Consumul de iaurt reduce riscul de cancer la sân? [studiu]

Oamenii de știință recomandă consumul de iaurt natural, pentru că are în compoziție bacterii benefice cu efect probiotic si de dezvoltare sanatoasa a microbiomului.

Probioticele îmbunătățesc funcțiile imune prin prevenirea inflamației și producerea de elemente care susțin imunitatea, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt. În plus, anumite tulpini probiotice produc acid lactic ca produs secundar. Acidul lactic poate reduce pH-ul din intestin și poate inactiva substanțele cauzatoare de cancer găsite în organism și în fecale.

Consumul de alimente fermentate care conțin anumite probiotice joacă un rol fiziologic important în patogeneza cancerului de orice tip, mai ales colorectal dar si din sfera hormonala, cum ar fi cel de san sau de prostata.  Iaurtul, laptele batut,  sana sau kefir sunt printre cele mai frecvent consumate alimente fermentate.

Newsletter DOC dedicat

Cercetatorii au studiat si posibilitatea ca iaurtul sa actioneze preventiv si intr-unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, avand in vedere ca prin consumul regulat, produsele fermentate lactate diminuează inflamația și astfel ar putea preveni si scadea incidența cancerului mamar. Mai ales ca se pare că una dintre cauzele cancerului de sân este inflamația declanșată printre altele si de prezenta si inmultirea excesiva a bacteriilor dăunătoare, spun cercetătorii.
Iaurtul conține lactobacili, bacterii „prietenoase" organismului. Și în laptele matern se găsesc microorganisme benefice bebelușului. Părerea specialiștilor este că aceste bacterii sunt protectoare, atribuindu-le posibilitatea reducerii  riscului de cancer la sân.

Oamenii de știință spun că ideea lor - încă neprobată - este susținută de dovezile disponibile, care susțin că inflamația indusă de bacteriile dăunătoare favorizează apariția cancerului. Cercetătorii susțin că, astfel, există un remediu preventiv simplu și ieftin pentru femei: să consume iaurt natural zilnic pentru a fi ferite de cancer de sân.

Iaurtul conține bacterii benefice pentru fermentația lactozei întâlnite frecvent în lapte, similar cu bacteriile - sau microflora - găsite în  laptele matern. Acest lucru demonstrează că laptele matern nu este steril. Bacteriile care fermentează lactoza sunt frecvent întâlnite în lapte și se găsesc în canalele galactofore ale sânului în timpul alăptării și pentru o perioadă necunoscută după ce mama încetează alăptarea. Sugestia lor este că aceste bacterii care fermentează lactoza în sân sunt protectoare, deoarece alăptarea reduce riscul de cancer de sân  cu 4,3%.

Ce spun studiile

Există aproximativ 10 miliarde de  colonii de bacterii  în corpul uman și, în timp ce majoritatea sunt inofensive, unele bacterii  declanșează inflamații în organism. Inflamația cronică distruge germenii nocivi, dar dăunează și organismului. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii este boala gingiilor sau parodontoza, despre care oamenii de știință spun că favorizează apariția cancerului oral, esofagian, de colon, pancreatic, de prostată și de sân.

Cercetătorii concluzionează că acele celule stem care se divid pentru a reface mucoasa canalelor galactofore sunt influențate de microfloră, iar anumite componente ale microflorei au fost depistate în alte organe, cum ar fi colonul și stomacul, ceea ce crește riscul de dezvoltare a cancerului.

Prin urmare, este posibil să apară un scenariu similar și la sân, prin care microflora rezidentă are impact asupra diviziunii celulelor stem și crește riscul de cancer. 
din pacate insa nu exista inca dovezi solide acte pot aaocia  consumul de iaurt cu prevenirea cancwrului de san, insa cu siguranta iaurtul ramane o sursa sanatoasa care isi exercita rolul in prevenirea cancerul colorectal, pentru care exista mai multe meta-analiză pentru a obține o estimare mai precisă a asocierii dintre consumul de alimente lactate și riscul de cancer mamar. Folosind datele din 8 publicații disponibile, am analizat prin meta-analiză laptele cu conținut scăzut de grăsimi / degresat, laptele integral și iaurtul în raport cu riscul de cancer mamar. Pentru evaluarea asocierii a fost utilizat raportul cotelor (OR) cu interval de încredere de 95% (CI). Cu toate acestea, rezultatele tuturor tipurilor de produse lactate și dovezile epidemiologice disponibile nu susțin o asociere puternică între consumul de lapte produse lactate si uaurturi și riscul de cancer mamar. Sunt necesare studii suplimentare cu participanți mai mari la nivel mondial pentru a valida relația dintre consumul de alimente lactate și cancerul de sân  

Ce beneficii are totusi consumul de iaurt?

Este bogat în substanțe nutritive importante

Iaurtul oferă aproape fiecare nutrient de care corpul tău are nevoie. Este deosebit de bogat în calciu, vitaminele din complexul B și minerale.

Este bogat în proteine

Iaurtul, în special soiul grecesc, este foarte bogat în proteine. Proteinele îți scad apetitul și te ajută să îți controlezi greutatea.

Ajută digestia

Unele tipuri de iaurt conțin probiotice, care pot stimula sănătatea digestivă prin reducerea simptomelor tulburărilor gastrointestinale comune, cum ar fi balonarea, diareea și constipația.

Îți poate întări sistemul imunitar

Iaurtul oferă probiotice, vitamine și minerale, toate acestea pot stimula imunitatea și pot preveni anumite boli.

Te poate proteja împotriva osteoporozei

Iaurtul este bogat în vitamine și minerale care joacă un rol-cheie în menținerea sănătății osoase. Consumul acestuia în mod regulat poate reduce riscul de osteoporoză.

Menține inima sănătoasă

Indiferent de conținutul său de grăsimi, iaurtul  menține inima sănătoasă prin creșterea colesterolului HDL „bun” și reducerea tensiunii arteriale.

Cum să alegi cel mai bun iaurt pentru sănătatea ta?

Sortimentele simple, neîndulcite sunt cele mai bune, deoarece conțin ingrediente minime, fără zahăr adăugat. Sortimentele cu grăsimi conțin mai multe calorii, dar asta nu înseamnă că sunt nesănătoase. Doar asigură-te că respecți doza recomandată. De asemenea, ar trebui să căuți iaurturi care să conțină culturi vii și active pentru a-ți asigura rezervele de probiotice care îți mențin sănătatea. 

Cât iaurt e recomandat să consumăm pe zi?

Pentru oricine are vârsta de peste 9 ani este recomandat consumul a 3 căni de lactate pe zi. Fiecare ceașcă de iaurt înseamnă 1 cană de lactate.

 

Sursa foto: Pixabay
Bibliografie:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200124073857.htm
https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-yogurt#section10
https://www.livestrong.com/article/186699-how-much-yogurt-can-you-eat-in-a-day/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31919508/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0