Dependenta de cumparaturi – cum o recunosti

Dependența de cumpărături, cunoscută și sub denumirea de shopping compulsiv, face referire la nevoia de a cumpără diverse lucruri, fără să fie necesare, chiar și atunci când bugetul nu permite.

Persoanele care suferă de această tulburare simt nevoia să cheltuie banii pe orice – poate fi vorba despre bijuterii, haine, cadouri, farduri sau chiar produse alimentare, chiar dacă nu au nevoie de lucrurile respective. În momentul achiziției, persoana dependentă de shopping simte o plăcere similară cu cea pe care o simte dependentul de droguri când își administrează doza. Statistic vorbind, persoanele care suferă de dependență de cumpărături au în jur de 30 de ani.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este dependența de cumpărături (shopping)

Psihiatrul german Emil Kraepelin a definit pentru prima dată „dependența de cumpărături” la începutul anilor 1900, ca fiind un tip de comportament impulsiv similar cu cleptomania. Ca și alte forme de dependență, dependența de cumpărături se caracterizează prin problemele ulterioare pe care le provoacă individului, familiilor și societății în general. Cineva care face cumpărături în fiecare zi poate să nu fie neapărat considerat dependent atunci când face asta într-un mod sănătos, fără probleme, cum ar fi achiziționarea regulată de produse, alimente, bunuri de uz casnic și alte articole esențiale de zi cu zi. Dependența de cumpărături, cunoscută și sub numele de oniomanie sau tulburare de cumpărare compulsivă (CBD) afectează aproximativ 18 milioane de adulți din Statele Unite ale Americii.

Dependența de cumpărătui poate urmări evoluția tipică a dependenței în care cineva continuă să se angajeze într-un comportament nesănătos, în ciuda consecințelor fizice, cognitive, emoționale și interpersonale. Cumpărăturile încep să crească în frecvență și intensitate. Cei cu dependență de cumpărături pot ajunge în cele din urmă într-un punct în care fac achiziții inutile de dragul de a cumpăra ceva, chiar dacă nu au nevoie de acel obiect, care le epuizează resursele financiare.

Experții subliniază că emoțiile trăite în timpul cumpărăturilor compulsive - dorința de a cumpăra, pierderea controlului și sentimentele pozitive pe termen scurt ulterioare - sunt similare cu cele ale dependenței de droguri.  

Astăzi, mulți specialiști de sănătate mintală recunosc cumpărările compulsive ca o problemă de comportament. Totuși, specialiștii de la Asociația Americană de Psihiatrie (APA) pentru diagnosticarea tulburărilor clinice de sănătate mintală au spus, întro declarație în 2021, că încă nu este clar cum să clasifice o adevărată dependență de cumpărături – și că dependența de cumpărături poate fi un semn al unei tulburări psihiatrice sau de comportament, mai degrabă decât o tulburare în sine. 

Care sunt cauzele dependenței de cumpărături

Dependenții de shopping sunt, de fapt, dependenții de endorfine și de dopamina eliberate în momentul achiziționării unui produs. Specialiștii de la APA au sugerat că există dovezi că izolarea socială și stresul pot crește riscul de a dezvolta o dependență de cumpărături. Această dinamică ar fi putut fi în joc în timp ce mulți oameni au petrecut mai mult timp acasă în timpul pandemiei de COVID-19.

S-a constatat, de asemenea, că anumiți factori de risc de mediu pun oamenii la un risc mai mare de a dezvolta dependență de cumpărături. De exemplu, a avea un venit mai mare sau a avea carduri de credit poate face cumpărăturile compulsive mai accesibile. Schimbările din mediul tău personal, cum ar fi un divorț sau îndepărtarea de cei dragi, ar putea influența, de asemenea, cumpărăturile compulsive determinate de emoții, deoarece unii oameni spun că cumpărăturile au ca scop atenuarea sentimentelor de singurătate, neputință sau vinovăție.

Dependența de cumpărături poate coincide cu afecțiuni de sănătate mintală care implică impulsivitate și compulsivitate, inclusiv tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), tulburările de personalitate, tulburările de anxietate și tulburarea de alimentație excesivă. De asemenea, poate fi asociată cu tulburări afective, cum ar fi depresia. Alte cercetări au arătat că dependența de cumpărături tinde să apară în familii, în special în familiile care trăiesc cu tulburări de dispoziție, anxietate sau consum de substanțe.

Care este diferența dintre shoppingul impulsiv și cel compulsiv

Atunci când faci o achiziție neplanificată, însă utilă, vorbim despre shopping impulsiv. Shoppingul compulsiv este mai degrabă planificat cu intenția de a estompa sentimentele negative. Persoana dependentă de cumpărături poate face și shopping impulsiv.

Semne și simptome care trădează dependența de cumpărături

De multe ori, persoana care suferă de o asemenea dependență fie nu conștientizează că are o problemă, fie o ascunde de cei din jur. Persoana care suferă de shopping compulsiv este trădată de următoarele:

  • Obsesia de a face cumpărături zilnic sau săptămânal
  • Nevoia de a face cumpărături pentru a se calma, relaxa, detensiona
  • Este copleșită de euforie și de încântare după ce face o achiziție
  • Cumpără lucruri inutile
  • Fură sau minte pentru a putea face shopping
  • Se simte vinovată după ce face cumpărături, însă face acest lucru în continuare
  • Are probleme financiare din cauza cumpărăturilor, cheltuiește mai mult decât are
  • Nu reușește să se abțină de la cumpărături
  • Face cumpărături în secret (în special online) 

Dependența de cumpărături online

Internetul este platforma perfectă pentru a face cumpărăturile și mai incitante și există dovezi care susțin afirmația că au crescut cumpărăturile problematice. Capacitatea de a cumpăra articole cu doar un click este incitantă. Este simplu și rapid. De asemenea, elimină nevoia de a te plimba de la un magazin la altul, ceea ce întârzie procesul de cumpărături și achiziție. Pentru cei cărora le place varietatea, există numeroase magazine pentru cumpărături online – unele dintre ele par să vândă aproape orice și oricât. În această măsură, cumpărăturile online pot dura doar câteva secunde sau ore, zile și chiar săptămâni sau mai mult, în funcție de achiziție.

