Ce factori îți încetinesc metabolismul?

Genele, hormonii și lipsa de somn sunt doar câteva lucruri care îți pot încetini metabolismul. Ce alți factori mai sunt vinovați de acest aspect?

Ce este metabolismul?

Metabolismul este procesul prin care corpul transformă ceea ce mănânci și bei în energie. În timpul acestui proces complex, caloriile din alimente și din băuturi sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care are nevoie organismul pentru a funcționa. 

Chiar și în stare de repaus, corpul are nevoie de energie pentru a îndeplini funcții precum respirația, circulația sângelui, reglarea nivelurilor hormonale și creșterea și repararea celulelor. Numărul de calorii pe care corpul le folosește pentru a îndeplini aceste funcții de bază este cunoscut sub denumirea de rata metabolică bazală - ceea ce s-ar putea numi metabolism. 

Ce tip de metabolism ai?

Mai mulți factori influențează metabolismul bazal individual, cum ar fi mărimea și compoziția corpului (de exemplu, persoanele cu o masă musculară mai mare ard mai multe calorii, chiar și în repaus), sexul (bărbații au de obicei mai puțină grăsime corporală și mai mult mușchi decât femeile, deci ard mai multe calorii) și vârsta (pe măsură ce organiasmul îmbătrânește, cantitatea de mușchi tinde să scadă, iar cea de grăsime să crească, încetinind arderea caloriilor). Anumiți factori pot încetini metabolismul:

Genele

Dacă organismul tău arde prea încet caloriile în repaus, cel mai probabil ai moștenit acest lucru de la părinți. Ce poți face? Deoarece nu-ți poți schimba genele, concentrează-te asupra obiceiurilor. Una dintre cele mai bune modalități de a-ți stimula metabolismul este să faci mișcare, așa că găsește modalități de a strecura activități fizice în rutina ta zilnică (de exemplu, dacă este posibil, mergi pe jos spre muncă sau coboară din autobuz cu câteva stații mai devreme).

Hormonii

Modificările hormonale pot să împiedice consumul de energie normal al corpului. Unele afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul, sunt boli hormonale care afectează metabolismul. Stresul eliberează și hormoni care pot declanșa o încetinire a acestuia. Dacă ai o boală hormonală, e indicat să respecți recomandările medicului în ceea ce privește tratamentul.

Lipsa de somn

Dacă nu dormi suficient, este mai greu pentru corp să folosească bine energia, ceea ce poate face ca riscul de afecțiuni precum diabetul și obezitatea să crească. Majoritatea adulților au nevoie de 7-8 ore de somn (în orice caz nu mai puțin de șase). Dacă nu reușești să ai un somn odihnitor încearcă să nu mai mănânci seara cu măcar 3 ore înainte de culcare, să nu bei alcool după ora 19:00 și, eventual, să apelezi la suplimente alimentare pe bază de plante (roiniță, floarea pasiunii, valeriană etc.) care să te ajute să dormi mai bine. Dacă nimic nu funcționează, cere sfatul medicului.

Dietele restrictive

Slăbitul este important dacă te confrunți cu obezitatea sau dacă ești supraponderal, însă și modul în care pierzi în greutate contează. Dacă nu mănânci suficient și te înfometezi, metabolismul încetinește. Dietele drastice, mai ales dacă sunt asociate și cu exerciții fizice, învață corpul să se descurce cu mai puține calorii. Acest lucru se poate întoarce împotriva ta, deoarece organismul se agață de acele calorii pentru a supraviețui, deci îți va fi mai greu să slăbești. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Chiar dacă durează mai mult până să ajungi la o greutate optimă, e important să alegi un program alimentar cât mai sănătos, cum ar fi dieta mediteraneeană sau o dietă bazată pe legume, fructe, proteine slabe, cu un număr de calorii adecvat. Atenție, și dietele bogate în grăsimi pot încetini metabolismul!

O cantitate insuficientă de apă

Multe persoane nu beau suficientă apă de-a lungul zilei, fie pentru că au multă treabă și uită, fie pentru că li se pare că nu le este sete. Hidratarea adecvată este foarte importantă pentru sănătate, inclusiv pentru stimularea metabolismului. Apa băută mai rece ajută la slăbit, conferă energie și contribuie la senzația de sațietate. Dacă nu poți bea apa ca atare, stoarce în pahar puțină zeamă de lămâie sau de portocală.

Lipsa de calciu

Carența de calciu poate încetini metabolismul, pe lângă faptul că dăunează sănătății oaselor. Calciul se obține nu doar din lactate (atenție, dacă acestea se consumă în exces, pot avea efectul opus, de scoatere a calciului din oase), ci și din migdale, tofu, sardine, legume verzi cu frunze (mai ales spanac și kale).

Dormitul într-o temperatură nepotrivită

Pentru un somn odihnitor, temperatura din dormitor nu trebuie să fie mai mare de 20-22° C. Temperaturile mai mari vin și cu o altă problemă și anume faptul că împiedică organismul să producă grăsime maro, care conține celule care ard caloriile, așadar metabolismul încetinește.

Unele medicamente

Anumite medicamente, cum sunt multe antidepresive și antipsihotice, pot încetini metabolismul. Însă și medicamente des recomandate, cum ar fi cele care încetinesc ritmul cardiac, pot avea, de asemenea, acest efect.

Eliminarea carbohidraților

Este adevărat că reducerea sau eliminarea carbohidraților nesănătoși (pâine albă, produse de patiserie, cartofi prăjiți etc.) din alimentație ajută la slăbit prin arderea mai rapidă a grăsimilor. Dar dacă nu consumi deloc carbohidrați, metabolismul încetinește și nu mai arzi la fel de multe calorii. E bine, așadar, să nu elimini complet carbohidrații din alimentație, ci să optezi pentru cei sănătoși, pe care îi găsești în fructe, leguminoase, cereale integrale.

Mesele haotice

Poate fi dificil să iei masa la aceleași ore zilnic, mai ales dacă programul tău de muncă nu este același în fiecare zi. Dacă nu îți poți lua toate mesele la ore fixe, încearcă măcar să nu sari peste ele (metabolismul este dat peste cap dacă faci acest lucru) și, pe cât posibil, să ai măcar o masă pe zi pe care să o iei la aceeași oră (pentru unele persoane este mai ușor ca această masă să fie cea de seară, cu familia).

Stresul cronic

Stresul întins pe o perioadă lungă de timp poate face ravagii asupra sănătății fizice și psihice, afectând inclusiv metabolismul. Când nivelul cortizolului, hormonul stresului, este foarte ridicat, organismul utilizează mai greu insulina, ceea ce încetinește metabolismul și contribuie la creșterea în greutate. E important să găsești metodele potrivite pentru tine care să te ajute în gestionarea stresului (discuții cu prietenii, yoga sau alte tipuri de mișcare, adoptarea unui hobby, cititul, muzica etc.).

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Metabolism and weight loss: How you burn calories
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
Piedmont Healthcare - Why metabolism slows as you age
https://www.piedmont.org/living-better/why-metabolism-slows-as-you-age


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0