Pielea si rolul melanocitelor

De multe ori suntem tentați să ne gândim la piele doar prin prisma aspectului estetic. Standardele și cerințele de frumusețe au în vedere și un aspect sănătos și îngrijit al pielii. Starea de sănătate a pielii ține atât de aspectul ei (hidratare, absența imperfecțiunilor), cât și de absența unor patologii cutanate, ori chiar sistemice, dar care au și răsunet cutanat.

Pielea, cel mai mare organ al corpului

Pielea este cel mai mare organ al organismului, cu o suprafață medie de doi metri. Pielea cuprinde 15% din greutatea corporală totală a adultului; grosimea sa variază de la <0,1 mm în partea sa cea mai subțire (pleoape) până la 1,5 mm în partea cea mai groasă (palmele mâinilor și tălpile picioarelor).  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Deși s-ar putea să nu te gândești de obicei la piele ca la un organ, aceasta este de fapt făcută din țesuturi care lucrează împreună ca o singură structură pentru a îndeplini funcții unice și critice. Pielea și structurile sale asigură organismului o protecție generală. Pielea este formată din mai multe straturi de celule și țesuturi, care sunt ținute de structurile subiacente de țesutul conjunctiv. Cel mai superficial strat al pielii este epiderma care este atașată de dermul mai profund. Părul, glandele și unghiile se găsesc asociate cu pielea. 

Stratul mai profund al pielii este bine vascularizat (are numeroase vase de sânge) și este superficial față de hipoderm. De asemenea, are numeroase fibre nervoase senzoriale și autonome și simpatice care asigură comunicarea către și dinspre creier.

Ce funcții are pielea

Pielea are numeroase funcții, care pot fi afectate în cazul anumitor patologii cutanate. Pielea realizează o apărare față de numeroși factori agresivi din mediul înconjurător. Integritatea pielii asigură o protecție mecanică, protecție termică, protecție antiinfecțioasă, cât și fotoprotecție. Pielea asigură o funcție de receptor, preluând foarte multe informații din mediul înconjurător, are o funcție imunologică și una endocrină, precum și una de a limita pierderile de apă și minerale ale mediului intern.

Structura pielii

Pielea este împărțită în mai multe straturi. Pe scurt, epiderma este compusă în principal din keratinocite. Sub epidermă se află membrana bazală (cunoscută și sub denumirea de joncțiune dermo-epidermică); această structură îngustă, multistratificată, ancorează epiderma de derm. Stratul de sub derm, hipodermul, este format în mare parte din grăsime.  

Epidermă

Epiderma este stratul exterior al pielii, definit ca un epiteliu scuamos stratificat, cuprinzând în principal keratinocite în stadii progresive de diferențiere. Keratinocitele produc proteina keratină și sunt principalele blocuri de construcție (celule) ale epidermei. Deoarece epiderma este avasculară (nu conține vase de sânge), este complet dependentă de dermul subiacent pentru livrarea nutrienților și eliminarea deșeurilor prin membrana bazală.

Funcția principală a epidermei este de a acționa ca o barieră fizică și biologică în mediul extern, împiedicând pătrunderea iritanților și alergenilor. În același timp, previne pierderea apei și menține homeostazia internă.

Epiderma este compusă din straturi; majoritatea părților corpului au patru straturi, dar cele cu pielea cea mai groasă au cinci. Straturile sunt:

  1. Stratul cornos;
  2. Stratum lucidum (se găsește doar în pielea groasă – adică în palmele mâinilor, tălpile picioarelor și degetelor);
  3. Stratum granulosum (strat granular);
  4. Stratum spinosum (stratul de celule prickle);
  5. Stratum bazale (stratul germinativ).

Keratinocite

Keratinocitele se formează prin diviziune în stratul bazal. Pe măsură ce se deplasează în sus prin stratul spinos și stratul granulosum, ele se diferențiază pentru a forma o structură internă rigidă de cheratină, microfilamente și microtubuli (keratinizare). 

Stratul exterior al epidermei, stratul cornos, este compus din straturi de celule moarte aplatizate (corneocite) care și-au pierdut nucleul. Aceste celule sunt apoi eliminate din piele (descuamare); acest proces complet durează aproximativ 28 de zile.Pe măsură ce se formează celule noi, celulele existente sunt împinse superficial departe de stratul bazal. 

