Grasimea corporala a bebelusului - cand ar trebui sa te ingrijoreze?

Un bebelus dolofan este dragalas, insa uneori grasimea corporala poate fi un semnal de alarma pentru parinti – iata cand ar trebui sa iti faci griji cu privire la greutatea copilului tau!

La fiecare consult medical, medicul pediatru va cantari si va masura copilul. In acest fel, acesta poate monitoriza cu exactitate fluctuatiile de greutate ale celui mic. Asadar, primul care ar trebui sa sesizeze daca bebelusul are probleme cu greutatea este medicul pediatru. Parintii au tendinta de a considera grasimea corporala a copilului un semn de sanatate, de aceea opinia acestora nu este una relevanta intr-o asemenea situatie.

Medicul pediatru va calcula indicele de masa corporala al bebelusului si va stabili daca este vorba despre supraponderalitate sau chiar obezitate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Restrictiile calorice nu sunt recomandate copiilor pana in 2 ani, cu scopul de a determina copilul sa slabeasca. Medicul este cel in masura sa iti ofere sfaturi cu privire la alimentatia copilului, in functie de greutatea acestuia.

Obezitatea la copiii mici poate cauza probleme de dezvoltare, intarziind mersul de-a busilea sau in picioare.

Asadar, daca medicul copilului iti spune ca cel mic are probleme cu greutatea, e cazul sa iei atitudine si sa respecti indicatiile primite de la acesta.

Ce poti face daca bebelusul tau este supraponderal

 
 

In primul rand, parintii ar trebui sa tina, la randul lor, o evidenta a greutatii celui mic inca de la nastere. Luatul rapid in greutate poate fi un indicator care prezice obezitatea la maturitate, asa ca mamica trebuie sa comunice medicului daca observa puseuri de crestere rapida a greutatii in anumite perioade.

Apoi, parintii trebuie sa inteleaga ca preventia este calea cea mai sigura prin care copilul poate fi ferit de obezitate si de pericolele acesteia. Imediat ce se incepe diversificarea, copilul trebuie sa primeasca alimente de calitate si in cantitati decente. Tendinta parintilor este aceea de a-si hrani excesiv copiii, de teama ca acestia raman infometati sau nu vor creste asa cum trebuie.

Legumele, fructele, cerealele integrale, pestele si carnea slaba nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului. Cel mic ar trebui sa aiba un orar bine stabilit de masa, cu ore fixe.

Cum sa mentii greutatea bebelusului tau in limitele sanatoase:

  • Mentine-ti greutatea in timpul sarcinii – daca mama ia in greutate prea mult pe timpul sarcinii, creste riscul ca si bebelusul sa fie supraponderal. Cu cat bebelusul are o greutate mai mare la nastere, cu atat mai mare este riscul ca acesta sa aiba probleme cu greutatea si in timpul copilariei.
  • Alapteaza-ti nou-nascutul – studiile facute in domeniu au aratat ca hranirea copilului cu lapte matern scade riscul de obezitate.
  • Limiteaza bauturile/ alimentele dulci – dupa diversificare, parintii au tendinta de a-i oferi copilului ceai indulcit cu zahar, sucuri din fructe sau chiar alimente indulcite, precum biscuitii din comert. Ei bine, nutritionistii sustin ca e bine sa tinem cat mai departe bebelusul de zahar. Daca vrei sa ii oferi celui mic un suc, ai putea sa alegi, mai degraba, unul din legume.
  • Determina-ti copilul sa faca miscare, chiar daca este mic – incurajeaza-ti copilul sa mearga de-a busilea sau in picioare, tinut de manute, astfel incat sa faca miscare zilnic. Joaca in aer liber si orice activitate care arde calorii este mai mult decat recomandata pentru cei mici.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0