Ce alternative la statine exista, daca ai colesterolul prea mare

Statinele sunt medicamente prescrise de medici pentru a reduce valorile colesterolului. Acestea funcționează prin inhibarea unei enzime necesare pentru a produce colesterolul în ficat. Însă, pe lângă statine, există și alte clase de medicamente, precum și unele suplimente care te pot ajuta să reduci colesterolul mărit.

Când se constată în urma analizelor de sânge că pacientul are colesterolul mărit, medicul îi poate recomanda mai întâi schimbări în stilul de viață, cum ar fi limitarea grăsimilor animale și a zahărului din alimentația obișnuită, precum și introducerea unor activități fizice regulate.

Pentru unii pacienți, însă, modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolulu mărit și au nevoie și de medicamente. Cele mai recomandate medicamente pentru colesterol mărit sunt statinele, având în vedere că multe studii științifice au arătat că acestea sunt eficiente în gestionarea valorilor colesterolului și scad riscul de boli și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de statine

Există mai multe tipuri de statine disponibile, iar acestea pot fi:

- statine de intensitate mare: atorvastatina, rosuvastatina;
- statine de intensitate moderată: fluvastatina, lovastatina, pitavastatina, pravastatina, simvastatina.

Deși toate statinele funcționează în același mod, corpul poate să răspundă mai bine la tratamentul cu un anumit tip de statină. 

Alte medicamente care contribuie la scăderea colesterolului mărit

Sunt cazuri în care statinele nu pot fi recomandate, și atunci medicii apelează la alte opțiuni în privința tratamentului pentru colesterol mărit, cum ar fi:

Inhibitorii absorbției colesterolului

Dacă statinele nu sunt o opțiune pentru tine sau dacă suferi din cauza efectelor adverse ale acestei clase de medicamente, medicul îți poate prescrie un medicament diferit pentru a trata colesterolul mărit. O alternativă des întâlnită este un medicament numit inhibitor al absorbției colesterolului.

Aceste medicamente (numite uneori și inhibitori selectivi ai absorbției colesterolului) împiedică intestinul subțire să absoarbă în mod corespunzător colesterolul pe care îl consumi. Dacă acesta nu poate fi absorbit, nu va ajunge în fluxul sangvin. Substanța activă din aceste medicamente se numește ezetimib. Inhibitorii absorbției colesterolului pot fi recomandați și în combinație cu statinele, pentru a da rezultate mai rapide.

Sechestranții acizilor biliari

O altă alternativă la statine sunt și sechestranții de acizi biliari sau rezinele. Aceste medicamente funcționează prin faptul că se leagă de acizii biliari din intestine, blocând reabsorbția colesterolului pentru ca acesta să nu ajungă în fluxul sanguin. Sechestranții nu sunt la fel de eficienți ca alte medicamente, așa că de multe ori sunt folosiți de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar ușor mai ridicate decât cele normale.

Medicamente pentru trigliceridele crescute

Mulți pacienți care au colesterolul mărit au, în același timp, și valori mari ale trigliceridelor (un tip de grăsime care se găsește în sânge). Unele medicamente pot să ajute la scăderea nivelurilor acestui tip de grăsime în mod direct. Odată ce valorile trigliceridelor sunt reduse, cantitatea de colesterol total este, de cele mai multe ori, scăzută.

Niacina sau vitamina B3 este o variantă prescrisă în mod frecvent pentru trigliceridele crescute. Niacina ajută la scăderea colesterolului rău din sânge (colesterolul LDL) și crește valorile colesterolului bun (HDL). Această vitamină este o opțiune bună pentru pacienții care nu răspund bine la alte medicamente, deoarece efectele adverse ale acesteia sunt destul de blânde.

Suplimentele care conțin monacolină K

În funcție de pacient și de riscul lui cardiovascular, medicul curant poate prescrie în anumite cazuri ori poate recomanda anumite suplimente pe bază de drojdie de orez roșu.

Această drojdie de orez roșu conține un compus chimic, numit monacolină K, același ingredient activ care se găsește în anumite medicamente pe bază de prescripție medicală din clasa statinelor. Din acest motiv, suplimentele cu drojdie de orez roșu sunt folosite adeseori ca alternativă la statine, pentru că ajută la scăderea valorilor colesterolului și pentru că susțin funcționarea inimii.

Mai multe studii clinice au examinat în ultimii ani eficacitatea drojdiei de orez roșu. O meta-analiză a examinat 20 de studii randomizate, la care au participat 6663 de pacienți și această analiză a arătat o scădere a colesterolului LDL (lipoproteinelor cu densitate mică) atunci când tratamentul cu extract de drojdie de orez roșu a fost comparat cu administrarea unor capsule placebo la anumiți participanți.

Alte opțiuni de tratament

Când este necesar un tratament mai agresiv pentru a trata trigliceridele crescute, o clasă de medicamente numită fibrați este adeseori prescrisă pacienților. Totodată, s-a demonstrat că suplimentele cu acizi grași Omega-3 - grăsimi bune care se găsesc în uleiul de pește - reduc valorile trigliceridelor, însă nu și pe cele ale colesterolului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum se alege tratamentul potrivit?

Cea mai bună opțiune de tratament în fiecare caz de colesterol mărit depinde de mulți factori. Înainte ca medicul să aleagă să prescrie o anume clasă de medicamente, va fi atent la mai multe lucruri. Acești factori de care medicul ține cont sunt: istoricul familial al pacientului, riscul personal de boală cardiovasculară al pacientului și stilul său de viață. 

Cum spuneam, mulți medici preferă să înceapă prin a recomanda modificări făcute la nivelul dietei și al activității fizice (îți recomandă să schimbi câte ceva în alimentație și să faci mai multă mișcare), dar, în cazul în care aceste modificări nu au un efect suficient de mare asupra nivelului colesterolului, vor fi prescrise unele dintre medicamentele despre care am discutat pentru a normaliza valorile colesterolului și a scădea riscul cardiovascular.

Ce să faci, pe scurt, pentru a contribui la scăderea colesterolului mărit?

  • Înlocuiește carnea grasă și lactatele grase cu carne slabă (și fără piele, în cazul păsărilor) și lactate cu mai puțină grăsime sau degresate, iar la gătit nu mai folosi untură sau unt, ci puțin ulei de măsline.
  • Evită sau măcar redu produsele care conțin zahăr, iar dacă bei cafeaua sau ceaiul îndulcite, folosește un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi cele din stevia.
  • Obișnuiește-te să fii mai activ fizic; dacă nu ai timp de mers la sală sau nu îți place ideea, încearcă să mergi mai mult pe jos de-a lungul zilei sau cu bicicleta ori să faci câteva exerciții dimineața, imediat ce te trezești: genuflexiuni, fandări, flotări, exerciții cu greutăți sau cu benzi elastice, posturi de yoga etc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Cholesterol-Lowering Drugs
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/8744-cholesterol-lowering-drugs
NIH - Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822657/
Studiul „Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia”, apărut în Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep; 15(3): 192–199, doi: 10.14797/mdcj-15-3-192, autori: Arrigo F.G. Cicero, Federica Fogacci, Maciej Banach


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0