Ce trebuie să știi despre carnea de miel și colesterol?

Carnea de miel este des întâlnită în alimentația românilor, mai ales în perioada Paștelui. Dacă încerci să ții sub control nivelul colesterolului, aceasta ar trebui consumată cu moderație. 

Multe persoane consumă carne de miel în ziua de Paște, dar, dacă medicul ți-a spus că ai nivelul de colesterol prea mare, e bine să mănânci acest tip de carne cu moderație și, foarte important, alături de cât mai multe legume (nu pâine, sosuri etc.). La fel de important este să alegi bucăți slabe de carne și să le prepari cât mai sănătos, fără a face compromisuri în ceea ce privește gustul.

Carnea de miel este hrănitoare, dar conține grăsimi saturate

Carnea de miel este în general una destul de slabă și bogată în elemente nutritive. O bucată de miel gătit de 85 de grame îți oferă aproximativ 25 de grame de proteine, plus cantități mari de potasiu și de vitamina B12. De asemenea, carnea de miel este o sursă excelentă de fier, magneziu, seleniu și acizi grași Omega-3.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși toate acestea sunt vești bune, carnea de miel este, totodată, o sursă de grăsimi săturate. Mielul gătit îți oferă aproximativ cantități egale de grăsimi mononesaturate și de grăsimi săturate. Acizii grași mononesaturati pot să îți scadă nivelul colesterolului, dar acizii grași saturați pot să îl crească. Un aport mare de grăsimi săturate poate duce la creșterea nivelul lipoproteinelor de densitate scăzută (colesterolul LDL), care este cunoscut, cu alte cuvinte, drept colesterolul rău.

Chiar dacă îți place foarte mult carnea de miel, nu mânca acest tip de carne în fiecare zi și alege, atunci când este posibil, părțile mai slabe din acest animal. În acest fel, vei reuși să îți păstrezi dieta sănătoasă și să îți reglezi valorile colesterolului, respectând indicațiile medicului.

Colesterolul este important în organism, dar nu în orice cantitate; este o substanță produsă în ficatul nostru și care se găsește în celule. Ajută în digestie, în producția hormonilor și a vitaminei D. Deși avem nevoie de colesterol, corpul nostru poate să producă toată cantitatea care îi este necesară. Un aport mare de grăsimi trans și de grăsimi săturate în alimentație poate duce la o cantitate prea mare de colesterol în organism.

Alege să gătești carnea de miel într-un mod mai sănătos

Carnea de miel conține grăsimi săturate, dar dacă alegi să utilizezi în preparatele de Paște bucăți mai slabe, consumi mai puține astfel de grăsimi. Caută la măcelărie sau la raioanele de carne din supermarket fie mușchi de miel, fie cotlet de miel (de pe spate sau partea cu coastele) sau pulpă de miel

Modul în care prepari carnea de miel poate să însemne, de asemenea, o opțiune mai sănătoasă pentru tine și familia ta. Înainte de a găti carnea, îndepărtează și taie cât mai multă grăsime cu puțință. Nu prăji carnea în ulei sau prăjește-o doar superficial, cât mai scurt, deoarece această metodă adaugă și mai multă grăsime și este, de regulă, mai puțin sănătoasă. În schimb, poți prepara carnea pe grill, o poți frige la flacără sau o poți găti într-o tavă la cuptor, în sos propriu sau în sos de legume după preferință.

Miel la cuptor cu cartofi, mazăre și mentă

Carnea de miel la cuptor este un preparat tradițional de Paște și, în plus, este sănătos. Dacă îl consumi alături de legume coapte și de o salată de crudități, nu te abați de la dieta care te ajută să îți reglezi colesterolul. Poți prepara o tavă mare pentru toată familia!

Ingrediente:

  • 2 kg de carne de miel, tăiată cuburi
  • 1 kg de cartofi curățați, tăiați cuburi
  • 400 g de mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 ceapă galbenă tăiată fideluță
  • 1 lingură de rozmarin uscat
  • 1-2 linguri de mentă uscată
  • 4 foi de dafin
  • 1 cană de supă clară de legume (stock)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare după gust
  • piper după gust

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Mielul se masează cu piper și cu cele două linguri de ulei, apoi se pune la rumenit într-o tigaie antiaderentă pentru cel mult 7-8 minute, rotind bucățile de carne pe toate părțile. Apoi, se pune ceapa tocată într-o tavă rezistentă la cuptor și se transferă în tavă și bucățile de carne de miel, care se condimentează cu sare, rozmarin și mentă. Se adaugă în tavă și foile de dafin și cana de supă, după care se acoperă tava cu o folie de aluminiu și se lasă la cuptor două ore. 

Ulterior, se înlătură folia, se adaugă în tavă și cartofii și se mai lasă o oră. Apoi, se scoate tava, se pune și mazărea înăuntru și se mai lasă la cuptor încă 15 minute. Se verifică la final carnea și cartofii, iar dacă nu s-au gătit complet, se mai lasă câteva minute.

Preparatul de la cuptor poate fi consumat alături de salată de crudități la alegere.

O metodă de a găti și mai sănătos mielul este să-l marinezi înainte. Bucățile de carne (2 kg) se spală și se pun într-un vas încăpător în care se toarnă un litru de vin alb sau rozé, 4 linguri de ulei de măsline, condimente uscate (câte o lingură de rozmarin, mentă, cimbru, ceapă granulată, usturoi granulat). În cazul în care bucățile de carne nu s-au acoperit complet cu vinul, se mai adaugă apă până ce toată carnea este acoperită. Se lasă vasul la frigider de pe o zi pe alta (măcar opt ore). A doua zi, se scoate carnea și se pune direct într-o tavă la cuptor, la 150°C cum spuneam mai sus, două ore acoperită cu folie de aluminiu și încă o oră, o oră și ceva fără folie.

Carnea de miel preparată la cuptor poate fi consumată și a doua zi, dacă mai rămâne după masa de Paște. Bucățile de carne se încălzesc puțin în tigaie, apoi se taie în felii subțiri, care pot fi mâncate la micul dejun sub formă de sandviș. Două felii de pâine integrală se ung cu puțin muștar și se pun pe ele feliile de carne, felii de roșii și salată verde.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AHDB - Six healthy reasons to keep eating lamb
https://ahdb.org.uk/red-meat-health-lamb
American Heart Association - Meat, Poultry, and Fish: Picking Healthy Proteins
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/meat-poultry-and-fish-picking-healthy-proteins

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0