Legatura dintre deficitul de vitamina D si sindromul metabolic

Rezultatele unui studiu efectuat in Brazilia arata o puternica asociere intre deficienta de vitamina D si sindromul metabolic la femeile aflate in post-menopauza.

Se estimeaza ca sindromul metabolic, descris ca un grup de afectiuni care pot creste foarte mult riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral (AVC) si diabet, afecteaza aproximativ 50% din populatia de sex feminin cu varsta de peste 50 de ani din Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii de la facultatea de medicina din cadrul São Paulo State University au detectat sindromul metabolic in cazul a 57,8% dintre femeile analizate care aveau o insuficienta de vitamina D in organism (intre 20 si 29 de nanograme pe mililitru de sange) sau o deficienta (mai putin de 20 ng/ml) si doar 39,8% dintre participante aveau o cantitate suficienta de vitamina D in sange (30 ng/ml sau mai mult), scrie medicalxpress.com. Rezultatele studiului au fost publicate in martie 2018 in jurnalul "Maturitas".

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Populatia folosita pentru studiu a fost alcatuita din 463 de femei cu varste intre 45 si 75 de ani. Ele au fost monitorizate vreme de doi ani la un centru specializat pe menopauza al Universitatii  São Paulo. Ultima menstruatie a participantelor a avut loc cu 12 luni in urma si femeile nu aveau probleme ale inimii in momentul studiului si nici inainte de acesta.

Pentru a indica daca pacientele aveau sau nu sindromul metabolic, studiul a adoptat parametrii tipici pentru diagnosticarea sindromului metabolic:

  • circumferinta taliei peste 88 de centimetri,
  • hipertensiune arteriala (valori peste 130/85 mmHg);
  • hiperglicemie (glucoza in sange "pe nemancate" era de 100 mg/dl);
  • niveluri anormal de mari ale trigliceridelor (peste 150 mg/dl)
  • si niveluri mari ale colesterolului (HDL sub 50 mg/dl).


Sindromul metabolic a fost diagnosticat daca trei sau mai multe criterii din cele de mai sus erau bifate.

"Noi am masurat nivelul vitaminei D la participantele noastre si am analizat, totodata, parametrii care indicau sindromul metabolic. Am descoperit ca, pe masura ce vitamina D in sange avea un nivel mai mic, cu atat era mai mare sansa sa fie prezent sindromul metabolic. Rezultatele sugereaza ca suplimentarea si mentinerea unor niveluri adecvate ale vitaminei D in cazul femeilor care au intrat la menopauza poate reduce riscul de boala", a declarat Eliana Aguiar Petri Nahas, una dintre autoarele studiului.

Studiile anterioare au descris existenta catorva mecanisme care ar putea explica efectul vitaminei D in ceea ce priveste componentele sindromului metabolic. Potrivit unui articol, cea mai plauzibila explicatie pentru asocierea aceasta este ca vitamina D influenteaza secretia de insulina si sensibilitatea insulinei, care joaca un rol major in sindromul metabolic.

"Receptorul vitaminei D este exprimat in celule beta pancreatice care secreta insulina si in tesuturile periferice, precum muschii scheletici si tesuturile adipoase. Deficienta de vitamina D poate compromite capacitatea celulelor beta pancreatice de a transforma pro-insulina in insulina", au scris cercetatorii.

Cu toate acestea, spun ei, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceasta legatura. "Obiectivul studiului a fost sa evalueze asocierea dintre deficitul de vitamina D si factorii de risc pentru sindromul metabolic in cazul femeilor la care s-a instalat menopauza", au mai scris cercetatorii in articolul lor.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0