Ce efecte are diabetul asupra pielii

Persoanele cu diabet pot constata apariția unor probleme ale pielii, precum vezicule pe degetele de la mâini sau de la picioare, dermopatia diabetică sau xantomatoza eruptivă.

Când diabetul afectează pielea, este adesea un semn că nivelul glicemiei este prea mare. Dacă glicemia este mărită, acest lucru ar putea însemna că persoana are diabet nediagnosticat sau pre-diabet ori că tratamentul pentru diabet trebuie să fie ajustat. Alte manifestări ale diabetului zaharat includ cetoacidoza diabetică, starea hiperglicemică hiperosmolară, boala cardiovasculară diabetică,

Acanthosis Nigricans

Această problemă a pielii poate fi confundată cu bronzul sau cu o pată maronie, așa că unele persoane încearcă să o îndepărteze prin frecare, însă acest lucru nu se întâmplă. Afecțiunea este frecventă în rândul persoanelor cu diabet: pielea se închide la culoare, se îngroașă și, de asemenea, pot apărea mâncărimile și un anume miros. Cele mai obișnuite locuri în care apar aceste schimbări sunt spatele gâtului, coatele, genunchii, axilele și alte zone în care pielea face pliuri. Obezitatea crește riscul de Acanthosis Nigricans, așa că păstrarea unei greutăți normale ajută la scăderea acestui risc.

Veziculele diabetice

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Apar de obicei pe degetele de la mâini și de la picioare, nu sunt dureroase și trec cam în trei săptămâni. Aceste vezicule pot fi un semn de diabet sau de creștere a glicemiei.  Ele sunt, de asemenea, mai frecvente la pacienții care au diabet de lungă durată sau complicații diabetice multiple, în special neuropatie.
Veziculele sunt nedureroase și pot avea dimensiuni de la 0,5 la 17 centimetri. Ele au adesea o formă neregulată. Au fost definite două tipuri de bule diabetice.

  • Bulele intraepidermice - acestea sunt vezicule umplute cu lichid vâscos limpede, steril și, în mod normal, se vindecă spontan în 2-5 săptămâni, fără cicatrizare și atrofie.
  • Bulele subepidermice - acestea sunt mai puțin frecvente și pot fi umplute cu sânge. veziculele vindecate pot prezenta cicatrici și atrofie.

În cele mai multe cazuri, bulele diabetice se vindecă spontan fără tratament. Pacienții trebuie să se asigure că blisterul rămâne neîntrerupt pentru a evita infecția secundară.

Pielea îngroșată

Poate să apară atât la persoanele care suferă de diabet de tip 1, cât și la cele cu diabet de tip 2. Pielea de pe degete și de pe dosul palmelor se poate îngroșa și poate deveni ceroasă, iar problema se poate răspândi pe brațe, pe umeri și pe spate. În cazurile severe, persoana afectată nu-și mai poate mișca articulațiile și are nevoie de fizioterapie.

Mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 1 de lungă durată dezvoltă cheiroartropatie diabetică sau piele rigidă diabetică (scleroză digitală). Acest lucru are ca rezultat mobilitatea limitată a articulațiilor mâinilor și pielea rigidă, ceară, îngroșată și îngălbenită. Se crede că acest lucru se datorează reacției glucozei cu proteinele din piele și a produselor finale de glicație crescută. Acești pacienți pot suferi și de contractură Dupuytren (strângerea tendonului, care îndoaie degetele). Cea mai bună metodă de a trata această afecțiune este controlul glicemiei.

Dermopatia diabetică

Este caracterizată de pete maronii care seamănă cu cele provocate de înaintarea în vârstă, dar nu sunt. Glicemia mărită la persoanele cu diabet deteriorează vasele mici de sânge și duce la apariția acestor pete, care pot  fi asociate si  cu complicații neuropatice , provocand prurit sau furnicaturi, dar și vasculare diabetice, deoarece studiile au arătat că afecțiunea apare mai frecvent la pacienții diabetici cu retinopatie, neuropatie și nefropatie.

Petele maronii sunt ovale sau rotunde, ușor crestate, care apar cel mai adesea pe tibie, dar ot aparea si pe spate sau alte zone. Deși aceste leziuni pot apărea la oricine, în special după o leziune sau o traumă a zonei, ele sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii întâlnite la pacienții cu diabet zaharat. S-a descoperit că dermopatia diabetică apare la până la 30% dintre pacienții cu diabet.

Dermopatia diabetică tinde să apară la pacienții în vârstă sau la cei care au diabet zaharat de cel puțin 10  de ani. De asemenea, pare să fie strâns legată de creșterea hemoglobinei glicozilate, un indicator al controlului slab al nivelului de glucoză din sânge.

Deoarece leziunile apar adesea peste părți osoase ale corpului, cum ar fi tibie, se crede că dermopatia diabetică poate fi, de asemenea, un răspuns amplificat la leziuni sau traumatisme ale acestor zone. Studiile au arătat că petele de tibie au apărut ca răspuns la traume cu căldură, frig sau obiecte contondente la pacienții cu diabet.

