Cumparaturi cu copilul - cum eviti situatiile neplacute

Mersul la cumparaturi cu copilul poate fi o provocare, mai ales daca nu esti pregatit cu o strategie pe masura.

Iata ce poti face pentru a evita crizele de plans atunci cand mergi cu cei mici la cumparaturi:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aminteste-ti ca cei mici au limite – daca faci cumparaturi cu copiii, trebui sa iti programezi totul in detaliu. Asigura-te ca cel mic este odihnit si a mancat pentru a preveni crizele cauzate de oboseala si foame. De asemenea, trebuie sa intelegi ca galagia si aglomeratia din hipermarketuri sau din malluri il pot suprasolicita pe cel mic, facandu-l sa aiba iesiri pe care de regula nu le are.

Accepta curiozitatea copilului – copiii sunt curiosi din fire asa ca vor vrea sa puna mana pe produsele din rafturi si sa cerceteze orice lucru care le atrage atentia. Lasa copilul sa exploreze, iar atunci cand tine in mana ceva perisabil, propune-i sa va uitati impreuna – astfel, obiectul cu pricina este in siguranta, iar curiozitatea copilului este satisfacuta.

Implica-l pe copil in luarea deciziilor – dupa ce copilul depaseste varsta de 2-3 ani, il poti implica in aceasta activitate. Cere-i parerea celui mic si roaga-l sa te ajute sa alegi unele lucruri. Nu il lasa sa aleaga ce vrea el de pe raft ci, mai degraba, roaga-l sa aleaga din doua produse alese deja de tine. Astfel, te asiguri ca decizia celui mic este una corecta.

Evita aglomeratia – evita sa faci cumparaturi cu cel mic seara, la ore de varf, atunci cand magazinele sunt foarte aglomerate. Incearca, mai degraba, sa lasi cumparaturile pe orele diminetii sau pranzului – astfel, magazinele vor fi mai libere si cel mic se va simti mai confortabil.

Fa fata cozii de la casa – statul la coada poate fi solicitant pentru un copil care nu sta bine la capitolul rabdare. Daca cel mic nu are mai mult de 2 ani, poti ruga oamenii de la coada sa iti permita sa treci in fata. In cazul copiilor de peste 2 ani, e important ca atentia celui mic sa fie captata – parintele poate inventa un joc amuzant sau poate ruga copilul sa il ajute sa puna produsele cumparate pe banda.

 

 

Invata sa spui “nu” – cea mai mare provocare pentru parintii care merg la cumparaturi cu cei mici consta in refuzarea acestora atunci cand vor sa li se cumpere tot felul de lucruri Parintele ar trebui sa aprecieze produsele pe care le vrea copilul, apoi sa ii spuna acestuia ca vor trece produsele respective pe lista de dorinte imediat ce ajung acasa. Zambetul, imbratisarea si atitutdinea pozitiva a parintelui vor ajuta copilul sa primeasca mai bine un refuz.

Invata ca uneori trebuie sa renunti – daca orice ai face copilul nu se opreste din plans sau din tipat, poti lua in considerare abandonarea cumparaturilor. Un copil infometat, epuizat sau prea agitat nu va putea sa faca fata cumparaturilor asa ca nu are sens sa te straduiesti sa aduci lucrurile pe linia de plutire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0