Spirulina poate oferi protecție importantă sănătății fumătorilor

Nicotina, aldehidele și cetonele semi-stabile solubile din fumul de țigară sunt mediatori cheie ai riscurilor crescute pentru boli vasculare, cancer și boli pulmonare obstructive cronice observate la fumători. Nicotina, prin stimulare simpatică, crește riscul atât pentru boli vasculare, cât și pentru cancer. 

Suprimarea cuprinzătoare a activității simpatice cu medicamentul bine tolerat Carvedilol, care inhibă receptorii adrenergici beta1, beta2 și alfa1, poate fi protector pentru fumători și alți dependenți de nicotină. 

Aldehidele și cetonele solubile din fumul de tutun par să-și exercite efectele adverse prin activarea complexelor NADPH oxidază în țesuturile vasculare și în plămâni. Phycocyanobilin fitochimic (PhyCB), bogat furnizat de cianobacterium spirulina comestibil, în studii pe rozătoare și în culturi de celule umane a demonstrat capacitatea de a imita în siguranță rolul fiziologic al bilirubinei intracelulare ca inhibitor al activității NADPH oxidazei. 

Prin urmare, spirulina poate avea potențial de atenuare a efectelor pro-oxidative ale aldehidelor și cetonelor din fumul de tutun. 

Administrarea comună de Carvedilol și spirulină merită explorarea ca strategie pentru moderarea impactului patogen al fumatului la consumatorii cronici de tutun care fie nu reușesc să renunțe, fie refuză să încerce încetarea tutunului. Carvedilolul poate fi potrivit pentru cei care gestionează dependența de nicotină în alte moduri (tutun fără fum, țigări electronice, gumă de nicotină). Sunt recomandate însă studii clinice suplimentare pentru a evalua impactul Carvedilolului asupra factorilor de risc cardiovascular la dependenții de nicotină și studii de rozătoare, pentru a evalua markerii inflamației pulmonare la rozătoarele expuse la fum și hrănite cu PhyCB.

Spirulina este o algă, mai exact o microalgă, consumată de secole pentru proprietățile sale vindecătoare, dar și pentru calitățile nutriționale deosebite. Spirulina era consumată de vechii azteci și a reapărut în atenția cercetătorilor ca un aliment super sănătos, după ce NASA l-a folosit cu succes ca supliment alimentar pentru astronauții din misiunile spațiale. Este un superaliment provenit din algele albastre-verzi, care cresc în mod natural în lacurile sărate din climatul subtropical, dar și în ocean. Acesteia i se atribuie proprietăți precum accelerarea metabolismului, scăderea colesterolului, scăderea în greutate, dar și tratarea unor tulburări de natura psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenție.

În schimb, spre deosebire de spirulină, care are mai puține contraindicații, Carvedilolul nu trebuie administrat fără recomandarea medicului. 

Carvedilol este utilizat în:

• tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiunii arteriale)
• tratamentul durerii în piept care apare atunci când arterele ce alimentează inima cu sânge oxigenat sunt
îngustate, astfel încât la muşchiul inimii ajunge mai puţin oxigen (angină pectorală)
• tratamentul împotriva slăbirii muşchiului inimii (insuficienţa cardiacă), în acelaşi timp cu alte
medicamente.

Impactul advers al oxidanților organici semi-stabili în fumul de tutun

Efectele adverse ale fumului de tutun asupra sănătății vasculare par a fi mediate în primul rând de nicotină și de o serie de compuși organici solubili și relativ stabili în fum, capabili să sufere reacții de adăugare spontană cu tioli și alți nucleofili din celulele vasculare. În special acești compuși includ alfa, beta-nesaturate, aldehide sau cetone, cum ar fi acroleina și crotonaldehida, și sunt principalii constituenți ai fumului de țigară. Gudroanele insolubile din fumul de tutun care contribuie în mod important la mutageneza din plămâni, căile respiratorii superioare și cavitatea bucală au acces limitat la vasculatura sistemică.

O serie de studii au observat că expunerea celulelor musculare netede endoteliale sau vasculare, in vitro sau in vivo, la extract de fum de țigară (CSE), bogat în astfel de compuși solubili, duce la inducerea stresului oxidativ generat în principal de complexele NADPH oxidază. Inhibarea concomitentă a acestor complexe ameliorează în mare măsură efectele adverse ale expunerii la CSE asupra funcției endoteliale sau a mușchilor netezi. 

S-a demonstrat, de asemenea, că expunerea la CSE crește activitatea NADPH oxidazei în epiteliile căilor respiratorii, mușchiul net traheal, keratinocite și celule de gliom. Activarea diferitelor izoforme PKC și / sau c-Src, de către compușii reactivi din CSE, pare să mediaze activarea NADPH oxidazei; activarea protein kinazei C (PKC) nu pare a fi secundară activării fosfolipazei C și a generării diacilglicerolului și, prin urmare, ar putea reflecta interacțiunea directă cu proteina PKC15. 