Leziunile de dermopatie diabetică apar cel mai frecvent pe tibie,  dar leziunile pot fi găsite pe partea din față a coapselor, antebrațului, partea laterală a piciorului, scalpului, spatelui și trunchiului. Caracteristicile leziunilor sunt:

  • De formă rotundă sau ovală
  • Culoare maro-roscat
  • Inițial solzoasă, dar apoi se aplatizează și devine indentată
  • Apar frecvent pe ambele tibii

Prezența a patru sau mai multe leziuni este aproape întotdeauna limitată la pacienții cu diabet. Persoanele care prezintă pete la tibie care nu au fost deja diagnosticate cu diabet ar trebui să fie supuse unei investigații suplimentare pentru a exclude posibilitatea apariției diabetului precoce.

Care este tratamentul pentru dermopatia diabetică?

Leziunile dermopatiei diabetice sau petele tibiei in sine, sunt inofensive. De obicei, nu necesită nici un tratament și tind să dispară după câțiva ani, în special după un control îmbunătățit al glicemiei.

Studiile au arătat insa o asociere puternică a dermopatiei diabetice cu  nefropatie, retinopatie sau neuropatie  în 52-81% atunci când este asociat cu astfel de complicații. Un alt studiu a arătat că 42,9% dintre pacienți au prezentat neuropatie asociată cu dermopatia diabetică deși aproximativ 21% dintre pacienții cu dermopatia diabetică nu au prezentat nicio dovadă de microangiopatie. 

Asocierea dintre dermopatia diabetică  și bolile cardiovasculare a fost, de asemenea, identificată pe baza modificărilor ECG, antecedente de boală coronariană sau ambele. Aproximativ 53% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și dermopatia diabetică au avut boală coronariană. Asocierea dermopatia diabetică cu neuropatie, nefropatie, retinopatie și boală coronariană poate indica un marker de severitate al evoluției diabetului zaharat.

Necrobioza lipoidică

Este o afecțiune rară pe care o dezvoltă doar una din 300 de persoane suferinde de diabet. Pe piele apar puncte roșii ridicate care cresc și devin mai strălucitoare, iar uneori se fac galbene, iar pielea se poate crăpa și apar ulcerațiile. Necrobioza lipoidică este greu de tratat, dar medicul poate prescrie medicamente orale ori injecții și loțiuni care sunt de ajutor.

Xantomatoza eruptivă

Diabetul necontrolat poate duce la apariția unor mici umflături asemănătoare coșurilor pe picioare, mâini, brațe, picioare și partea dorsală. Bărbații tineri cu diabet zaharat de tip 1 sunt în special susceptibili să dezvolte această afecțiune. Erupțiile pielii pot cauza mâncărime, dar nu sunt contagioase. Controlul glicemiei ar trebui să contribuie la ușurarea simptomelor xantomatozei eruptive.

O infecție bacteriană sau fungică

Nivelul crescut de zahăr din sânge poate usca pielea, slăbi sistemul imunitar și crește riscul de infecții. Foliculita, infecțiile oculare sau ale unghiilor pot apărea frecvent. Fungii își găsesc de obicei refugiu în pliurile umede ale pielii, cum ar fi la axile, sub sâni sau la colțurile gurii. Cel mai des, infecțiile sunt cauze de Candida albicans.

Măncărimile

Mâncărimile la nivelul pielii sunt ceva obișnuit și la persoanele care nu au diabet. Însă, dacă acestea sunt cauzate de o circulație slabă combinată cu o piele uscată, există posibilitatea ca persoana să sufere de diabet.Prurit - poate avea multe cauze, cum ar fi o infecție cu candida, piele uscată, neuropatie sau flux sanguin slab, insotite de disestezia cutanată - datorată neuropatiei cu fibre mici  E indicat să se folosească săpunuri blânde, să se scurteze timpul de stat la duș, iar după spălare pielea să fie hidratată cu o loțiune de corp.

Vitiligo

Apare mai ales la persoanele care suferă de diabet de tip 1, dar se poate dezvolta și la cele cu diabet de tip 2. Vitiligo distruge celulele care colorează pielea și pe corp apar zone mai deschise la culoare. Afecțiunea se tratează cu creme care conțin anumite medicamente sau în unele cazuri prin intervenție chirurgicală.

Granulomul inelar

Medicii nu știu exact în ce fel este această afecțiune corelată cu diabetul și nu știu precis nici de ce apar aceste mici pete roșii sub formă de cerc pe glezne, picioare și mâini sau în alte părți ale corpului; este posibil ca acestea să fie un răspuns la inflamație. Tratamentul poate consta în creme sau injecții.

Xantelasma

Apare când corpul colectează colesterolul suplimentar în jurul ochilor. Persoana afectată observă mici excrescențe pe pleoape sau în jurul lor. Aceste depozite nu sunt dureroase și nici periculoase, dar pot semnala un diabet necontrolat, un colesterol prea mare sau alte probleme.

Ulcerații ale piciorului

Aceste răni pot apărea după o simplă scărpinare a locului respectiv la persoanele cu diabet, mai ales dacă frecarea se întețește prin purtarea pantofilor. Circulația slabă întârzie vindecarea rănilor și provoacă daune nervilor. Dacă îți apre o astfel de rană la picior, cere sfatul medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Diabetes and Skin Conditions
https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-diabetes-skin-problems
American Academy of Dermatology - Diabetes: 12 warning signs that appear on your skin 
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/diabetes-warning-signs

Diabetes mellitus and the skin 2017, Adriana Lucia Mendes,1 Helio Amante Miot,2 and  Vidal Haddad Junior2


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0