Postul alternativ ar putea sa te ajute sa slabesti

Oricât de mult ți-ar displăcea restricțiile zilnice impuse de o dietă convențională, unele cercetări arată că a ține post o zi și a mânca ce dorești în ziua următoare ar putea să te ajute să slăbești mai mult decât cu o dietă convențională. Ce este postul alternativ și cine îl poate ține?

Postul alternativ înseamnă că într-o zi mănânci tot ce dorești, a doua zi, considerată ziua „de post” mănânci doar 500 de calorii, și tot așa. Unii oameni pot descoperi că acest stil alimentar este mai ușor de respectat decât alte tipuri de diete, în timp ce alții vor constata că nu îl pot urma.

Este postul alternativ bun pentru pierderea în greutate?

Oamenii de știință au descoperit într-un studiu că pierderea în greutate indiferent de dieta urmată a fost aproape aceeași, 6% pentru cei care au urmat o dietă cu post la fiecare două zile și puțin peste 5% pentru cei care au urmat o dietă bazată pe restricționarea aportului de calorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cercetătorii au crezut că persoanele din grupul celor care postesc o dată la două zile vor înregistra rezultate mai bune. Având în vedere că acest lucru le permite oamenilor să renunțe la dietă frecvent, aceștia se așteptau ca efectele să fie mai bune. 

Astfel, persoanele din grupul care a ținut post o dată la două zile au consumat peste cele 500 de calorii recomandate în ziua de post și mult sub caloriile recomandate în ziua în care puteau mânca orice. De aceea au slăbit aproape același număr de kilograme. 

Dieta convențională vs post alternativ

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetare a ales 100 de persoane cu obezitate pe care le-a repartizat la întâmplare în mai multe grupuri: un grup care a urmat o dietă bazată pe post alternativ, un grup care a urmat o dietă convențională (reducere cu 25% a caloriilor în fiecare zi) și un grup care nu a urmat nicio dietă (grupul de „control”).

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat o dietă convențională au reușit să respecte numărul de calorii mai bine decât grupul care a urmat o dietă bazată pe post alternativ.

Procentajele celor care au renunțat au demonstrat exact acest lucru: 38% dintre persoanele care au urmat o dietă bazată pe post alternativ au renunțat, spre deosebire de numai 29% în cazul celor din grupul care a urmat o dietă convențională și 26% în cazul celor repartizați în grupul de control. 

Savanții au precizat că aportul de 500 de calorii pe zi este greu de respectat. Sigur că anumitor persoane li se potrivește acest tip de dietă și, dacă ar alege din proprie inițiativă acest stil alimentar, probabil că rezultatele ar fi mai bune, însă clar nu este pentru toată lumea.

Dieta pe bază de post, sigură pentru sănătate

Dieta pe bază de post alternativ a părut sigură pentru participanți, au mai spus cercetătorii; în zilele în care au ținut post, aceștia au fost încurajați să mănânce multe proteine, care să îi mențină sătui pentru mai mult timp.  

Slăbitul se produce cu reducerea numărului de calorii, dar nu toate sunt sănătoase

În ceea ce privește pierderea în greutate, toate caloriile sunt la fel, dar nu toate sunt sănătoase, amintesc oamenii de știință. În zilele în care puteau consuma orice au dorit, unele persoane au mâncat chips-uri și tot au slăbit. Așadar, dacă se reduce aportul de calorii, va avea loc pierderea în greutate. Dar în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, ar trebui consumate mai puține alimente procesate și mai multe fructe și legume.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dieta cu post alternativ, utilă pentru anumite persoane

Anumitor persoane chiar le place acest stil de viață și urmează dieta bazată pe post ani întregi, doar că aceasta nu se potrivește oricui. Cine dorește o poate încerca, pentru a vedea dacă funcționează în cazul propriu.

Unii experți sugerează că postul alternativ ar putea să le fie de folos persoanelor care vor să-și țină greutatea sub control, dar încă există dezbateri referitoare la markerii privind gestionarea bolilor cardiace și diabetului, având în vedere că depinde în special de cât de sănătoasă și sustenabilă este această abordare.

Postul alternativ este considerat de multă lume sever și ar putea înrăutăți relația deja dificilă și complexă pe care anumite persoane o au cu mâncarea, spun cercetătorii. În plus, organismul nu știe că restrictionarea mâncării este o alegere și tratează restricțiile calorice drastice ca pe o criză. 

Postul alternativ nu învață persoanele care vor să îl urmeze cum să facă alegeri sănătoase, de aceea oamenii de știință concluzionează că mai sănătoasă este adoptarea treptată a unui stil de viață adecvat care să poată fi menținut pe mai mult timp. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului înainte de a ține o astfel de dietă.

Un stil alimentar sănătos, mai avantajos decât o dietă restrictivă

Stilul de viață al unei persoane ar trebui să se bazeze pe un regim alimentar sănătos și echilibrat, dar și pe alimente care să îi placă. Schimbările care trebuie făcute de la un stil de viață dezordonat, cu alimentație nepotrivită, la un altul echilibrat durează, necesită motivație și susținere constantă. Pentru a face această trecere, se pot stabili mai întâi câteva reguli alimentare mai simple, cu care persoana să se obișnuiască și ulterior se pot face și alte modificări pentru a ajunge la o greutate normală.

Grăsimi vegetale sănătoase în loc de grăsimi animale

De exemplu, dacă o persoană mănâncă multe grăsimi animale, acestea ar trebui înlocuite treptat cu grăsimi vegetale sănătoase: la gătit nu se vor mai folosi unt sau untură, ci puțin ulei, iar carnea grasă și lactatele grase vor fi înlocuite cu sortimente mai slabe sau degresate. Alte grăsimi bune, care pot fi consumate cu moderație, sunt cele provenite din diverse tipuri de nuci, semințe, avocado, pește gras (hering, macrou, somon, sardine etc.). Margarina este o grăsime trans care ar trebui evitată complet.

Mai puțin zahăr

Persoanele care obișnuiesc să își pună zahăr în cafea sau în ceai pot reduce treptat numărul de lingurițe, deoarece gustul se obișnuiește în timp. De asemenea, aceste băuturi se pot îndulci și cu stevia, un îndulcitor natural și fără calorii. Dacă la gustările dintre mese sunt preferate bomboanele, prăjiturile, biscuiții sau alte dulciuri cu multe calorii, acestea pot fi înlocuite treptat cu un fruct proaspăt și o mână de nuci sau cu două pătrățele de ciocolată neagră cu cel puțin 50% cacao.

 

Sursă: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Effect of Alternate-Day Fasting onWeight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5680777/
Studiul „Effect of Alternate-Day Fasting onWeight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults”, JAMA Intern Med. 2017 Jul 1; 177(7): 930–938, doi: 10.1001/jamainternmed.2017.0936, autori: John F. Trepanowski et al.
NHS - 8 tips for healthy eating 
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/eight-tips-for-healthy-eating/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0