Totodată, compușii din tigară cresc riscul de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) la fumători și poate contribui la carcinogeneza pulmonară. Oxidanții foarte activi din fumul de țigară, prea instabili pentru a exercita în mod direct efecte sistemice, contribuie, de asemenea, la această inflamație pulmonară.

Activitatea antioxidantă intracelulară a bilirubinei, generată de activarea hemogenezei inductibile-1 (HO-1) ca răspuns la stresul oxidativ, a fost trasată la capacitatea concentrațiilor nanomolare scăzute ale bilirubinei de a inhiba anumite complexe NADPH oxidază. Numeroasele studii epidemiologice prospective care corelează bilirubina serică crescută cu rezultate favorabile pentru sănătate pot reflecta fie un impact direct al bilirubinei circulante asupra activității NADPH oxidazei în celule (posibil important atunci când nivelurile de bilirubină sunt foarte ridicate, ca în cazul sindromului Gilbert), fie capacitatea bilirubinei serice să servească drept marker pentru activarea mai eficientă a HO-1 în celulele cu stres oxidant.

După urmărirea stării de sănătate a peste 500.000 de adulți monitorizați de medicii de asistență medicală primară din Serviciul britanic de sănătate, Horsfall și colegii pe o perioadă de douăzeci de ani, s-a raportat o rată de incidență a cancerului pulmonar la 10.000 persoane (la bărbații din decila superioară a bilirubinei serice la valoarea inițială a fost de 1,5, comparativ cu 5,0 în cele aflate în declin inferior).
 
Asocierea inversă a bilirubinei cu riscul de cancer pulmonar a fost menținută după ajustare pentru mai multe covariate relevante, inclusiv starea de fumat. Rezultatele la femei au fost destul de similare (0,8 vs. 3,0). În ceea ce privește riscul de BPOC la bărbați, incidența în decila superioară a bilirubinei inițiale a fost de 7,5, comparativ cu 19,5 în decila inferioară. Aceste constatări au fost, de asemenea, validate după ajustări statistice adecvate pentru covariabile, iar rezultatele la femei au fost similare (7,5 vs. 14,8). Constatările privind cancerul pulmonar confirmă un studiu prospectiv belgian anterior, în care mortalitatea prin cancer pulmonar la bărbați a fost cu 60% mai mică în categoria superioară vs. 400.000 de indivizi, rata incidenței la 10.000 a fost de 3,73 și 7,02 în quartilele bilirubinei superioare și inferioare, respectiv (P = 0,003); ratele de mortalitate în aceste quartile au fost de 2,46 și respectiv 4,84 (P <0,001) . Aceste constatări au fost semnificative pentru cei care au fumat vreodată, dar nu și nefumători. În ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare, acest lucru tinde, de asemenea, să se coreleze invers cu nivelurile inițiale de bilirubină într-o serie de studii prospective.

În ansamblu, aceste considerații sugerează că efectele antioxidante ale bilirubinei au un potențial considerabil de a atenua riscul crescut de cancer pulmonar, BPOC și tulburări vasculare asociate fumatului. 

Deși nu există surse naturale bogate de bilirubină sau precursorul său mai solubil biliverdin, care ar putea fi utilizat pentru utilizarea nutraceutică (și aceste molecule complexe sunt scumpe de sintetizat), cianobacteriile, cum ar fi spirulina, pot conține aproximativ șase părți la mia de greutate uscată a unui derivat de biliverdină , ficocianobilină (PhyCB). Acest lucru poate fi convertit în celule într-un omolog al bilirubinei, ficocianorubina, care pare să împărtășească capacitatea bilirubinei de a inhiba complexele NADPH oxidază. Proteina spirulină de care PhyCB este atașat covalent, a exercitat efecte antiinflamatorii și citoprotectoare, inclusiv inhibarea marcată a aterogenezei timpurii la hamsteri.  Administrarea PhyCB liberă a demonstrat recent că inhibă nefropatia la șoarecii diabetici și exercită efecte anti-inflamatorii și antioxidante marcate asupra creierului după accident vascular cerebral simulat la șobolani,

Prin urmare, studiul propune ca administrarea orală regulată de cantități adecvate de spirulină, ficocianină sau PhyCB concentrat ar avea potențial pentru atenuarea efectelor adverse ale compușilor solubili semi-stabili în fumul de țigară asupra sănătății vasculare, integrității pulmonare și inducerii cancerului pulmonar. 

În mod surprinzător, pare să existe un singur studiu publicat care să fi evaluat impactul spirulinei / ficocicaninei asupra sănătății pulmonare la rozătoare; acest lucru a constatat că ficocianina orală a suprimat inducerea alveolitei și a fibrozei induse de paraquat la șobolani.

