Evita sa bei aceasta bautura daca nu vrei sa ai hiperglicemie

Riscurile ce vin la pachet cu diabetul de tip 2 pot fi reduse prin intermediul modificărilor pe care le facem în alimentația și în stilul nostru de viață.

Experții spun că ai putea să previi simptomele hiperglicemiei dacă eviți să consumi această băutură la micul dejun. Chiar dacă ți se pare inofensivă, aceasta poate să îți crească glicemia dincolo de valorile normale.

De ce apare diabetul

Diabetul este cauzat de faptul că pancreasul nu produce suficientă insulină (un hormon extrem de important pentru noi toți) sau de faptul că organismul nu reacționează la insulină așa cum ar trebui. Fără o cantitate suficientă de insulină, organismul pacientului se luptă să transforme zahărul din sânge în energie utilizabilă. De aceea, dacă suferi de diabet zaharat, trebuie să știi cât este de important să faci anumite alegeri alimentare, pentru a-ți reduce riscurile de a dezvolta hiperglicemie.

Fructe versus suc de fructe

Persoanele care suferă de diabet sunt de obicei sfătuite să evite (sau cel puțin să limiteze) băuturile care conțin zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, sucul de fructe, ceaiul sau cafeaua îndulcite și băuturile energizante. Băuturile îndulcite sunt digerate foarte repede și, prin urmare, pot crește foarte repede nivelul zahărului din sânge. Fructele proaspete, pe de altă parte, conțin fibre. Cu cât are mai multe fibre, cu atât mâncarea va fi mai sățioasă. În plus, trebuie să mesteci fructe, în timp ce este ușor să înghiți un pahar de suc. Combinația dintre fibre și mestecat înseamnă că fructele sunt digerate mai lent decât sucul de fructe și este mai puțin probabil să crească glicemia prea mare.  

Cum eviți să dezvolți hiperglicemie

Specialiștii spun că dacă se consumă suc de fructe, acesta ar putea să îți crească riscul de apariție a simptomelor diabetului. Să nu uităm că sucul de fructe conține un zahăr din fructe concentrat (fructoza), care poate să crească rapid glicemia, explică nutriționiștii de peste hotare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Chiar și sucul care este 100% din fructe ar putea să scoată la iveală unele dintre semnele neplăcute ale diabetului. În loc de suc de fructe, încearcă să bei la micul dejun apă, ceai neîndulcit, cafea neîndulcită, lapte degresat. Sau mai poți bea apă plată în care ai stors zeamă de lămâie sau de limetă, pentru a obține o băutură proaspătă și cu puține calorii.

Sucul de fructe conține, potrivit nutriționiștilor, o cantitate mare de zahăr care îți crește foarte repede glicemia, prin urmare, diabeticii sunt, de regulă, sfătuiți să evite să bea suc de fructe (nu doar la micul dejun, ci și în restul zilei). Ca regulă generală, reține că este mai sănătos să mănânci fructele întregi decât să bei sucuri de fructe sau smoothie-uri din fructe.

Ce ingrediente sunt în sucul de fructe

În principiu, sucul din fructe conține:

  • Calorii – 250 ml de suc de portocale neîndulcit conțin de obicei aproximativ 100 de calorii, comparativ cu cele 60 de calorii dintr-o portocală proaspătă;
  • Fructoză (o formă de zahăr) – o jumătate de litru de suc de fructe conține mai mult zahăr decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății să consumăm în mod ideal într-o zi (30 g de zahăr pentru bărbați, 24 g pentru femei);
  • Puține fibre – sucul conține întotdeauna mai puține fibre decât fructele întregi și este posibil ca sucurile foarte procesate să nu conțină deloc fibre.

De ce sunt importante fibrele?

Pe lângă faptul că este bună pentru intestine, o dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru gestionarea greutății. Fibrele sunt un tip de carbohidrat și pot fi împărțite în două categorii: fibre solubile și fibre insolubile. Fibrele solubile sunt mai importante pentru gestionarea diabetului. Fibrele solubile se dizolvă parțial în apă atunci când se află în tractul digestiv, încetinind viteza cu care alimentele sunt absorbite în fluxul sangvin. Acest lucru poate face ca nivelul de glucoză din sânge să crească treptat și să reducă necesarul de insulină. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, ci trec prin tractul digestiv. Acestea sunt importante, deoarece conferă volum scaunelor, contribuind astfel la evitarea constipației.

Cum îți afectează un pahar cu suc de fructe glicemia

Cantitățile de zahăr din sucul de fructe pot cauza un vârf glicemic, adică o creștere semnificativă în ceea ce privește glicemia, crescând astfel riscul de hiperglicemie (episoadele în care glicemia are valori foarte mari). Indicele glicemic, care este o unealtă folosită pentru a reflecta impactul pe care anumite alimente îl au asupra nivelului de zahăr (glucoza) din sânge, plasează sucul de portocale undeva între 66 și 76 pe o scală de la 0 la 100. Asta înseamnă că sucul de fructe este o băutură cu indice glicemic mare, iar pacienții cu diabet ar trebui să evite alimentele cu un indice glicemic mare ori de câte ori au ocazia.

