Cât de sigur este consumul de alcool după un atac de cord?

Un studiu din 2012, spunea că un consum de alcool, după ce pacientul a suferit un atac de cord (așa cum mai este numit infarctul miocardic) ar putea fi sigur.

Până la acel moment, oamenii de știință nu știau clar dacă persoanele care au trecut printr-un atac de cord ar trebui să bea alcool. Însă studiul din 2012 de la Brigham and Women's Hospital (Harvard Medical School și Harvard School of Public Health) aducea informații noi în această ecuație.

Cercetătoarea Jennifer Pai a studiat istoricul medical a aproape 2000 de bărbați care erau consumatori de alcool cu moderație. Printre aceia care au avut atacuri de cord, dacă bărbații au continuat să bea cu moderație după infarct, riscul lor de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut cu 45%, comparativ cu cei care au încetat să bea alcool.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Așadar, ce este moderația? Jennifer Pai a definit limita superioară ca fiind 350 ml de bere pe zi, două pahare de vin a câte 120 ml sau două shot-uri de băuturi spirtoase de 45 ml. Jennifer Pai a spus că cercetarea ei ar putea să schimbe modul în care medicii privesc consumul moderat de alcool după un atac de cord.

"În trecut, era neclar dacă bărbații ar trebui să continue să bea cantități moderate de alcool după ce au avut un atac de cord. Studiul nostru arată că un consum moderat de alcool nu ar trebui să fie descurajat dacă acești bărbați consumau deja alcool. De fapt, acest obicei poate să îmbunătățească longevitatea.", a spus Jennifer Pai.

Alcoolul este un drog "deprimant / sedativ", ceea ce înseamnă că face creierul să controleze corpul într-un mod mai încetinit. Chiar și o cantitate mică poate afecta funcții importante precum vorbirea și mișcarea. În plus, consumul unor cantități foarte mari într-o singură seară poate încetini ritmul cardiac și respirația până la un nivel periculos de scăzut. 

Dacă bei în mod regulat, s-ar putea să simți că alcoolul nu te afectează la fel de mult. Acest lucru înseamnă, de obicei, că ai dezvoltat o toleranță la unele dintre efecte. Nu uita, cu cât bei mai mult, cu atât mai multe daune poți provoca corpului tău.

Bolile de inimă și alcoolul

Există o legătură foarte clară între consumul regulat de alcool în exces și hipertensiunea arterială. În timp, tensiunea arterială ridicată solicită mușchiul inimii și poate duce la boli cardiovasculare. Acest lucru crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.

În general, riscurile depășesc cu mult orice posibile beneficii. 

Cele mai noi dovezi sugerează că beneficiile consumului de alcool pentru sănătatea inimii sunt mai mici și se aplică unui grup mai mic de populație decât se credea anterior. Dar chiar și așa, numai la un nivel scăzut de consum de alcool - aproximativ 5 unități pe săptămână sau mai puțin.

Cu siguranță nu există niciun motiv pentru a începe să bei alcool dacă nu o faci deja.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dar, dacă ai întrebări legate de consumul de alcool, verifică ce ai voie să bei și cât discutând cu medicul tău. Dacă ai fost recent internat(ă) în spital și te întrebi când poți să bei alcool din nou, ar trebui să îl întrebi întotdeauna pe medicul tău. Să îi ceri sfatul în această privință a alcoolului, iar el îți va spune când poți să reîncepi să bei și care sunt cantitățiile recomandate.

Alcoolul va interacționa cu medicamentele tale?

Consumul de alcool poate afecta modul în care funcționează medicamentele pe care ți le-a prescris medicul. Dacă vrei să bei și iei în mod regulat medicamente, ar trebui să întrebi medicul sau farmacistul dacă este un lucru sigur să bei alcool.

Toată lumea ar trebui să evite să bea în exces alcool, dar această regulă este îndeosebi importantă dacă iei următoarele medicamente:

  • Analgezice / calmante și tablete de tipul somniferelor - dacă iei medicamente care te ajută să dormi sau medicamente pentru durere, amintește-ți că alcoolul va avea un efect mult mai puternic.
  • Medicamente anticoagulante (împotriva formării cheagurilor de sânge) – existența unei cantități prea mari de alcool în organism poate interacționa cu procesul de coagulare a sângelui, așa că dacă bei alcool, este mai bine să consumi doar o cantitate mică, regulat. Medicul tău sau specialistul care ți-a prescris anticoagulantele va putea să te sfătuiască în această privință.

Cât de sigur e consumul de alcool dacă ai o afecțiune a inimii?

O dată ce te-ai recuperat, este în regulă (pentru majoritatea oamenilor cu o boală de inimă) să bea alcool în limitele recomandate. Cu toate acestea, cere sfatul medicului tău ca să știi dacă este sigur pentru tine să bei alcool și întreabă-l cât de mult poți să bei. Dacă ai fost diagnosticat(ă) cu anumite boli ale inimii, cum ar fi unele tipuri de cardiomiopatie, cel mai bine este să eviți în totalitate consumul de alcool.

Care sunt riscurile cardiovasculare asociate cu consumul de alcool?

Potrivit heart.org, dacă bei prea mult alcool, acesta poate crește nivelul unor grăsimi din sânge, ca de pildă trigliceridele. Alcoolul poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și la un aport crescut de calorii. Consumul excesiv de alcool și băutul compulsiv pot duce la accident vascular cerebral. Alte probleme grave includ sindromul alcoolismului fetal, cardiomiopatia, aritmiile cardiace și moartea subită cardiacă.

Recuperarea după un atac de cord

În urma unui atac de cord, o persoană poate fi nevoită să facă următoarele schimbări în stilul de viață:

Medicii recomandă, de asemenea, ca pacienții să participe la un program de reabilitare cardiacă după un atac de cord. Acesta este un program supravegheat care include:

  • activitate fizică
  • educație privind modul de viață sănătos
  • consiliere pentru îmbunătățirea sănătății mentale

Majoritatea oamenilor vor trebui să ia medicamente dacă au suferit un atac de cord. Medicii prescriu medicamente în funcție de tensiunea arterială a unei persoane în timp ce se află în spital. Cu toate acestea, dacă individul începe să bea mult după un atac de cord, este posibil ca medicamentele să nu funcționeze eficient.

Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arterială periferică) ce vă pot pune în pericol viața. Riscul este cu atât mai mare cu cât s-a produs deja un eveniment cardiovascular major. Nu-ți pune viața în pericol!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effects of alcohol on your heart” - https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/medical/effects-of-alcohol-on-your-heart 
“Alcohol and Heart Health: Separating Fact from Fiction” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/alcohol-and-heart-health-separating-fact-from-fiction 
“Alcohol and the heart” - https://www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/healthy-eating/nutrition-facts/alcohol-and-the-heart 
“Alcohol Use and Your Health” - https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0