Substante benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina si octacosanolul

Când vine vorba de sănătatea sistemului cardiovascular, anumite substanțe pot fi mai indicate decât altele. Astăzi ne îndreptăm atenția asupra a două dintre acestea: hesperidina și octacosanolul.

În articolul de astăzi, ți-am pregătit o serie de informații despre două substanțe benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina, utilă în cazul insuficienței venoase, și octacosanolul, cu proprietăți de scădere a lipidelor din sânge.

Ce este hesperidina?

Hesperidina este o substanță chimică din plante, care este clasificată drept bioflavonoid - pe scurt, este un flavonoid. Aceasta se găsește în principal în fructele citrice, iar mulți oameni o folosesc pe post de remediu pentru anumite probleme medicale.

Hesperidina este hidrolizată de microflora intestinală atunci când este ingerată pe cale orală și apoi este absorbită în intestinul gros, iar hesperetina, forma agliconă a hesperidinei, este absorbită în principal în intestinul subțire. Hesperidina exercită proprietăți imunoreglatoare prin modificarea compoziției limfocitelor în mucoasa intestinală și în țesuturile limfoide asociate intestinului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hesperidina - administrată ca atare sau în combinație cu alte flavonoide din fructe citrice (cum este diosmina) - este cel mai frecvent folosită pentru afecțiunile vaselor de sânge, ca de exemplu: hemoroizii, venele varicoase (varicele) și slaba circulație a sângelui - stază venoasă. Ca supliment alimentar, vine de obicei sub formă de capsule, în combinație cu diosmină și vitamina C, care se iau o dată pe zi.

Cercetări recente arată că, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, hesperidina posedă o varietate de efecte biologice în boli cardiovasculare și diabet precum și pentru prevenirea cancerului. În plus, în studiile efectuate pe animale, s-a arătat că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale hesperidinei ameliorează simptomele bolilor neurodegenerative ale bolilor Alzheimer, Parkinson și Huntington, precum și ale depresiei și sclerozei multiple neuroimunologice. Pe scurt, efectele benefice ale hesperidinei depind în mare măsură de activitățile sale de captare a radicalilor și de creșterea mecanismelor antioxidante celulare.

Cum funcționează hesperidina? 

Cercetătorii spun că substanța ar putea să ajute vasele de sânge să funcționeze mai bine și că, totodată, ar putea reduce inflamația din corp. Nu uita că hesperidina este una dintre cele mai răspândite flavanone, iar studiile științifice indică, așa cum spuneam, faptul că substanța poate să ajute la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului. Cu toate acestea, e bine de știut că dovezile științifice sunt în mare parte limitate la studiile efectuate pe animalele de laborator.

Unde se găsește hesperidina? 

Hesperidina este prezentă aproape exclusiv în fructele citrice, în special în portocale și în lămâi. Rezultatele studiilor clinice recente au scos la iveală efectele benefice ale hesperidinei și ale derivaților ei în tratamentul insuficienței cardiace și în remodelarea cardiacă, în tratamentul ischemiei miocardice și al infarctului miocardic, cât și în tratarea hipertensiunii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În plus, proprietățile valoroase ale hesperidinei și ale derivaților ei în tratamentul diabetului și al dislipidemiei, date de efectele antiplachetare și anticoagulante, fac ca aceste substanțe să fie considerate buni candidați în tratamentul diverselor afecțiuni cardiovasculare, spun oamenii de știință, subliniind importanța acestui flavonoid.

Ce este octacosanolul?

Octacosanolul este o substanță chimică ce se găsește în multe plante, inclusiv în trestia de zahăr și în uleiul din germeni de grâu. Este, din punct de vedere chimic, similar cu vitamina E. Octacosanolul este un exemplu de nutraceutic, spun experții. Acesta este prezent în straturile superficiale ale fructelor, în frunzele și coaja multor alimente vegetale, precum și în cerealele integrale.

Octacosanolul este folosit, printre altele, în infecțiile cauzate de herpes, în afecțiunile pielii, în caz de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului) și în situațiile în care arterele sunt rigidizate, deci în ateroscleroză.

Cum funcționează octacosanolul? 

Experții spun că octacosanolul ar putea îmbunătăți modul în care organismul nostru folosește oxigenul, însă beneficiile lui nu se opresc aici. 

Faptul că suferă de hipercolesterolemie înseamnă pentru unii pacienți un risc mare de boală cardiovasculară și de boală neurologică. Având în vedere aceste pericole, oamenii de știință s-au concentrat în ultimii ani pe descoperirea unor substanțe care să poată să scadă colesterolul (nivelul anumitor lipide din sânge).

Substanța chimică numită octacosanol ar putea fi o alternativă la medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului. Experții spun că ingerarea unor mici cantități de octacosanol ar putea să ofere și alte beneficii pentru sănătate, însă e bine de reținut că tratamentele experimentale precum cele cu octacosanol necesită teste suplimentare înainte ca medicii să poată recomanda folosirea lor în siguranță, pe termen lung.

Uleiul de germeni de grâu este administrat de mulți oameni, pentru a-și ține colesterolul sub control, însă chiar și așa, cercetările științifice oferă prea puține dovezi pentru acest efect, fiind nevoie de mai multe studii pe această temă.

Au existat, însă, și studii care au documentat efectul pe care octacosanolul îl are asupra lipidelor. O cercetare condusă de oamenii de știință germani a evaluat efectele extractului de germeni de grâu în cazul femeilor sănătoase. Participantele au primit acest supliment în fiecare seară, pe o perioadă de 28 de zile.

