Cancerul, principala cauză de deces printre diabetici?

Cancerul pare să fi înlocuit accidentul vascular cerebral și bolile de inimă în topul cauzelor de deces printre diabetici, arată statistici din februarie 2021.

Diabetul afectează sute de milioane de persoane în toată lumea. Numărul adulților care trăiesc cu diabet a crescut la nivel global de la 108 milioane în 1980 la peste 463 milioane în prezent, din cauza creșterii numărului de persoane supraponderale și obeze și a scăderii nivelului de activitate fizică.

Majoritatea bolnavilor au diabet de tip 2, care este asociat cu un stil de viață defectuos, fiind favorizat de factori de risc precum hipertensiunea arterială și excesul de greutate. Restul au diabet de tip 1, care este cauzat de atacul organismului asupra celulelor care produc insulină, hormonul care controlează glicemia.

Bolnavii de diabet pot duce o viață normală dacă sunt diagnosticați și dacă urmează tratamentele recomandate de medic pentru a-și controla boala. Diabetul necontrolat poate duce la complicații care scurtează speranța de viață, cum ar fi boli renale, leziuni ale nervilor, cetoacidoză, probleme oculare, atac de cord, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un studiu¹ desfășurat de cercetătorii de la Imperial College din Londra și publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology concluzionează că, în prezent, cancerul este principala cauză de deces printre diabetici. Studiul s-a întins pe o perioadă de 18 ani și a inclus peste 300.000 de persoane bolnave de diabet din Marea Britanie. Mai precis, între anii 2001 și 2018, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral nu au mai fost principalele cauze de deces în rândul acestui grup de populație, așa cum erau înainte de această perioadă.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele de îngrijire primară de la 313.907 persoane și le-au asociat cu datele în ceea ce privește decesele obținute de la Oficiul Național de Statistică. Studiul a arătat că ratele de deces pentru persoanele cu diabet au scăzut în perioada de studiu cu 32% pentru bărbați și cu 31% pentru femei. Savanții afirmă că decesele cauzate de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale s-au redus la nivelul întregii populații, inclusiv a celor fără diabet.

Cercetătorii spun că îmbunătățirile în ceea ce privește factorii de risc precum fumatul și tensiunea arterială mărită, împreună cu progresele făcute în aria tratamentelor medicale au contribuit la scăderea ratelor de deces cauzate de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu diabet zaharat. Astfel, bolile cardiovasculare au ajuns să reprezinte cauza a aproximativ 25% din totalul deceselor la persoanele cu diabet, comparativ cu 45% în urmă cu 20 de ani.

În schimb, spun oamenii de știință, este uimitor faptul că o boală precum cancerul este acum principala cauză de deces în Anglia în rândul persoanelor cu diabet zaharat. La această constatare se adaugă faptul că Regatul Unit continuă să rămână în urma celorlalte țări din UE în ceea ce privește ratele de supraviețuire în fața cancerului. Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat ar fi mai susceptibile de a muri de boli hepatice, boli respiratorii sau demență decât persoanele fără diabet.

Oamenii de știință subliniază faptul că persoanele cu diabet au un risc de două ori mai mare de demență în comparație cu cele care nu au diabet. Conexiunea dintre aceste boli nu este clară, dar există mai mulți factori de risc comuni, cum ar fi fumatul, obezitatea și dieta nesănătoasă. Creșterea ratelor de boli hepatice ar putea fi cauzată de nivelurile ridicate de obezitate în rândul persoanelor cu diabet și al consumului mare de alcool.

Echipa de cercetare consideră că ar fi necesară o actualizare a îndrumărilor în ceea ce privește tratamentul diabetului, pentru ca pacienții diabetici să fie conștienți de amploarea riscului de a dezvolta cancer, demență și boli hepatice. Mai este de precizat că motivele pentru care cancerul este principala cauză de deces în rândul diabeticilor rămân neclare. Totuși, spun autorii studiului, ar putea fi legate de faptul că persoanele cu diabet sunt mai susceptibile la a fi supraponderale, iar excesul de greutate este un factor de risc puternic pentru cancer.

În concluzie, acest studiu arată că, pe măsură ce rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare a mai scăzut, diabetul duce în continuare la o gamă largă de alte probleme, cum ar fi cancere, demență și boli respiratorii.

La pacienții cu diabet zaharat, glicemia slab controlată duce la complicații multiple, în principal vasculare, afectând vasele mici, vasele mari sau ambele tipuri. 

Boala microvasculară stă la baza a trei manifestări frecvente și devastatoare ale diabetului zaharat și anume retinopatia, nefropatia și neuropatia. De asemenea, poate afecta și vindecarea pielii, astfel încât chiar și leziunile minore se pot agrava și infecta cu ușurință, în special la nivelul extremităților inferioare.

Boala macrovasculară implică ateroscleroza vaselor mari, care poate duce la angina pectorală și infarctul miocardic, atacuri ischemice tranzitorii și accidente vasculare cerebrale ori boală arterială periferică. 

Disfuncția imunitară este o altă complicație majoră și se dezvoltă din efectele directe ale hiperglicemiei asupra imunității celulare. Pacienții cu diabet zaharat sunt deosebit de sensibili la infecții bacteriene și fungice.

Cum poți preveni sau amâna complicațiile diabetului?

Complicațiile diabetului nu sunt inevitabile. Dacă pacientul respectă indicațiile medicului și își ține sub control zahărul din sânge, tensiunea arterială și colesterolul, acest lucru contribuie enorm la reducerea riscului de apariție a complicațiilor. Diabeticul trebuie să meargă regulat la controale medicale, să aibă un stil de viață sănătos și, în cazul în care i se recomandă diverse tratamente medicamentoase, să le urmeze cu conștiinciozitate.

Oprirea fumatului și scăderea nivelului de HbA1c, a grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale previn sau cel puțin încetinesc apariția complicațiilor diabetului. Renunțarea la fumat este un gest extrem de important pe care îl pot face diabeticii pentru sănătatea lor, deoarece fumatul face ca sângele să curgă și mai greu prin corp.

Dacă persoana cu diabet are o singură complicație cronică, este mult mai expusă riscului de a dezvolta și alte complicații. De exemplu, dacă vasele de sânge de la nivelul picioarelor sunt deteriorate, leziunile pot apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi rinichii și inima.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Trends in predominant causes of death in individuals with and without diabetes in England from 2001 to 2018: an epidemiological analysis of linked primary care records
https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(20)30431-9/fulltext
1. Studiul „Trends in predominant causes of death in individuals with and without diabetes in England from 2001 to 2018: an epidemiological analysis of linked primary care records”, apărut în The Lancet, februarie 2021, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30431-9, autori: Jonathan Pearson-Stuttard
Merck Manual - Complications of Diabetes Mellitus
https://www.merckmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-and-disorders-of-carbohydrate-metabolism/complications-of-diabetes-mellitus
Diabetes UK - Complications of Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0