Manifestari reumatologice asociate diabetului zaharat

În afară de acele complicații frecvent întâlnite la un pacient cu diabet zaharat (complicații oculare, renale, nervoase, vasculare, metabolice), există și afectări în sfera sistemului articular și musculo-schelatal induse de diabetul zaharat cu evoluție îndelungată.

Diabetul zaharat este o boală metabolică, cu evoluție cronică, care se caracterizează prin perturbarea metabolismului glucidic, însoțită sau urmată de perturbarea metabolismului lipidic, proteic și al mineralelor. Diabetul poate avea mai multe complicații în timp, fiind corelat și cu afectări reumatice.

Bolile reumatice sunt cele care afectează articulațiile, tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii. Printre acestea se numără multe tipuri de artrită, caracterizate de simptome precum dureri articulare, pierderea mișcării într-o articulație sau în mai multe și inflamație - umflare, roșeață și căldură la nivelul unei articulații sau în zona afectată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Manifestările reumatologice apar la jumătate dintre diabetici

Sindromul de limitare a mobilității articulare apare la aproximativ jumătate dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 cu evoluție îndelungată. Sindromul este cauzat de glicozilarea excesivă a colagenului din piele și din structurile periarticulare și, în consecință, pacienții au limitare a mobilității articulațiilor mici ale mâinilor.

Cercetările au arătat o asociere semnificativă între diabetul zaharat¹ și artrită, dar cauzalitatea nu este clar demonstrată. Hiperglicemia ar putea cauza inflamație la nivel articular și degradarea cartilajului prin stres oxidativ, inducerea mediatorilor inflamației, precum și prin produșii finali de glicare avansată.

Diabeticii fac artroză atât la articulațiile mari, cât și la cele mici

Pacienții cu diabet zaharat au artroză atât la articulațiile mari (genunchi, șolduri, articulații responsabile pentru a susține greutatea corpului) cât și la articulațiile mici ale mâinilor, ceea ce scoate în evidență natura metabolică și sistemică a artrozei.

Pacienții cu diabet zaharat cu evoluție îndelungată și care nu este corect controlat prin tratament antidiabetic pot dezvolta rareori o artropatie neuropatică distructivă, severă, caracterizată prin fracturi, subluxații și dislocări ale structurilor articulare. Acest reumatism degenerativ afectează în special articulațiile de la nivelul piciorului (articulații tarsiene, tarsometatarsiene, metatarso-falangiene, interfalangiene).

La acești pacienți, se produce frecvent prăbușirea boltei plantare. Mișcările la nivelul piciorului pot fi limitate sau, din contră, exagerate, din cauza laxității structurilor periarticulare sau subluxațiilor care duc la o instabilitate permanentă.

Modificările articulare sunt similare celor din artroza avansată, dar de amploare mai mare. Semnele clinice sunt mult mai importante decât durerea acuzată de pacient, motiv pentru care acești pacienți trebuie urmăriți atent și tratați corespunzător. Se tratează boala de bază, adică se administrează tratament antidiabetic corect și se tratează toate traumatismele minore ale piciorului diabetic.

Alte condiții frecvent asociate diabetului zaharat

Periartrita scapulo-humerală, inclusiv sindromul de „umăr înghețat”

Pacienții cu diabet zaharat dezvoltă periartrită scapulo-humerală mai frecvent decât populația generală, iar cei cu diabet de tip 1 sunt mai frecvent afectați decât cei cu diabet de tip 2. Rareori se întâmplă ca ambii umeri să fie afectați în același timp, dar de-a lungul vieții, pacienții ajung să aibă episoade de afectare de o parte și, ulterior, și de partea opusă.

Sindromul de tunel carpian

Primele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt furnicăturile și amorțeala la nivelul mâinii. Acestea sunt urmate, de obicei, de o durere surdă, vagă. Simptomele sunt mai accentuate în primele ore ale dimineții sau pe timpul nopții și pacientul se trezește cu senzația de amorțeală a mâinilor. În cazul în care afecțiunea progresează, musculatura degetului mare se poate atrofia.

