O versiune modificată de insulină ar putea ușura tratamentul diabetului

Două studii apărute în jurnalul științific Diabetes Care au evaluat siguranța și eficacitatea unei versiuni modificate a insulinei numită insulină icodec, care ar putea fi utilizată ca tratament pentru diabet o dată pe săptămână.

Insulina este un hormon pe care pancreasul îl produce pentru a ajuta la transportul zahărului din sânge în celule. În cazul unei persoane cu diabet, fie corpul său nu produce suficientă insulină, fie nu o poate folosi eficient. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Diferite tipuri de insulină au fost dezvoltate de-a lungul timpului pentru a acoperi nevoile persoanelor cu diabet, dar toate sunt disponibile în formă lichidă și au același efect. Insulina cu acțiune rapidă începe să funcționeze la aproximativ 15 minute după injectare; efectele pot dura între 2 si 4 ore și este adeseori injectată înainte de a lua masa. Insulina cu acțiune scurtă se injectează înainte de o masă și începe să funcționeze la 30-60 de minute după injectare, iar efectele durează între 5 și 8 ore.

Insulina cu acțiune intermediară începe să funcționeze într-un interval de 30-60 de minute de la injectare, iar efectele sale pot dura chiar și 8 ore. Insulina cu acțiune pe termen lung (sau insulina lentă) începe să funcționeze după 1-2 ore după ce pacientul și-a injectat-o, iar efectele ei pot dura pana la 24 de ore. Insulina cu acțiune foarte lungă ajunge în fluxul de sânge în 6 ore și efectele durează cam 36 de ore.

Tratamentul clasic cu insulină are unele neajunsuri

Insulina nu poate fi luată sub forma de pilulă, deoarece s-ar descompune în timpul digestiei, la fel ca proteinele din alimente, ci trebuie să fie injectată în grăsimea de sub piele pentru a intra astfel mai repede în sânge.

Utilizarea insulinei este un tratament eficient, dar injecțiile pot fi dificil de administrat și dureroase, iar unele persoane care au nevoie de mai multe injecții pe zi se pot jena să își facă insulina în public. Aceste neajunsuri pot împiedica oamenii să utilizeze tratamentul în mod corect.

Pentru a reduce aceste obstacole, cercetătorii din întreaga lume caută modalități mai prietenoase cu pacienții care ao nevoie de insulină. În acest context, o echipă din SUA, Canada, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Belgia și Italia a testat eficacitatea și siguranța unei noi forme injectabile de insulină folosită doar o dată pe săptămână. Două studii de fază 2, incluzând sute de participanți cu diabet de tip 2 din mai multe țări, au evaluat siguranța și eficacitatea unei forme de insulină cu acțiune îndelungată numită „insulină icodec”.

Un studiu a constatat că utilizarea insulinei injectabile icodec o dată pe săptămână a fost la fel de eficientă precum utilizarea unei forme injectabile standard de insulină o dată pe zi. Celălalt studiu a constatat că pare a fi sigur și eficient să treci de la o insulină zilnică standard injectabilă la injecții icodec săptămânale. Dacă aceste descoperiri sunt confirmate de cercetări ulterioare, acestea ar putea ajuta la reducerea semnificativă a poverii pentru pacienți și a problemelor asociate cu injecții mai frecvente de insulină.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În ambele noi studii, fiecare participant a luat, de asemenea, un medicament oral pentru reducerea glucozei care nu era insulină, cum ar fi metformina. Studiile au fost apoi randomizate, ceea ce înseamnă că participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a obține doze suplimentare și medicamente. Ambele au fost, de asemenea, studii deschise, ceea ce înseamnă că cercetătorii și participanții știau ce tratamente se utilizează. Fiecare studiu a fost realizat ușor diferit și a inclus un număr diferit de participanți cu diabet de tip 2 care proveneau din mai multe țări.

