Monitorizarea diabetului: fisa cu analizele obligatorii

Dacă suferi de diabet, e bine să știi ce analize și investigații trebuie să faci periodic, pe lângă monitorizarea glicemiei în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, în funcție de recomandarea medicului. Salvează această listă și păstreaz-o mereu la îndemână.

Pentru a-și gestiona cât mai bine boala, pacienții trebuie să respecte indicațiile medicului în ceea ce privește atât tratamentul pentru diabet, cât și stilul de viață și controalele regulate, incluzând analize și teste. Iată despre ce este vorba.

Ce trebuie să monitorizezi periodic?

  • Glicemia de dimineață: trebuie să fie mai mică de 110-120 mg/dl
  • Glicemia la 2 ore după masă: trebuie să fie mai mică de 140-150 mg/dl
  • Hemoglobina glicozilată = HbA1c să fie mai mică de 6.5-7% = media glicemiilor din ultimele 3 luni
  • Tensiunea arterială: să fie mai mică de 140/80 mmHg
  • LDL Colesterolul: să fie mai mic de 70-100 mg/dl
  • Trigliceridele: să fie mai mici de 150 mg/dl
  • Greutatea și circumferința abdominală (Indicele de Masă Corporală să fie mai mic de 25 kg/m2, iar circumferința abdominală să fie mai mică decât jumătate din înălțime)

Ce analize trebuie să faci regulat?

  • Examen fund de ochi: trebuie făcut anual
  • Analize de sânge: HLG, VSH, PCR, fibrinogen, glicemie, hemoglobină glicozilată, colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride, TGO, TGP, GGT, BRT+D, coagulogramă, uree, creatinină, acid uric, sumar urină, raport albumină/creatinină urinară, calciu total +ionic, magneziu, sideremie, Na, K.

Monitorizarea glicemiei este crucială în diabet

După ce ai fost diagnosticat cu diabet, există câteva moduri prin care îți poți monitoriza glucoza din sânge (valorile glicemiei), pentru a vedea astfel cât de bine funcționează planul tău de tratament. 
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC
 
Testul prin care se află valorile hemoglobinei glicozilate (numită și hemoglobina glicată) sau HbA1C oferă o imagine mai bună a glicemiei tale, în medie, și asupra modului în care ai reușit să o ții sub control în ultimele 2-3 luni. Glicemia este măsurată astfel prin cantitatea de hemoglobină glicozilată care se găsește în sângele tău.
 
Însă monitorizarea glicemiei se face și acasă, zilnic. Există o gamă diversă de aparate și dispozitive care te ajută să îți măsori glicemia acasă. Dacă îți monitorizezi diabetul cu ajutorul unui glucometru pe care îl ai acasă, asigură-te că înveți care sunt rezultatele prea mari sau prea mici pentru tine. Cere sfatul medicului legat de ce trebuie făcut în cazul în care valorile glicemiei sunt în afara limitelor considerate normale.

Teste non-invazive și invazive de efectuat când ai diabet

Persoanele cu diabet au un risc crescut de a face o gamă largă de complicații de natură cardiacă, inclusiv boli cardiovasculare. În acest sens, există teste invazive, cât și metode non-invazive pe care medicul ți le poate indica, pentru a-ți verifica starea inimii, astfel:

Teste non-invazive 

Un EKG (electrocardiogramă) este un test nedureros, realizat frecvent, care măsoară activitatea electrică a inimii. Electrocardiograma poate detecta un ritm anormal al inimii (aritmie), boala arterelor coronare sau cât de bine funcționează anumite tratamente pentru bolile de inimă.
 
Ecocardiograma sau ecografia cardiacă este un alt test sigur și nedureros, care folosește ultrasunetele pentru a examina structura inimii și modul în care se mișcă acest organ. O ecocardiogramă evaluează funcția generală a inimii, detectează prezența multor tipuri de boli de inimă (boala valvulară, boala miocardică, endocardita infecțioasă etc.) și evaluează eficacitatea tratamentelor pe care le urmează pacientul.
 
Testul de efort cardiac sau testul de efort ajută medicul să afle cât de bine funcționează inima. Pe măsură ce corpul tău „muncește” mai mult în timpul testului (fie ești pus pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă eliptică), are nevoie de mai mult oxigen, așa că inima trebuie să pompeze mai mult sânge.

Teste invazive

Un tip de test invaziv este angiografia coronariană (sau coronarografia), care implică injectarea unei substanțe de contrast vizibilă cu ajutorul razelor X în fluxul sangvin. Se realizează imagini cu ajutorul razelor X și apoi acestea sunt studiate de medic, pentru a vedea dacă arterele sunt afectate.

De ce e necesară examinarea ochilor la diabetici?

Hipertensiunea arterială și hiperglicemia pot provoca multe daune la nivelul vaselor mici de sânge din ochi, dacă suferi de diabet, însă aceste deteriorări pot fi prevenite dacă medicul depistează semnele din timp. Cel mai bun mod prin care se pot preveni complicațiile diabetului de acest gen este o examinare anuală a ochilor (examenul de fund de ochi).
 
Cu ajutorul picăturilor care dilată pupilele pentru o perioadă scurtă, medicul oftalmolog poate examina interiorul ochilor, pentru a vedea dacă există semne ale unor vase de sânge sparte, care curg. Este un test nedureros, însă nu vei putea vedea clar câteva ore după această investigație.

Și examinarea picioarelor este importantă la diabetici

Diabetul poate încetini circulația sângelui la nivelul picioarelor, ceea ce înseamnă că îți poți pierde simțurile la nivelul membrelor inferioare. Tocmai de aceeea, se recomandă să mergi la medic anual, pentru a-ți examina picioarele și pentru a depista, din timp, eventualele probleme. Leziunile nervoase, numite neuropatie diabetică, https://doc.ro/diabet/neuropatia-diabetica-cauze-simptome-tratament pot provoca și amorțeală, furnicături sau durere. 
 
De asemenea, trebuie să îți verifici picioarele zilnic, acasă, cu atenție, pentru că pot apărea unele răni pe care să nu le simți. În plus, evită să mergi desculț, poartă pantofi comozi, usucă-ți bine picioarele după ce te speli, inclusiv spațiul dintre degete și folosește o cremă hidratantă (dar nu între degete).

Ce activitate fizică este recomandată pentru diabetici?

Și pentru diabetici, la fel ca pentru persoanele sănătoase, se recomandă să facă aproximativ 20-25 de minute de mișcare zilnic (totalul să fie de măcar 150 de minute pe săptămână). Dacă ai probleme articulare sau n-ai făcut sport niciodată și nu știi ce fel de mișcare e mai sigură pentru tine, cere sfatul medicului. De asemenea, dacă ai multe kilograme în plus, medicul te poate sfătui ca mai întâi să pierzi în greutate cu ajutorul unui regim alimentar și abia apoi să începi și un program de mișcare.
 
În concluzie, deși există multe teste și analize care trebuie făcute regulat, pe lângă monitorizarea glicemiei efectuată zilnic, toate acestea sunt necesare pentru ca pacientul cu diabet să-și gestioneze cât mai bine boala și să prevină eventualele complicații asociate cu aceasta.
 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Diabetes Tests
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/getting-tested.html
CDC - Monitoring Your Blood Sugar
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/managing-blood-sugar/bloodglucosemonitoring.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0