Contractura Dupuytren

Se manifestă cu îngroșarea tegumentului la nivelul palmei, urmată de apariția unui nodul nedureros, fixat pe tegument și pe fascia profundă, iar odată cu trecerea anilor se dezvoltă și un cordon fibros. Cordonul începe să se contracte progresiv, ceea ce duce la deformarea progresivă a degetelor în flexie. Cel mai frecvent sunt afectate degetul inelar și degetul mic. În general sunt afectate ambele mâini. Pacienții au dificultăți în îndeplinirea activităților manuale curente.

Guta

Guta este o afecțiune caracterizată prin prezența depozitelor de cristale de urat de sodiu monohidrat la nivelul articulațiilor și în jurul acestora. Inflamația articulară determinată de aceste depozite este responsabilă de apariția episoadelor de artrită acută gutoasă. 

Sunt afectate, în general, articulațiile care au o temperatură mai scăzută și, în plus, sunt supuse unui stres mecanic important în timpul mersului și al menținerii poziției verticale. Cea mai afectată articulație este cea metatarsofalangiană a halucelui (degetul mare de la picior). În timpul episodului de artrită acută gutoasă, articulația este dureroasă, se încălzește, se înroșește și se tumefiază.

Toate aceste manifestări articulare care pot apărea la un pacient cu diabet cu evoluție îndelungată și, în același timp, cu un control neadecvat al glicemiei pe termen lung, arată importanța monitorizării permanente a pacienților diabetici și tramentul corect inițiat și continuat de către pacienți.

Ce alte efecte musculo-scheletale are diabetul zaharat?

  • crampe musculare
  • infarctul muscular
  • pierderea reflexelor tendinoase profunde
  • neuropatia periferică
  • sindromul distrofiei simpatice reflexe
  • sindromul mâinii încleștate
  • articulația neuropatică
  • tenosinovită
  • hiperostoza scheletică idiopatică difuză

Nu uita!

Diabetul poate cauza modificări în sistemul musculo-scheletal al pacientului, adică la nivelul mușchilor, oaselor, articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor. Aceste modificări pot duce la numeroase boli care pot afecta degetele, mâinile, încheieturile, umerii, gâtul, coloana vertebrală sau picioarele.

Simptomele problemelor reumatologice asociate diabetului includ durerea musculară, durerea articulară sau rigiditatea articulațiilor, abilitatea tot mai scăzută de a-ți folosi articulațiile, inflamarea articulațiilor, deformările articulare și o senzație de furnicături în zona brațelor sau picioarelor.

Ce trebuie să știi înainte de a merge la medic?

Adresează-ți următoarele întrebări care evaluează unele dintre cele mai frecvente simptome pe care pacienții le au când diabetul începe să le afecteze mușchii, ligamentele, tendoanele sau articulațiile. Dacă ai răspuns cu „da” la oricare dintre acestea, mergi la medic, pentru un consult de specialitate:

- Simți redoare (adică rigiditate) în zona mâinilor, care îți afectează capacitatea de a le mișca sau de a le folosi în mod normal?
- Ți se întâmplă ca degetele să rămână blocate în anumite poziții?
- Ai senzația de amorțeală sau de furnicături la nivelul mâinilor, brațelor sau picioarelor?
- Ai simțit uneori rigiditate în zona umerilor sau ai văzut că îți miști umerii mai greu (sindromul de „umăr înghețat”)?
- Ai durere musculară sau inflamație în anumite articulații?
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dovepress - Association of Rheumatoid Arthritis with Diabetic Comorbidity: Correlating Accelerated Insulin Resistance to Inflammatory Responses in Patients
https://www.dovepress.com/association-of-rheumatoid-arthritis-with-diabetic-comorbidity-correlat-peer-reviewed-fulltext-article-JMDH
1. Studiul „Association of Rheumatoid Arthritis with Diabetic Comorbidity: Correlating Accelerated Insulin Resistance to Inflammatory Responses in Patients”, apărut în J. Multidiscip. Healthc, 2021, 14:809-820, https://doi.org/10.2147/JMDH.S285469, autori: Verma AK et al.
NCBI - The musculoskeletal effects of diabetes mellitus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1839979/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0