Poate iaurtul să îți scadă colesterolul?

Iaurtul a devenit o gustare preferată de mulți oameni, deoarece conține probiotice benefice, este o sursă excelentă de proteine și vitamine, are un conținut scăzut de zahăr și ne ajută să ne simțim sătui.

Iaurtul este un aliment fermentat, obținut prin fermentarea laptelui cu anumite bacterii numite Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. În timpul procesului de fermentație, aceste bacterii transformă lactoza din lapte în acid lactic, ceea ce duce la îngroșarea laptelui și la apariția gustului și a texturii specifice de iaurt.

Iaurtul are o compoziție nutritivă bogată și este o sursă excelentă de proteine, calciu, vitamina B12 și alți nutrienți esențiali. În plus, iaurtul conține probiotice, care sunt bacterii benefice pentru sănătatea digestivă și imunitate. 

Recomandările experților DOC.ro

Dar oare ne poate ajuta iaurtul să reducem nivelul colesterolului "rău" din sânge? Încercăm să găsim azi un răspuns la această întrebare.

În ce măsură poate iaurtul să scadă colesterolul?

Mai multe studii au examinat efectul consumului de iaurt în ceea ce privește nivelurile pe care le atinge colesterolul în sânge. S-a dovedit, în baza studiilor, cum că un consum moderat de iaurt poate avea unele efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat și găsită în alimente de origine animală, care poate crește riscul de boli cardiovasculare dacă este prezent în exces în organism.

Iaurtul este bogat în proteine și conține, de asemenea, grăsimi saturate și grăsimi nesaturate, care pot afecta nivelul de colesterol din sânge. Studiile au arătat că un consum de iaurt poate fi asociat cu o scădere a nivelului de colesterol total și a colesterolului LDL (denumit și "colesterol rău"), care este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Un studiu din 2013 a legat consumul de iaurt de tensiunea arterială normală (considerată sănătoasă) și nivelul colesterolului. În acest studiu, consumatorii de iaurt aparent au avut un profil metabolic mai bun decât persoanele care nu au mâncat iaurt. Asta înseamnă că participanții care au mâncat iaurt au avut un indice de masă corporală (IMC) mai mic, o circumferință a taliei mai mică, precum și niveluri mai scăzute ale trigliceridelor, ale glucozei serice determinate postprandial (după masă), ale insulinei și ale tensiunii arteriale. De asemenea, acești participanți au prezentat niveluri mai mari ale lipoproteinelor de densitate înaltă/mare, adică HDL, cum mai este numit colesterolul "bun".

Alte cercetări au găsit o legătură între capacitatea iaurtului de a scădea colesterolul care se datora conținutului său de probiotice. De exemplu, un studiu britanic a descoperit că două doze zilnice de probiotice au scăzut nivelul unor molecule esențiale de colesterol din sânge și au scăzut și nivelul lipoproteinelor de densitate scăzută/mică (LDL), așa cum mai este numit colesterolul "rău". Studiul nu a putut să determine dacă efectele pozitive se datorau probioticelor în sine sau iaurtului în sine sau unei combinații dintre cele două.

Iaurtul este, de asemenea, un aliment ușor de digerat și poate fi o opțiune excelentă pentru persoanele cu sensibilitate la lactoză sau cu probleme digestive. De fapt, consumul regulat de iaurt poate ajuta la echilibrarea florei intestinale și la reducerea inflamației, ceea ce poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea digestivă.

În plus, iaurtul poate fi benefic pentru sănătatea sistemului imunitar. Studiile au arătat că un consum regulat de iaurt poate crește nivelul de anticorpi și poate îmbunătăți capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

Iaurtul poate fi consumat ca atare, poate fi folosit în diferite rețete culinare sau poate fi adăugat la smoothie-uri sau alte băuturi. Este important să păstrezi iaurtul la frigider și să-l consumi înainte de data de expirare indicată pe ambalaj pentru a te asigura că este sigur și sănătos.

De ce e important să știi ce ingrediente sunt în iaurtul tău

Iaurtul simplu degresat este cea mai sănătoasă alegere, fie că este ca atare, fie că este iaurt grecesc. Într-adevăr, iaurtul grecesc conține mai multe proteine, care te ajută să menții senzația de sațietate un timp mai îndelungat, însă ambele tipuri de iaurt au un conținut excelent de proteine, probiotice și calciu.

Este important, în primul rând, să înțelegi diferențele dintre tipurile de iaurt pe care le găsești în supermarket. Unele sunt bogate în zahăr, care în mod clar nu este benefic pentru organismul nostru. Unii preferă iaurtul integral, cu multe grăsimi, și spun că este cel mai bun, însă nu uita că există sortimente de iaurt cu 2% grăsime sau chiar cu 0% grăsime, iar, în plus, grăsimea îți influențează nivelul colesterolului.

O singură porție de iaurt simplu (între 225 și 250 grame), făcut din lapte integral, conține: 

  • 104 calorii
  • 7,9 g zahăr 
  • 5,5 g grăsimi 

Dacă arunci câteva arome de fructe, atunci cifrele se schimbă: 

  • 194 calorii
  • 19,4 g zahăr 
  • 5,7 g grăsimi 

Prin contrast, aceeași porție de iaurt grecesc cu 0% grăsime conține, potrivit healthline.com: 

  • 100 calorii
  • 5,5 g zahăr 
  • 0,7 g grăsimi.

Nu uita că zahărul din iaurturile simple provine din lactoză, un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte. Compară acest lucru cu iaurtul cu fructe, care conține aproape 12 grame de zahăr adăugat, pe lângă zahărul natural din lapte. Așa ajungi la aproape 3 lingurițe pline de zahăr adăugat în acea porție de iaurt. Orice iaurt care arată prea dulce ca să fie natural poate fi mai degrabă un desert decât o gustare sănătoasă.

Astfel, iaurtul natural este un aliment nutritiv și delicios, care poate aduce multe beneficii pentru sănătatea ta. Este important să alegi un iaurt sănătos și să-l incluzi în dieta ta în mod regulat, alături de o varietate de alte alimente sănătoase. Pentru a menține o sănătate optimă, dieta ta ar trebui să includă o varietate de alimente sănătoase, cum ar fi fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase.

În general, consumul regulat de iaurt poate fi o opțiune sănătoasă pentru menținerea unui nivel sănătos de colesterol și pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, dacă ai probleme de sănătate sau iei medicamente pentru colesterolul ridicat, este important să discuți cu medicul tău despre dieta ta și să urmezi sfaturile personalizate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effects of probiotic yogurt consumption on lipid profile in type 2 diabetic patients: A randomized controlled clinical trial” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155708/
“Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned?” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/
“Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385025/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0