Albuminuria în diabet: simptome, diagnostic și tratament

Albuminuria sau proteinuria este o afecțiune cauzată de infiltrarea albuminei în urină. Albumina este o proteină produsă de către ficat ce are rolul de a menține nivelul de apă din vasele sanguine și de a transporta anumite substanțe, cum ar fi medicamentele, vitaminele sau bilirubina, în circulația sângelui.   

Deși o cantitate foarte mică de albumină se regăsește, în mod normal, în urină, un nivel mai ridicat poate indica o afecțiune a rinichilor sau diabetul de tip 1 sau 2. Din păcate, albuminuria nu produce simptome vizibile, motiv pentru care persoanele cu risc de diabet sau de boli de rinichi sunt încurajați să efectueze analize de sânge regulate, pentru a identifica un nivel anormal de proteină în urină. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce este albuminuria?

Atunci când rinichii funcționează cum trebuie, reziduurile din organism sunt filtrate în mod normal, din fluxul sanguin, ajungând în urină. Cu toate acestea, rinichii păstrează anumite componente, cum ar fi albumina. După cum am precizat, albumina este o proteină al cărei rol principal este menținerea apei în vasele de sânge și prevenirea infiltrării apei în alte țesuturi. Dacă nivelul de zahăr din sânge este crescut, pe parcursul a mai multor ani, rinichii sunt afectați, așa încât ei vor elibera și albumină în procesul de filtrare a materiilor reziduale, iar albumina va ajunge, în cantități mai mari, în urină. 
Așadar, albuminuria este un semnal de alarmă, și anume că rinichii sunt afectați, în cele mai multe cazuri de un nivel prea crescut al glicemiei

Simptomele albuminuriei

După cum am menționat, albuminuria este, de regulă, asimptomatică, iar singurele semne de exces proteic la nivelul urinei apar în tandem cu simptomele afecțiunilor de rinichi. De asemenea, există mai multe simptome ale problemelor la rinichi ce pot fi confundate cu alte afecțiuni, motiv pentru care vizita la medic este foarte importantă, pentru stabilirea unui diagnostic corect. Simptomele cele mai des întâlnite ale bolii cronice de rinichi, care pot indica și albuminuria sunt: starea de oboseală permanentă, starea de amețeală, gustul metalic în gură, rezistența scăzută la frig, urina cu miros de amoniac, învinețirea ușoară, chiar și în urma unor lovituri superficiale, pruritul, pierderea apetitului, probleme de concentrare, urină spumoasă, probleme de urinare, dureri în partea superioară a spatelui sau la nivelul rinichilor. 

Cauzele apariției albuminuriei la persoanele cu diabet

În ceea ce privește persoanele cu diabet, există două motive care pot duce la albuminurie, și anume hiperglicemia sau hipertensiunea. Hiperglicemia reprezintă creșterea nivelului de glucoză, sau zahăr, în sânge, peste parametrii normali. Excesul de glucoză poate răni capilarele de la nivelul rinichilor, care sunt vase de sânge foarte mici ce se grupează pentru a forma membrana glomerulară. Aceasta este structura responsabilă pentru filtrarea reziduurilor din sânge și transferarea lor în urină, pentru a fi eliminate din organism. În același timp, membrana glomerulară previne ca anumite substanțe esențiale, cum ar fi albumina, să iasă din fluxul sanguin. În momentul în care membrana glomerulară este lezată, riscul de albuminurie crește.

Cel de-al doilea motiv pentru care albuminuria poate apărea la diabetici este hipertensiunea, adică tensiunea arterială crescută. Aceasta este o complicație des întâlnită la persoanele cu diabet și poate apărea din varii motive, inclusiv pe fond de stres. 

Diagnosticul albuminuriei

Deși o problemă de sănătate asimptomatică, diagnosticul albuminuriei se poate realiza foarte simplu, printr-o simplă analiză de urină. De obicei, rezultatele se eliberează în maxim câteva zile, fiind o analiză simplă. Analiza de urină poate detecta și alte elemente suspecte din structura urinei, cum ar fi anumite bacterii, celule de sânge, glucoză, etc. 

În principiu, pentru a detecta albuminuria, se va urmări un nivel anormal de proteină în urină. Pentru acest lucru, se compară rata de albumină în comparație directă cu cea de creatinină.

Un raport sănătos de albumină în relație cu creatinina se definește în felul următor:
1.    La bărbați – mai puțin sau egal cu 2.5mg/mmol
2.    La femei – mai puțin sau egal cu 3.5 mg/mmol

Orice valoare mai mare de cele menționate mai sus este un indicator de albuminuria. Majoritatea medicilor solicită o probă de urină la controalele de rutină, dar persoanele cu diabet sunt în special încurajate să efectueze această analiză în mod regulat, adică cel puțin o dată pe an. 

Tratamentul albuminuriei

Albuminuria nu este, în sine, o boală, ci mai degrabă o reacție adversă a diabetului sau a hipertensiunii, sau un simptom al bolii de rinichi. Din acest motiv, nu există un tratament specific pentru albuminurie, iar excesul de proteină din urină este remediat în funcție de cauza care a declanșat fenomenul. În ceea ce privește persoanele diabetice, protocolul de tratament al albuminuriei este conceput de medicul curant, care va ține cont de tratamentul inițial pentru diabet al pacientului. Pentru majoritatea persoanelor, managementul diabetului presupune o combinație de factori, și anume dietă corespunzătoare, exercițiu fizic regulat, o schemă de tratament pentru controlul glicemiei și testarea regulată a acesteia.   

Tratamentul pentru boala cronică de rinichi asociată cu diabetul poate presupune, de asemenea, analize regulate ale nivelului de zahăr din sânge, precum și adoptarea unor măsuri de scădere a tensiunii arteriale. Printre acestea se pot număra: scăderea în greutate, consumul de alimente cu puțină sare, eliminarea băuturilor alcoolice, renunțarea la fumat și practicarea de sport regulat. Medicamentele pot fi, în anumite cazuri, necesare pentru tratarea hipertensiunii. 

De asemenea, un regim alimentar sărac în proteine poate fi, uneori, eficient în tratamentul bolilor de rinichi. Dacă aceste măsuri nu reușesc să diminueze riscul de insuficiență renală, dializa sau transplantul de rinichi se pot impune ca măsuri necesare. 

Dacă suferi de diabet iar analizele de urină sugerează un nivel crescut de proteină, este foarte important să mergi la medic, pentru că e posibil să ai albuminuria. Cu toate acestea, este important de reținut că riscul de boală de rinichi sau alte complicații poate fi prevenit, atâta vreme cât acționezi la timp, în funcție de sfatul medicului. Medicul îți poate prescrie o schemă nouă de tratament și îți poate recomanda o serie de schimbări în stilul de viață care te pot ajuta să menții sănătatea rinichilor și diabetul sub control. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes - Proteinuria (Albuminuria)
https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/proteinuria.html 
Very Well Health - An Overview of Albuminuria in Diabetes
https://www.verywellhealth.com/understanding-albuminuria-1087350 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0