Ce sa faci dupa ce ai supravietuit unui infarct miocardic

Un infarct miocardic reprezinta un eveniment care iti pune viata in pericol, cand circulatia sangelui catre inima ta se opreste subit, din cauza unei artere coronare blocate. Atrofierea si deteriorarea tesuturilor inconjuratoare se produce imediat.

Ca sa supravietuiesti unui atac de cord, asa cum mai este numit infarctul miocardic, acest lucru depinde de severitatea lui, dar si de cat de repede a fost tratat.

Ia-o mai usor pana cand medicul tau iti spune sa faci asta

Un infarct miocardic este un incident medical grav, asa ca poti spune ca esti o persoana norocoasa daca ai supravietuit acestui eveniment. Desi este posibil sa incepi sa te simti mai bine in decurs de cateva saptamani, este crucial sa eviti sa iti depasesti limitele si sa te suprasoliciti prea curand. S-ar putea sa dureze aproape 3 luni pentru ca medicul tau sa isi dea acceptul ca tu sa te poti intoarce inapoi la serviciu. Reintra treptat in rutina ta de zi cu zi, astfel incat sa nu risti o recidiva. Este posibil sa fii nevoit sa iti modifici activitatile zilnice, daca acestea sunt stresante. Medicul tau cel mai probabil te va sfatui sa nu faci sex si alte activitati fizice pe o perioada de cel putin 2 saptamani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Clarifica intrebarile pe care le ai in legatura cu medicamentele

Medicamentele sunt doar o parte din tratamentul tau dupa un infarct miocardic. Medicamentele prescrise in cazul tau depind de cat tesut a fost afectat, dar si de alti factori de risc. Medicul tau iti poate prescrie medicamente pentru:

  • tensiunea arteriala mare (hipertensiune);
  • colesterol marit;
  • durere in piept;
  • diabet;
  • scaderea in greutate;
  • disconfortul general.

Daca ai intrebari legate de orice medicamente prescrise, intreaba medicul si nu lasa niciun aspect neclarificat.

Monitorizarea factorilor de risc

Pe langa faptul ca vei primi recomandari in ceea ce priveste modificarile in stilul de viata, factorii tai de risc legati de evenimentele cardiace vor fi monitorizati, pentru ca tu sa iti asiguri o recuperare rapida si sanatoasa. Specialistii recomanda sa iti monitorizezi acesti factori de risc.

Obiectivele recomandate includ o serie de valori pe care e bine sa le mentii in limite normale:

  • tensiunea arteriala sa fie mai mica de 140/90 mmHg;
  • circumferinta taliei tale sa fie mai mica de 89 de centimentri (in cazul femeilor) si mai mica de 101 cm (in cazul barbatilor);
  • indicele de masa corporala (IMC) sa fie cuprins intre 18,5 si 24,9;
  • colesterolul in sange sa fie sub 180 mg/dl;
  • glucoza in sange sa fie sub 100 mg/dl (in perioadele de post normale, adica pe nemancate).

Revizuirea stilului de viata

Un stil de viata sanatos pentru inima ta poate sa vina in completarea tratamentului medicamentos recomandat de medic. Este bine sa faci miscare si exercitii fizice, atat timp cat medicul tau iti spune ca este in regula. Poti incepe un program de exercitii fizice dupa ce te-ai recuperat. Orice forma de exercitii fizice care iti pun sangele in miscare este benefica (inotul, mersul pe bicicleta, alergatul, mersul intr-un ritm alert).

De asemenea, este important sa mananci corect, sa eviti grasimile trans si grasimile saturate ori de cate ori este posibil, pentru ca aceste grasimi contribuie in mod direct la formarea placii in arterele tale. Mentine-ti greutatea corpului la un nivel normal si mananca legume, carne slaba si produse lactate cat mai sarace in grasimi.

Nu uita ca este esential sa renunti la fumat dupa ce ai suferit un atac de cord. Fumatul este un factor de risc pentru bolile de inima, deoarece creste tensiunea arteriala si riscul formarii de cheaguri de sange. Renuntand acum la fumat, iti vei imbunatati in mod semnificativ starea generala de sanatate si vei reduce posibilitatea unui viitor atac de cord.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0