Insulina icodec, la fel de eficientă precum insulina glargină

Un studiu¹ a inclus 205 participanți din SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania, Croația și Slovacia, care nu foloseau la acel moment insulină. În acest studiu, participanții au fost selectați timp de 2 săptămâni, au primit tratament timp de 16 săptămâni și au fost urmăriți timp de 5 săptămâni. Studiul a testat trei moduri de ajustare și optimizare a dozelor de insulină. Scopul a fost de a vedea care a scăzut cel mai mult nivelul de zahăr din sânge, împiedicându-i în același timp să scadă prea puțin.

Celălalt studiu a inclus 154 de participanți din SUA, Canada, Cehia, Italia și Germania, care utilizau deja insulină. Cercetătorii i-au urmărit timp de 23 de săptămâni pentru a evalua modul cel mai bun de trecere de la injecțiile zilnice la injecțiile săptămânale cu insulină.

Ambele studii au constatat că insulina icodec a fost la fel de eficientă ca injecțiile zilnice utilizate cu insulină glargină. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că trecerea de la o formă injectabilă zilnică de insulină la o injecție săptămânală cu insulină icodec a fost sigură și bine tolerată. În plus, participanții care au utilizat o doză dublă de insulină icodec ca primă injecție au atins niveluri țintă optime de glucoză mai repede decât cei care nu au făcut-o.

Autorii studiilor spun că aceste rezultate ar putea fi o veste foarte bună, atât pentru persoanele care utilizează în prezent insulină injectabilă zilnică, cât și pentru cele care ar putea avea nevoie în viitor și în special pentru persoanele care au nevoie de mai multe injecții pe parcursul zilei. Cercetătorii speră ca acest tip de tratament, mai confortabil pentru pacienți, să îi facă mai complianți pe aceia care nu respectă întru totul tratamentul. Acest lucru ar trebui să se traducă într-un control mai bun al glucozei și în scăderea complicațiilor legate de diabet.

Diabetul poate fi ținut sub control

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, care apare când nivelul zahărului din sânge crește din cauza problemelor cu utilizarea sau cu producția de insulină. Boala poate apărea la orice vârstă, dar este mai probabil să se instaleze după vârsta de 45 de ani.

Tratamentul diabetului vizează menținerea stabilă a unui nivel sănătos de glucoză din sâge și prevenirea complicațiilor. Principalele modalități de a face acest lucru sunt acele măsuri de stil de viață, cum ar fi adoptarea unei alimentații sănătoase, atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și a unui indice de masă corporală (IMC) adecvat, menținerea unui program regulat de activitate fizică, somn suficient, evitarea fumatului sau renunțarea la fumat și administrarea de medicamente sau de insulină așa cum recomandă medicul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - Insulin Basics
https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics
Diabetes Care - A Randomized, Open-Label Comparison of Once-Weekly Insulin Icodec Titration Strategies Versus Once-Daily Insulin Glargine U100
https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/04/15/dc20-2878
1. Studiul „A Randomized, Open-Label Comparison of Once-Weekly Insulin Icodec Titration Strategies Versus Once-Daily Insulin Glargine U100”, apărut în Diabetes Care 2021 Apr; dc202878. https://doi.org/10.2337/dc20-2878, autori: Ildiko Lingvay et al.
Diabetes Care - Switching to Once-Weekly Insulin Icodec Versus Once-Daily Insulin Glargine U100 in Type 2 Diabetes Inadequately Controlled on Daily Basal Insulin: A Phase 2 Randomized Controlled Trial
https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/04/15/dc20-2877
2. Studiul „Switching to Once-Weekly Insulin Icodec Versus Once-Daily Insulin Glargine U100 in Type 2 Diabetes Inadequately Controlled on Daily Basal Insulin: A Phase 2 Randomized Controlled Trial”, Diabetes Care 2021 Apr; dc202877. https://doi.org/10.2337/dc20-2877, autori: Harpreet S. Bajaj


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0