Aici, cumpărătorul primește satisfacții de două ori – după ce face achiziția și după ce primește acel articol. Pentru cei dependenți de cumpărături, totuși, există din ce în ce mai puțină plăcere față de articolul achiziționat. De fapt, poate duce la rușine și regret – două sentimente pe care le trăiesc în mod obișnuit cei care se confruntă cu dependența.

Tipuri de dependență de cumpărături

Persoanele cu dependența de cumpărături se încadrează probabil într-unul dintre aceste tipuri:

  • Consumatorii compulsivi: oameni care fac cumpărături atunci când se confruntă cu o suferință emoțională
  • Pasionați de trofee: Întotdeauna cumpără articolul perfect
  • Pasionații de cumpărături: Îți doresc imaginea de mari cheltuitori și iubesc articolele strălucitoare
  • Căutători de chilipiruri: cumpără articole de care nu au nevoie pentru că sunt la reducere
  • Cumpărători bulimici: sunt cei prinși într-un cerc vicios de cumpărare și returnare a obiectelor achiziționate
  • Colecționari: nu se simt compleți decât dacă au un articol în fiecare culoare sau fiecare piesă dintr-un set

Consecințele dependenței de cumpărături

Pe termen scurt, dependența de shopping oferă o stare de bine. Pe parcurs, din cauza dificultăților financiare, apar anxietatea și vina. Pe termen lung, pot apărea datoriile, problemele financiare tot mai mari, conflictele cu cei apropiați și, în unele cazuri, divorțul.

Tratament dependența de cumpărături

Având în vedere complexitatea dependenței de cumpărături, terapia este opțiunea de tratament de primă linie. 

Terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică

Terapia cognitiv-comportamentală și consilierea psihologică pot fi folosite în tratarea dependenței de shopping. Terapeutul și clientul lucrează împreună pentru a descoperi credințele greșite și gândurile problematice. De exemplu, credința greșită ar putea fi: „Trebuie să cumpăr lucruri ca să mă simt bine”. Gândul problematic poate fi: „Trebuie să cumpăr asta acum și văd eu cum acopăr gaura din buget mai târziu”.

Un psiholog poate ajuta pacientul să identificele cauzele pentru care simte nevoia compulsivă de a face achiziții inutile. Scopul este de a înlocui aceste gânduri negative cu gânduri pozitive și de a dezvolta mecanisme de adaptare utile care pot înlocui impulsurile bruște. Vor fi sugerate noi strategii până când individul își va reveni. În acel moment, accentul se pune pe întreținere, care implică oprirea oricăror comportamente inutile sau compulsive de cumpărături.

Medicamente

Nu există un medicament specific prescris pentru dependentul de cumpărături, dar sunt medicamente care îmbunătățesc cogniția. Acestea se folosesc pentru a trata demența asociată cu boala Alzheimer. Sunt utile și medicamentele psihiatrice utilizate pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, a tulburărilor obsesiv-compulsive și a impulsivității. 

Cei cu tulburări concomitente (de exemplu, dependența de cumpărături, în plus față de o tulburare de sănătate mintală și/sau de consum de substanțe) sunt încurajați cu tărie să ia medicamentele prescrise și să discute despre comportamentul lor compulsiv cu medicul care le prescrie.

Este important să înțelegem că dependența de cumpărături ne poate cauza mari probleme dacă o ignorăm. Există metode prin care această dependență poate fi combătută, important este ca pacientul dependent să fie capabil să accepte că are o problemă, dar și să fie dornic să o rezolve. De cele mai multe ori, dependentă de cumpărături apare pe fondul unor tulburări psihice existente, iar în această situație psihologul se va adresa direct acelor probleme care stau la baza dependenței.

Cum să previi dependența de cumpărături

Oricui îi place să facă, în limita bunului simt, cumpărături. Însă dacă atunci când mergi la cumpărături experimentezi trăiri anormal de intense și plăcute, e posibil să fii în pericol de dependență. 
Pentru început, este importantă o limitare a bugetului. Concret, o persoană apropiată (soț, mamă, soră, copil) trebuie să îi țină banii și să îi ofere strict când are nevoie de ei, limitând astfel posibilitatea dependentului de a face cumpărături.

Stabilește-ți lunar o limită a bugetului pentru cumpărături, de la care nu te vei abate, orice ar fi. Încearcă, atunci când vezi ceva într-o vitrină, să te gândești de două ori înainte de a face achiziția. Dacă ajungi la concluzia că ai nevoie de articolul respectiv, atunci e în regulă să îl cumperi dacă te încadrezi în buget.Tratarea tulburărilor psihice precum depresia sau anxietatea este foarte importantă întrucât pe fondul acestora pot apărea tot felul de dependențe, printre care și cea de cumpărături.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Shopping Addiction Fueled By Online Shopping
https://www.addictioncenter.com/news/2020/01/shopping-addiction-online-shopping/
Annual Retail Trade Survey Shows Impact of Online Shopping on Retail Sales During COVID-19 Pandemic
https://www.census.gov/library/stories/2022/04/ecommerce-sales-surged-during-pandemic.html
American Psychological Association -Shopping addiction: A brief review.
https://psycnet.apa.org/record/2021-69179-001

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0