Concluziile acestei cercetări indică faptul că, deși octacosanolul nu a scăzut nivelul de colesterol circulant, acesta a reușit, totuși, să scadă markerii colesterolului, cum ar fi acizii biliari. (Să nu uităm că există anumite substanțe care chiar pot să scadă colesterolul circulant, prin transformarea lui în acizi biliari). Deși rezultatele par promițătoare, acestea au nevoie de confirmare și de mai multe cercetări în domeniu, care să le ofere greutate.

Și policosanolul are efecte asupra colesterolului

Nu confunda octacosanolul cu policosanolul, un termen generic dat unor alcooli cu lanț lung, extrași din anumite plante. Policosanolul este folosit ca supliment nutritiv și a fost derivat, inițial, din trestia de zahăr.

Când policosanolul a fost administrat voluntarilor umani, în cadrul unui studiu, s-a observat că nu are efecte adverse semnificative, așa că aceștia au fost apoi folosiți pentru a testa efectele pe care policosanolul le are asupra lipidelor din sânge.

Astfel, 38 de voluntari sănătoși au participat la un mic studiu; acestora li s-a administrat o capsulă placebo, 10 mg de policosanol de două ori pe zi sau 20 mg de două ori pe zi. După 4 săptămâni de studiu, nivelurile serice de colesterol au fost semnificativ reduse cu policosanol într-o manieră clară pentru oamenii de știință. La fel ca în experimentele pe animale, efectele policosanolului au fost legate de reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău).

Și un alt studiu, la care au luat parte pacienți vârstnici cu hipercolesterolemie, a arătat rezultate promițătoare. Și în acest caz, colesterolul seric total a scăzut semnificativ, sugerându-se că policosanolul poate fi un remediu eficient pentru pacienții vârstnici cu hipercolesterolemie.

Policosanolul este, de fapt, o combinație de substanțe care seamănă cu ceara, obținut în general din trestia de zahăr. Policosanolul conține într-o oarecare măsură (unii specialiști spun 60%) octacosanol, alături de alte substanțe chimice înrudite. În unele cazuri, termenii octacosanol și policosanol sunt folosiți interschimbabil, însă nu trebuie făcută confuzie între cele două substanțe.

Cum îți poți ține inima sănătoasă?

Bolile de inimă fac cele mai multe victime la nivel mondial, deși mulți dintre factorii de risc pot fi controlați. Pentru a reduce riscul bolilor de inimă, stilul de viață este foarte important: mănâncă preponderent alimente hrănitoare, fii activ (combinație care te ajută să te menții la o greutate sănătoasă), renunță la fumat și stai departe de fumul de țigară de la alte persoane, mergi la analizele anuale pentru a afla ce valori ale colesterolului ai și la medicul de familie pentru a-ți măsura tensiunea arterială, iar dacă bei alcool, moderația este cheia. Nu mai puțin important, învață să gestionezi stresul, deoarece și acesta pune presiune mare pe inimă.

Ce înseamnă alimentație hrănitoare?

Deși magazinele oferă o diversitate de alimente, nu toate ne ajută să ne hrănim adecvat și să contribuim astfel la o mai bună sănătate a inimii sau  la o mai bună sănătate în general. De aceea, trebuie să fim înțelepți când vine vorba de ce alegeri facem când mergem la cumpărături, de cum preparăm alimentele odată ce ajungem cu ele în bucătărie și de cât anume mâncăm.

Este important să alegem alimente cât mai naturale și mai simple - legume, leguminoase, fructe, carne slabă, brânză slabă, nuci și semințe, uleiuri vegetale nerafinate. Apoi, când mâncâm, ar trebui ca legumele să fie consumate cu preponderență crude, dar și fierte sau la cuptor, nu prăjite, fructele să fie mâncate crude, carnea fiartă sau preparată la abur sau la cuptor și asezonată cu sosuri simple făcute în casă. 

Pentru a evita creșterea colesterolului, care poate duce mai departe la depunerea plăcii pe pereții vaselor de sânge, care, în continuare, îți crește riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, evită să mănânci des mezeluri, brânză topită, cărnuri grase, unt, produse cu zahăr și să îți pui mult zahăr în cafea sau ceai.

Dacă nu știi cam de câte calorii ai nevoie pe zi ca să te menții la o greutate normală, caută pe internet un calculator de calorii sau roagă-ți medicul de familie să te ajute cu acest aspect. Nu doar ce mâncăm, ci și cât mâncăm este important pentru a ne păstra sănătatea. La fel, dacă nu ești sigur cum să-ți alcătuiești meniurile zilnice astfel încât să fie echilibrate, să mănânci și sănătos, să te simți și sătul și să scapi de pofte, medicul de familie sau un mutriționist acreditat îți pot veni în ajutor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Benefits of hesperidin in central nervous system disorders: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952680/
Studiul „Benefits of hesperidin in central nervous system disorders: a review”, apărut în Anat Cell Biol. 2019 Dec; 52(4): 369–377, doi: 10.5115/acb.19.119, autori: Jeongtae Kim et al.
Drugs.com - Octacosanol
https://www.drugs.com/npp/octacosanol.html
OASH - Keep Your Heart Healthy
https://health.gov/myhealthfinder/health-conditions/heart-health/keep-your-heart-healthy

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0