

4 retete cu fenicul pe care sa le incerci in weekend
4 retete cu fenicul pe care sa le incerci in weekend
4 retete cu fenicul pe care sa le incerci in weekend
Feniculul este o planta cu un miros placut. Aroma sa este asemanatoare cu cea a anasonului ori cea a lemnului dulce.
Frunzele de fenicul, tijele si bulbii sunt parti comestibile si au o textura crocanta. Poti folosi feniculul in salate, in preparate la cuptor, in compozitia sosului pesto sau chiar iti poti prepara o cana de ceai sanatos, despre al carui mod de preparare am scris in urma cu ceva timp.
Fenicul la cuptor
Este perfect ca garnitura de legume pentru preparatele din peste sau pui.
Ingrediente
2 bulbi potriviti de fenicul
1 lingura ulei de masline
sare grunjoasa
piper macinat
Mod de preparare
Preincalzesti cuptorul la 220 de grade Celsius. Cureti bulbii de fenicul. Ii tai in doua, pe lungime, apoi ii tai tot pe lungime, in sferturi sau felii mai groase.
Intr-o tava de copt nu foarte adanca, amesteci feniculul cu uleiul. Asezonezi cu sare si piper. Dai tava la cuptor 25 sau 30 de minute, intorcand bucatile de fenicul o data, pana se rumenesc.
Fenicul pe gratar cu dressing de masline negre
Feniculul facut pe gratarul cu lemne este o baza excelenta pentru o salata, completata cu un dressing delicios.
Ingrediente
2 bulbi de fenicul, feliati pe lungime in bucati groase de 1 cm
1 lingura si jumatate de ulei de masline
2 linguri masline Kalamata taiate fin
1 catel de usturoi zdrobit
zeama de la 1 lamaie
1 legatura mica de patrunjel si 1 legatura de busuioc, pe care le toci marunt
Mod de preparare
Incingi gratarul de afara sau o tigaie grill. Amesteci feniculul cu o lingura de ulei, pana se acopera bine. Il pui pe gratar 5 minute, pe fiecare parte, pana cand se rumenesc bucatile.
Pentru dressing, pui maslinele, usturoiul, zeama de lamaie si restul de ulei intr-un castron. Adaugi verdeata tocata si combini totul. Asezi feniculul fript pe un platou si torni peste el dressinul. Mananci preparatul cald sau la temperatura camerei.
Salata cu fenicul, ridichi si parmezan
Este simpla si rapid de preparat.
Ingrediente
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura zeama de lamaie
2 lingurite mustar cu boabe integrale
sare grunjoasa
piper negru macinat
1 bulb de fenicul, taiat fin
1/4 ceasca frunze de fenicul
3 linguri parmezan dat pe razatoare
5 ridichi, taiate felii subtiri
Mod de preparare
Amesteci intr-o cescuta uleiul, zeama de lamaie si mustarul si asezonezi cu sare si piper, dupa gust.
Torni dressingul peste bulbul taiat de fenicul si feliile de ridichi si amesteci. Daca este necesar, mai pui sare si piper. La final, pui parmezanul ras si frunzele tocate de fenicul.
Mancare de fenicul cu rosii si feta, la cuptor
Feniculul devine moale si dulce odata ce este sotat si scufundat in sosul delicios de rosii. Poti servi acest preparat ca garnitura alaturi de peste la cuptor sau pui condimentat la cuptor.
Ingrediente
2 bulbi mari de fenicul
2 lingurite coriandru macinat
2 linguri ulei de masline
1 cana si jumatate de rosii tocate
2 linguri usturoi feliat
1 lingura zeama de lamaie
1/4 lingurita sare
3 linguri branza feta faramitata
Mod de preparare
Tai bulbii de fenicul in 8 felii groase fiecare si condimentezi cu coriandrul macinat. Tai frunzulitele de fenicul cat sa obtii 1 lingura de verdeata.
Incingi uleiul intr-o tigaie de fonta mare (care rezista la temperaturile din cuptor), la foc mediu spre mare. Adaugi feliile de fenicul si le sotezi 4 minute. Le intorci pe toate partile, apoi adaugi rosiile tocate, usturoiul, zeama de lamaie si sarea. Dai tigaia la cuptor, la 190 de grade Celsius, 15 minute. Scoti din cuptor si presari branza feta faramitata si frunzele de fenicul tocate anterior.
Sursa foto: shutterstock.com