Tartă cu ciuperci, un aperitiv delicios şi hrănitor

Prin diversitate şi acoperire, putem spune fără teama de a greşi că ciupercile sunt de mii de ani, unul din cele mai folosite ingrediente în bucătărie de către om. Sălbatice sau cultivate, într-o paleta de-a dreptul fabuloasă, acestea aduc multă savoare şi fineţe în orice preparat culinar.

close-up-tarta-rascrucii-1024x757

De ce am ales ciupercile

Fie că sunt marinate, fripte sau sotate, indiferent de metoda de preparare, ciupercile cer puţină atenţie şi răbdare la gătit astfel încât să le păstrăm dulceaţa, textura şi suculenţa specifică. Secretul este să le gătim încet, până îşi eliberează sucul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este recomandat să folosim o tigaie  suficient de mare care să ajute la maximizarea contactului ciupercilor cu fundul încins al tigăii. Vom permite astfel evaporarea rapidă a sucului eliberat de acestea.

Vă propunem azi să gătiţi delicioasa noastră Tarta Rascrucii, o combinaţie din 3 tipuri de ciuperci cărnoase cu spanac verde, usturoi, mărar şi pătrunjel verde, servită cu pesto roşu aromat.

Reţeta este de complexitate ușoară și poate fi preparată de oricine.

Reţeta Tarta Rascrucii

Ingrediente:  

Blat:

  • Făină 500 g

  • Ulei de cocos sau de măsline 100 – 150 ml

  • Lapte de migdale 150 – 200 ml

  • Un praf de sare

Umplutură:

  • 3 ciuperci Champignion medii, tăiate felii

  • 3 ciuperci Shiitake, tăiate felii

  • 1 ciupercă Pleurotus (cât palma), tăiată felii

  • Mărar verde tocat: 10 g

  • Pătrunjel verde tocat: 10 g

  • Spanac verde: 15-20 g

  • Supă de legume: 50 ml

  • Ulei de măsline sau de cocos, după preferinţe: 50 ml

  • Usturoi ras: 5 g

  • Sare şi piper, câte 1 vârf de cuţit, după gust

  • Pesto roşu: 1 linguriţă

  • 1 ciupercă ureche de lemn hidratată, pentru ornat

Preparare: Blat:

Se face un aluat din făină, lapte de migdale, ulei de cocos/măsline şi praful de sare ce se frământă până devine elastic. Dacă atunci când îl apăsăm cu degetul, revine la forma iniţială, aluatul este tocmai bun de băgat la cuptor. Se pune în forme de tartă şi se coace timp de 15-20 de minute la o temperatură de 200 grade Celsius.

Umplutură:

Ciupercile Pleurotus şi Champignion se găsesc fără probleme în orice super și hypermarket, în vitrinele frigorifice deschise de la raionul fructe și legume. Ciupercile Shiitake sunt ceva mai greu de procurat. Există producători care vând online și vi le livrează acasă. Dacă nu vreţi bătaie de cap, le puteţi înlocui fără nici o problemă cu orice alt tip de ciupercă, după preferinţe.

Încingem uleiul în tigaie, după care adaugăm toate ciupercile tăiate fâşii cu un praf de sare și le tragem la tigaie 4 - 5 minute, amestecând constant. Punem apoi usturoiul ras, după 1 minut, supa de legume şi spanacul, iar după ce se înmoaie spanacul, pătrunjelul şi mărarul. Amestecăm, stingem focul și piperăm.

Umplutura se pune în blatul copt de tartă.

Montaj:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peste sosul pesto roşu întins în farfurie, se așază tarta umplută şi se ornează cu o ureche de lemn hidratată.

Se serveşte cu multa pofta!

Succes!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0