Infertilitatea de cauza uterina

Infertilitatea poate fi asociată cu mai multe cauze, iar în cazul infertilității la femei printre acestea se numără și leziunile sau intervențiile chirurgicale în zona uterină.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de contacte sexuale regulate neprotejate. Estimările sugerează că, la nivel global, aproximativ 186 de milioane de persoane, atât bărbați, cât și femei, se confruntă cu infertilitatea. 

Infertilitatea poate avea mai multe cauze, cum ar fi:
  • În cazul femeilor: trompele uterine blocate, tulburări uterine, tulburări ale ovarelor sau tulburări ale sistemului endocrin;
  • În cazul bărbaților: obstrucția tractului reproducător, tulburări hormonale, incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi, calitatea anormală a spermei.

În cele ce urmează, vom discuta despre infertilitatea de cauză uterină, care este provocată de anomaliile de formă sau de structură ale cavității uterine – fie ele genetice sau dobândite – și de endometrită, adică inflamarea mucoasei uterine. Acestea sunt cauzele uterine cele mai frecvente ale eșecului de implantare a ovulului fecundat. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este important de știut că infertilitatea de cauză uterină are prognostic favorabil și este relativ ușor de tratat de către medicii specializați în tratamentul infertilității cuplului și tehnici de reproducere umană asistată (RUA).

Tumorile uterine

Tumorile uterine obstrucționează cavitatea uterină, iar această stare apare atunci când celulele se divid anarhic și se multiplică anormal, pentru a înlocui celulele patologice. Acest proces de multiplicare a celulelor scapă uneori de sub control și se produc mai multe celule decât este nevoie pentru regenerare, însă celulele vechi nu mor. Aceste celule în exces formează o masă tisulară numită tumoră, care poate fi benignă, adică necanceroasă sau malignă, deci canceroasă.

Tumorile benigne care pot să apară la nivel uterin sunt fibroamele uterine, endometrioza sau hiperplazia endometrială. Acestea deformează conturul cavitații uterine sau scad elasticitatea miometrului (mușchi al peretelui uterin), împiedicând nidația, adică fixarea ovulului fecundat în mucoasa uterină sau ducând la avort spontan repetat.

Leziuni, anomalii și intervenții chirurgicale

Cauzele uterine ale infertilității sunt determinate de următoarele probleme apărute la nivelul cavitații uterine:

Intervenții chirurgicale la nivelul uterului

Intervenția chirurgicală la nivelul uterului se numește miomectomie sau miometrectomie, adică îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor, care mai sunt numite și mioame. Aceasta reprezintă o cauză extrem de rară a infertilității. În general, cicatricile uterine sunt asimptomatice, nu afectează calitatea endometrului și nu împiedică nidația embrionului.

Hipoplazie uterină

Cavitatea uterină poate fi prea mică, inadecvată dezvoltării unei sarcini, situație care poartă numele de hipoplazie uterină. În caz de uter infantil, raportul col/corp este modificat, iar tratamentul este medicamentos. Pentru uterele bicorn/unicorn, apare risc crescut de avort spontan sau de naștere prematură.

Lezarea mucoasei uterine în timpul unor intervenții chirurgicale și complicații tardive

Mucoasa uterină poate fi lezată în timpul unei operații – sinechie totală /parțială după chiuretaj uterin sau extirpare fibrom submucos. Tratamentul sinechiei uterine cuprinde aplicare de gel cu estrogeni și evaluarea grosimii endometriale. Refacerea cavitații endometriale este rapidă și sarcina poate apărea cu succes.

Îndepărtarea incorectă a unui dispozitiv intrauterin (sterilet)

Dacă un dispozitiv intrauterin – sterilet este îndepărtat incorect, acest lucru poate cauza infecții sau lezarea uterului.