Nicotina contribuie la riscul vascular și de cancer la fumători

Nicotina, prin efectele sale stimulatoare asupra activității simpatice, pare să joace, de asemenea, un rol de mediator în riscurile vasculare, și poate chiar în riscurile de cancer, asociate fumatului. Frecvența cardiacă în repaus crescută, un corelat dur al activității simpatice sistemice, se corelează cu riscul crescut de mortalitate cardiovasculară și mortalitate prin cancer în perspectiva epidemiologiei; aceste corelații persistă după ajustare pentru factorii de risc stabiliți, care pot modula ritmul cardiac, cum ar fi IMC, fumatul și antrenamentul pentru exerciții fizice.  Legat de riscul crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral, deși mai puțin dramatic decât creșterea asociată fumatului - impactul asupra riscului de cancer a fost mai puțin înțeles. 

Prin urmare, se propune ca tratamentul cu Carvedilol să fie o strategie rațională pentru fumătorii dependenți care nu reușesc să renunțe sau refuză să încerce renunțarea la fumat sau pentru cei care folosesc tutun fără fum, țigări electronice sau gumă de nicotină pentru a-și gestiona dependența de nicotină. 

Studii controlate pe termen mai lung, care evaluează administrarea Carvedilolului la utilizatorii de nicotină (fumători sau nefumători), concentrându-se pe funcția endotelială și o gamă largă de alți factori de risc cardiovascular, evaluând riscul de complicații hipotensive la subiecții normotensivi și determinând dacă Carvedilolul influențează pozitiv sau negativ satisfacția subiectivă oferită de nicotină, pare utilă.

Administrarea spirulinei - sau a ficocianinei sau a altor surse concentrate de PhyCB - poate avea un potențial de atenuare a efectelor pro-oxidante ale fumatului de țigări care contribuie la impactul negativ al fumatului asupra sănătății vasculare, integrității pulmonare și riscului de cancer. Evaluarea acestei din urmă strategii în modele de rozătoare de expunere la fum ar fi un prim pas adecvat în evaluarea potențialului spirulinei pentru protejarea fumătorilor. 

În măsura în care ar putea fi necesar consumul ridicat de spirulină pentru a obține un efect antioxidant optim la om - o extrapolare din studiile pe rozătoare sugerează că ar putea fi necesare 15-30 g zilnic în acest sens - și majoritatea oamenilor consideră că aroma și mirosul spirulinei sunt dezagreabile, dezvoltarea de extracte de spirulină puternic îmbogățite în PhyCB poate fi necesară pentru a permite testarea întregului potențial protector al spirulinei. Astfel de extracte ar putea face, de asemenea, fezabilă efectuarea studiilor prospective dublu-orb necesare pentru a evalua cel mai convingător activitatea antioxidantă / antiinflamatoare a PhyCB la om. 

Alternativ, poate fi avută în vedere dezvoltarea unor alimente funcționale în care aroma spirulinei este mascată în mod adecvat. În cele din urmă, studiile clinice ar putea fi concepute pentru a examina efectele PhyCB asupra markerilor pulmonari de inflamație și asupra factorilor de risc vascular la fumători.

Medicii ar trebui să interpreteze fumatul ca pe o afecțiune medicală - o dependență de nicotină. Prima prioritate ar trebui să fie convingerea oamenilor să întrerupă fumatul sau consumul de nicotină, deoarece acest lucru va fi mai protector decât orice măsuri compensatorii. Dar dacă astfel de eforturi eșuează, ar trebui folosite strategii raționale pentru minimizarea riscului asociat.

Alte strategii nutraceutice / farmaceutice pot fi benefice pentru fumători. Există motive să bănuim că aporturile ample de acizi grași Omega-3 cu lanț lung - în special acidul docosahexaenoic (DHA) - pot oferi o protecție importantă plămânilor și sistemului vascular al fumătorilor.

Fumul de tutun crește sarcina corporală a cadmiului, ceea ce poate contribui semnificativ la impactul patogen al fumatului

Sindromul metabolic, ca și utilizarea nicotinei, este asociat cu o reglare crescută a activității simpatice și a ritmului cardiac, care rezultă din impactul hiperinsulinemiei asupra centrelor de reglare a creierului, care contribuie probabil la creșterea riscurilor vasculare și de cancer asociate acestui sindrom. 

Prin urmare, terapia cu Carvedilol poate avea, de asemenea, un potential rol protector important la pacienții cu sindrom metabolic. În mod similar, activarea NADPH oxidazei este un motiv cheie pentru stresul oxidativ asociat acestui sindrom, indicând un potențial pentru spirulină de a oferi protecție în acest sens.

Curios, nicotina tinde să promoveze sindromul metabolic și hiperinsulinemia, ambele prin efecte acute asupra sensibililității la insulină mediată de lipoliză crescută și o acțiune colinergică directă asupra fibrelor musculare și, pe termen lung, de tendința de a acumula selectiv grăsimi în depozitele viscerale. Prin urmare, atât efectele periferice ale nicotinei, cât și efectele centrale mediate de hiperinsulinemie, contribuie la supraactivitatea simpatică la fumători. 


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Referinte bibliografie Mark F. McCarty, BA, James H. O'Keefe, MD, și James J. DiNicolantonio, PharmD 
Carvedilol and spirulina may provide important health protection to smokers and other nicotine addicts: A call for pertinent research (STUDY). 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0