O noua metoda de calcul pentru colesterolul LDL

Un nou studiu sugereaza ca exista o noua modalitate prin care se poate calcula colesterolul din sange, prin care se evita nevoia de a "posti" (de a nu manca) inainte de aceasta analiza. Rezultatele sunt chiar mai precise decat un test standard pentru colesterol in cazul celor care nu au mancat inaintea analizei.

In cadrul unui studiu direct prin care s-au facut mai multe comparatii, cercetatorii de la Johns Hopkins Medicine au gasit dovada ca o noua metoda de calculare a asa-zisului colesterol "rau" din sange este mai precisa, mai exacta decat vechea metoda folosita in randul oamenilor care nu au "postit" inainte sa li se recolteze sangele pentru acest test, scrie sciencedaily.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultatele acestei cercetari, publicate in luna ianuarie 2018 in jurnalul "Circulation", sugereaza ca perioada de "nemancare" pentru testarea colesterolului ar trebui eliminata pentru majoritatea oamenilor, facand astfel analiza mult mai convenabila pentru pacienti.

 

 

Noua metoda prin care se calculeaza colesterolul LDL (sau lipoproteinele cu densitate scazuta/redusa) a fost dezvoltata de dr. Seth Martin si de colegii sai de la Johns Hopkins in 2013. Alti cercetatori din Statele Unite ale Americii si de peste hotare au confirmat acuratetea extraordinara a acesteia, iar metoda a fost adoptata de cel putin o companie nationala importanta de diagnostic din Statele Unite ale Americii in anul 2018.

 

 

"Desi noua metoda de calculare a colesterolului LDL este ceva mai complexa, frumusetea este ca ea poate fi efectuata folosindu-se informatia care este deja colectata in mostra de sange pentru profilul lipidic standard si este automatizata in computerul laboratorului de analize pentru a obtine un rezultat mai exact. De vreme ce mostrele de sange (luate dupa ce persoana nu s-a abtinut de la mancare) au acum un grad mai mare de acuratete, este mai convenabil pentru pacienti, deoarece acestia pot sa vina in orice moment la laborator si nu trebuie sa revina daca au mancat in prealabil", a declarat dr. Seth Martin, co-director la "Advanced Lipid Disorders Center" si profesor la Johns Hopkins University School of Medicine.

Pentru acest studiu, cercetatorii au comparat acuratetea noii metode de calculare a colesterolului LDL cu metoda Friedewald, dezvoltata la finalul anilor 1970, cand pacientii fie "posteau", fie nu "posteau".

Dr. Martin si colegii sai au demonstrat, in 2013, ca metoda Friedewald subestiva nivelurile colesterolului LDL, in special in cazul oamenilor cu trigliceridele marite. Trigliceridele sunt acizi grasi care tind sa aiba valori mai mari la oamenii care se confrunta cu obezitatea si care sufera de diabet si care cresc dupa ce persoana mananca. Metoda Friedewald a fost dezvoltata bazandu-se pe mostre de sange luate pe nemancate, iar acest aspect a ramas multa vreme o conditie necesara pentru calcularea colesterolului.

Formula de calcul

Metoda Friedewald estimeaza colesterolul LDL folosind urmatoarea formula: colesterolul total minus colesterolul "bun" (sau lipoproteinele cu densitate inalta/ridicata sau HDL colesterol), minus trigliceridele impartite la 5. Aceasta ecuatie, spun cercetatorii, aplica tuturor oamenilor un factor care generalizeaza si nu ia in calcul variabilele in randul fiecarui individ.

Cu aceeasi informatie de care este nevoie pentru a calcula colesterolul, folosita si in metoda Friedewald, noua metoda de calcul foloseste un tabel dezvoltat de medicii de la Johns Hopkins, cu 180 de factori diferiti pentru a calcula mai precis colesterolul LDL si pentru a personaliza evaluarea profilului lipidic al unei persoane.

 

 

Aceasta noua ecuatie este urmatoarea: colesterolul total minus colesterolul HDL minus valoarea trigliceridelor, impartite la o valoare specifica luata din acel tabel. Noul test nu dureaza mai mult pentru a oferi rezultatele pacientilor si medicilor, iar costul este acelasi, mai scrie Science Daily.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0