Anomalii de dezvoltare a uterului

Uterul poate prezenta anomalii majore din punct de vedere al dezvoltării, cu defecte apărute din viața embrionară, de exemplu uter septat (două cavități uterine separate de un sept), uter pseudodidelf/didelf (o malformație uterină rară) sau uter dublu. În caz de sept uterin, tratamentul constă în rezecția septului perhisteroscopic, cu recuperare completă a calității uterine. Pentru uterul dublu, conduita este de a urmări atent dezvoltarea sarcinii într-un hemiuter și naștere prin cezariană.

Anomalii ale endometrului

Endometrul poate prezenta anomalii structurale de cauză endocrină sau infecțioasă – de exemplu, endometrită (inflamația mucoasei uterine) sau hiperplazie de endometru (îngroșarea anormală a endometrului). Conduita constă în evaluarea ecografică a grosimii endometriale și recoltare de aspirat endometrial pentru diagnosticul complet. Tratamentul este medicamentos.

Anomalii ale uterului dobândite în timp

Există câteva anomalii la nivelul uterului care se pot dezvolta de-a lungul timpului. Acestea includ fibroamele uterine, polipii uterini și aderențele uterine (cavitatea uterină are anumite cicatrici).

Aceste anomalii uterine pot cauza apariția simptomelor de genul: durere în timpul menstruației, menstruații abundente, sângerări neregulate, durere în timpul actului sexual și chiar și urinările frecvente sau constipația. Uneori, pacientele nu au niciun fel de simptome, iar aceste anomalii sunt descoperite în timpul unei ecografii de rutină. Metodele de imagistică precum sonohisterografia sau histerosalpingografia pot identifica aceste anomalii uterine.

Uneori, chiar și după o evaluare completă, cauza infertilității nu poate fi identificată. Acest lucru se întâmplă la un procent mic de cupluri. Chiar și când cauza infertilității nu este cunoscută, diferitele tratamente pot să ajute și să depășească acele obstacole care împiedicau apariția sarcinii.

Metode moderne de diagnostic al infertilității de cauză uterină

1. Consultația ginecologică – depistează malformații sau infecții uterine.
2. Ecografia endovaginală (sau transvaginală) – evidențiază existența unor septuri/malformații/sinechii uterine.
3. Histeroscopia – metodă de aur în diagnosticul infertilității de cauză uterină.
4. Laparoscopia – evaluează cu maximă acuratețe forma uterului și dimensiunile acestuia.
5. Aspirat endometrial cu examen biopsic al endometrului – este un test de receptivitate endometrială, care arată capacitatea uterului de a nida embrionul.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru infertilitate

Prioritățile de cercetare a infertilității se încadrează în general în două teme principale: accesul la diagnostic și tratamente, alături de infertilitatea ca problemă de sănătate publică. Atunci când se ia în considerare prima situație, o barieră importantă în calea accesului la diagnostic și îngrijire adecvată o reprezintă costurile, de aceea lumea științifică și autoritățile sanitare trebuie să urmărească metode prin care costul tratamentelor pentru fertilitate să fie mai redus.

Opțiunile de tratament pentru infertilitate depind de situația personală și de cauzele infertilității. Uneori, o singură persoană are nevoie de tratament, fie bărbatul, fie femeia, alteori ambii parteneri vor face o combinație de tratamente împreună. În cazul infertilității de cauză uterină, tratamentul îl va face femeia.

Tratamentele pentru fertilitate includ adesea medicamente care stimulează ovulația, uneori combinate cu proceduri chirurgicale minore. Tehnologia de reproducere asistată descrie mai multe tipuri de proceduri care pot contribui la obținerea unei sarcini, prin facilitatea fertilizării unui ovul și implantarea ovulului în mucoasa uterină.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
UCLA Health, University of California, Los Angeles – Infertility
http://obgyn.ucla.edu/infertility
WHO – Infertility 
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility
Oxford Academic – Top 10 priorities for future infertility research: an international consensus development study
https://academic.oup.com/humrep/article/35/12/2715/6010639
Studiul „Top 10 priorities for future infertility research: an international consensus development study”, apărut în Human Reproduction, Volume 35, Issue 12, December 2020, Pages 2715–2724, https://doi.org/10.1093/humrep/deaa242, autori: J. M. N. Duffy et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0