gwcim.com/8-healthy-eating-from-a-chinese-medicine-doctor/
ACU4U - Eating According to the Seasons
https://www.acu4u.com/blog/eating-according-to-the-seasons-dietary-principles-of-traditional-chinese-medicine
Te-ar mai putea interesa și...