O situație în care sucul de fructe poate fi folositor este aceea când pacientul are nevoie să îi crească glicemia rapid, ca răspuns la un episod de hipoglicemie (când cantitatea de zahăr din sânge este mult prea mică și pune pacientul în pericol).

Sucul de fructe și fructoza

Sucul de fructe este bogat într-o formă de zahăr numită fructoză. Fructoza trebuie să fie procesată de ficat, iar cercetările sugerează că o dietă bogată în fructoză poate duce la afectarea ficatului, ceea ce duce la probleme precum boala ficatului gras non-alcoolic și diabetul de tip 2. Este important de menționat că zahărul de masă este format din 50% fructoză și 50% zaharoză. O dietă bogată în zahăr va fi și bogată în fructoză. Aceste puncte sunt semnificative deoarece înseamnă că un consum excesiv de suc de fructe poate crește riscul de probleme de sănătate.

Mănâncă fructele întregi

Medicii nutriționiști subliniază că fructele întregi, consumate ca atare, sunt o opțiune mai bună decât sucul de fructe. Așadar, dacă la micul dejun ești tentat să bei suc de fructe, mai bine mănânci un fruct întreg, pentru că acesta are și un alt avantaj: are fibre solubile.

Aceste fibre solubile pot să ajute la îmbunătățirea digestiei și încetinesc rata cu care crește glicemia. De asemenea, asta înseamnă că fructul întreg reprezintă o formă mai puțin concentrată de fructoză.
Chiar și așa, nu trebuie să faci excese nici în privința fructelor întregi. Diabeticii trebuie să le consume cu băgare de seamă, pentru că prea multe fructe înseamnă și un conținut mare de carbohidrați.

Ceea ce trebuie să reții este că fructul întreg este o opțiune mai bună decât un pahar de suc din fructe, că fructele întregi trebuie consumate cu moderație și că cel mai bine ar fi să mănânci porții mici de fructe pentru a evita hiperglicemia.

Asociația Americană a Diabetului ne recomandă să evităm băuturile îndulcite cu zahăr, pentru a preveni diabetul de tip 2. Aceste băuturi sunt: băuturile carbogazoase obișnuite, băuturile din fructe, băuturile energizante, băuturile sportive, ceaiul îndulcit îmbuteliat, alte băuturi cu zahăr.

Cele mai bune băuturi pentru pacienții cu diabet

1. Suc din legume

Poți să obții un suc sănătos amestecând câteva legume cu frunze, cum ar fi spanacul și kale cu fructe de pădure, castraveți sau țelină, apoi să diluezi totul cu apă și să amesteci bine. Acest suc nu îți va crește nivelul de zahăr din sânge; în schimb, este bogat în vitaminele A, B, C, E și K.  

2. Apa

Un pacient diabetic trebuie să rămână hidratat, iar apa este cea mai bună băutură pentru a-l menține hidratat, deoarece aceasta nu va crește nivelul de zahăr din sânge. Un consum suficient de apă poate ajuta organismul să elimine excesul de glucoză prin urină. Dacă nu-ți place să bei doar apă plată, poți adăuga câteva fructe de zmeură congelată sau proaspătă în apă și câteva ierburi aromate precum menta și busuiocul.

3. Ceai de plante

Ceaiul din plante precum hibiscus, mușetel, ghimbir și menta sunt opțiuni excelente pentru persoanele cu diabet. De asemenea, sunt bogate în compuși care luptă împotriva bolilor, inclusiv flavonoide, carotenoide și acid fenolic.

4. Limonadă (fără zahăr)  

Un alt suc excelent pentru bolnavii de zahăr este limonada sau sucul de lămâie. Lămâia este bogată în antioxidanți și o sursă bună de vitamina C, care poate scădea nivelul de glucoză din sânge la pacienții diagnosticați cu diabet. Pune într-un pahar cu apă plată suc proaspăt de lămâie.  

5. Suc de roșii proaspăt  

Poți consuma suc de roșii proaspăt stors. Pacienții cu diabet sunt predispuși la formarea cheagurilor de sânge, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare. Prin urmare, consumul de suc de roșii poate reduce riscul de boli cardiace și nu va crește și nivelul zahărului din sânge.  

6. Lapte degresat

Laptele conține minerale și vitamine esențiale, dar, are în compoziție și carbohidrați. Alege întotdeauna lapte cu conținut scăzut de grăsimi, neîndulcit sau degresat, deoarece acesta nu crește nivelul de zahăr din sânge. Pentru persoanele cu diabet, alegerile dietetice sănătoase pot reduce riscul de complicații. Băuturile, precum și alimentele, pot crește foarte mult glicemia și pot duce la dezvoltarea multor probleme de sănătate. Făcând alegeri înțelepte, persoanele cu diabet pot consuma o gamă largă de băuturi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/diabetes-basics/myths/
Diabetes.co.uk - What Fruit Juice Can People With Diabetes Drink?
https://www.diabetes.co.uk/food/juice-and-diabetes.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0