Rolul colesterolului in organism

Colesterolul este răspunzător pentru o serie de procese biochimice din corp, de aceea este esențial pentru buna funcționare a organismului. Află mai multe în cele ce urmează despre rolul colesterolului.

Cu toate că este perceput ca fiind inamicul numărul 1 al sănătății inimii (atunci când depășește nivelurile recomandate), dacă valorile sale sunt între limite, colesterolul este benefic pentru organism. Problemele intervin, însă, atunci când nivelul de colesterol depășește valorile normale.

Tipuri de colesterol

Colesterolul nu se poate dizova în sânge și este transportat de către lipoproteine. Lipoproteinele sunt de două feluri: lipoproteine cu densitate mică, cunoscute și sub numele de colesterol LDL (sau colesterol rău) și lipoproteine cu densitate mare, care poartă denumirea de colesterol HDL (colesterolul bun).

Cercetările științifice au arătat cum colesterolul bun protejează sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul rău se depune pe pereții arterelor și poate cauza afecțiuni cardiace.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Funcțiile colesterolului în organism

Producerea anumitor hormoni

Una dintre cele mai importante funcții ale colesterolului constă în producerea hormonilor. Colesterolul este depozitat în glandele suprarenale, ovare și testicule și este transformat în hormoni steroizi. Steroizii ajută organismul să funcționeze. Dacă apar dereglări la nivelul secreției de steroizi, apar și probleme cu greutatea, cu digestia ori cu sănătatea psihică.

Ajutor pentru digestie

Printre rolurile colesterolului se numără și acela că sprijină și procesul de digestie, acesta contribuind la producerea bilei, lichidul secretat de ficat și folosit pentru digerarea alimentelor bogate în grăsimi. Bila nu numai că ajută în realizarea procesului de digestie a alimentelor grase, însă facilitează și absorbția nutrienților din aceste alimente.

Componentă importantă a celulei

Colesterolul este o componentă importantă a celulei, comportându-se precum o barieră protectoare a acesteia. Atunci când nivelul de colesterol scade sau crește, celulele sunt afectate și își pierd abilitatea de a metaboliza și de a produce energie.

Esențial pentru sistemul imunitar

Colesterolul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar; ajută în lupta cu infecțiile, dar și la repunerea pe picioare a organismului după vindecarea bolii. De asemenea, colesterolul LDL protejează organismul de toxine. Persoanele cu nivel prea scăzut de colesterol sunt predispuse infecțiilor.

Are efecte antioxidante

Colesterolul acționează și precum un antioxidant, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și a efectelor nedorite pe care aceștia le au. Unele studii au arătat acțiunea antioxidantă a colesterolului, dar acest lucru trebuie, însă, confirmat de mai multe cercetări.

Grăbește procesul de vindecare a leziunilor

În timpul procesului de vindecare după o intervenție chirurgicală, spre exemplu, colesterolul accelerează procesul de vindecare. Țesuturile sunt tăiate în timpul unei operații, iar venele și capilarele sunt afectate. Ficatul începe însă să producă colesterol și îl răspândește în organism pentru a ajuta în procesul de vindecare și refacere a venelor și capilarelor.

Alte funcții ale colesterolului în organism:

  • previne cristalizarea acizilor grași
  • previne acumularea fosfolipidelor în membrana celulară
  • sintetizează neurotransmițători importanți
  • are un rol important în sintetizarea vitaminei D3

Menținerea colesterolului în parametri normali este esențială pentru buna funcționare a organismului. Te poți asigura că nivelul de colesterol este optim adoptând un stil de viață sănătos. Dieta bogată în grăsimi sănătoase și stilul de viață activ, din care mișcarea regulată să nu lipsească, sunt elementele cheie pentru menținerea în frâu a colesterolului. Fă-ți analizele periodic pentru a-ți verifica nivelul de colesterol din sânge astfel încât să iei măsurile necesare dacă situația o cere.

Ce trebuie să reții despre colesterol?

Colesterolul este o substanță produsă în ficat, vitală pentru viață. Poți obține colesterol și prin intermediul alimentelor. Din moment ce nu poate fi creat de plante, colesterolul se găsește doar în produsele de origine animală, precum carnea și produsele lactate.
Valorile mari ale colesterolului duc, în principal, spre ateroscleroză (întărirea sau îngroșarea diferitelor artere din corp). În funcție de artera care este afectată, hipercolesterolemia poate să aibă drept rezultat diferite complicații, cum ar fi:

  • Infarctul miocardic, angina pectorală - când sunt afectate arterele coronare;
  • Accidentul vascular cerebral (tromboza oricăreia dintre arterele care alimentează creierul cu sânge) - când sunt afectate arterele cerebrale;
  • Anevrismul sau disecția aortică - când este afectată aorta;
  • Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (numită și boală arterială periferică) - când sunt afectate membrele inferioare;
  • Nefroangioscleroza - când sunt afectate arterele renale.

Ce faci dacă ai colesterolul LDL mărit?

Consumă mai puține alimente cu grăsimi animale

Pentru a reduce colesterolul, încearcă să reduci consumul de alimente bogate în grăsimi saturate: carne grasă, lactate grase, untură, unt, smântână. Poți mânca în continuare, cu moderație, alimente care conțin un tip de grăsime mai sănătos numit grăsime nesaturată (nuci, alune, semințe, ulei de măsline etc.)

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Verifică etichetele de pe alimentele ambalate pentru a vedea ce tip de grăsime conțin. Încearcă să mănânci mai mult pește gras, cum ar fi macroul și somonul, orez brun, pâine integrală și paste integrale, fructe si legume.

Caută să faci mai multă mișcare

Recomandaările ghidurilor de sănătate sunt să se efectueze cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de activități fizice moderate pe săptămână. Dacă nu ai mai făcut mișcare în mod regulat până acum, poți alege mersul pe jos (încearcă să mergi în pas alert, pentru ca inima să înceapă să-ți bată mai repede), înotul sau mersul pe bicicletă. E bine să încerci mai multe tipuri de activități pentru a vedea ce îți place și ce îți vine mai la îndemână să faci.

Renunță la fumat

Fumatul poate crește colesterolul și îți sporește și riscul de probleme grave, cum ar fi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau cancer. Dacă vrei să te lași de fumat, dar nu reușești, nu este nicio rușine, mulți fumători au această problemă. Cere sfatul medicului de familie, deoarece acesta te poate ajuta să-ți faci un plan de a renunța la acest viciu și îți poate recomanda și anumite medicamente.

Redu consumul de alcool

Evită să bei prea mult alcool într-un timp scurt (binge drinking) și, în general, dacă obișnuiești să bei alcool, nu depăși limitele recomandate de ghidurile de sănătate. Limita pentru femei și vârstnici este de o porție de alcool pe zi, iar pentru bărbați, două porții. O porție înseamnă 330 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de tărie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Cholesterol
https://medlineplus.gov/cholesterol.html
NIH - New Insights into Cholesterol Functions: A Friend or an Enemy?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682969/
Studiul „New Insights into Cholesterol Functions: A Friend or an Enemy?”, apărut în Nutrients. 2019 Jul; 11(7): 1645, doi: 10.3390/nu11071645, autori: Antonis Zampelas și Emmanuella Magriplis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0