Celula Merkel

Alte două tipuri de celule se găsesc dispersate printre celulele bazale din stratul bazal. Prima este o celulă Merkel, care funcționează ca un receptor și este responsabilă de stimularea nervilor senzoriali pe care creierul îi percepe ca atingere. Aceste celule sunt deosebit de abundente pe suprafețele mâinilor și picioarelor. 

Melanocite

Al doilea este un melanocit, o celulă care produce pigmentul melanină. Melanina dă părului și pielii culoarea sa și, de asemenea, ajută la protejarea ADN-ului din nucleele celulelor vii ale epidermei de deteriorarea radiațiilor ultraviolete (UV).

Așa cum am precizat mai sus, melanocitele sunt celulele ce produc pigment melanic sau melanină. Melanina este răspunzătoare atât pentru culoarea pielii, cât și pentru funcția de fotoprotecție a pielii. 
Melanocitele nu se formează direct în piele, ci migrează aici în cursul vieții intrauterine de la nivelul unei structuri numite creastă neuronală. Sunt celule de forma stelată, ce trimit prelungiri către celulele pielii (keratinocite). Prin aceste prelungiri, melanocitele încarcă celulele pielii cu pigment melanic. Un melanocit este înconjurat de 30-40 de keratinocite.

Melanina apare sub două forme principale:

  • Eumelanina – există ca negru și maro;
  • Feomelanina – oferă o culoare roșie.

Culoarea pielii este influențată și de expunerea la radiații UV, factori genetici și influențe hormonale 1.

Rolul melanocitelor 

Melanocitele se găsesc peste tot în piele, repartizate relativ uniform. La nivelul pielii se localizează în stratul bazal al epidermei. Un mm2 de piele conține aproximativ 1.000 de melanocite. Numărul de melanocite este asemănător la indivizii tuturor raselor, diferind cantitatea de melanină pe care ele o produc. Cu cât acesta este mai mult, cu atât culoarea pielii este mai închisă.

Pigmentul melanic protejează pielea de agresiunile ultravioletelor. Bronzarea pielii apare ca urmare a creșterii cantității de pigment melanic din piele. 

Melanocitele și pigmentarea pielii

Melanocitele sunt derivate din creasta neurală. În timpul dezvoltării, melanocitele presupuse (melanoblaste) migrează în diferite locuri, inclusiv pielea, unde proliferează și apoi se diferențiază în celule producătoare de melanină.

În condiții normale, nu numărul de melanocite determină gradul de pigmentare a pielii, ci nivelul lor de activitate. Deși există variații regionale în densitatea melanocitelor epidermice, numărul acestora este consistent chiar și în diferite tipuri de piele și grupuri etnice. 

Prin urmare, pigmentarea constitutivă sau bazală a pielii este considerată a depinde de nivelul activității melanogenice și de transferul melaninei în keratinocitele învecinate. Tipul de melanină este, de asemenea, probabil să fie important și este recunoscut că melanocitele umane produc atât eumelanina maro-neagră, cât și feomelanina galben-roșiatică.

Sinteza melaninei are loc în melanozom. Acesta este un organ special acoperit cu membrană intracelulară care provine din reticulul endoplasmatic. În timpul dezvoltării sale, melanozomul dobândește tirozinaza și proteinele 1 și 2 înrudite cu tirozinaza (TRP1, TRP2).   

Odată ce melanina este produsă, melanozomii sunt transferați în keratinocitele învecinate. Mărimea acestor organite și numărul lor sunt importante în determinarea pigmentării. Melanozomii din pielea neagră sunt mai mari decât omologii lor din pielea albă și sunt ambalați ca unități individuale, mai degrabă decât în ​​grupuri. Aceasta are efectul de a întârzia degradarea lor în keratinocite și contribuie la un nivel mai ridicat de pigmentare a pielii.  

Melanina este sintetizată de către melanocite în urma stimulului reprezentat de radiațiile ultraviolete (în urma expunerii la soare). Pigmentul este transferat celulelor pielii (keratinocitelor) prin intermediul unor prelungiri pe care le au melanocitele. Pigmentul melanic are rolul de a absorbi ultravioletele și de a le reflecta. Astfel protejează ADN-ul celulelor din piele, ADN care poate fi distrus de ultraviolete.

Din loc în loc, melanocitele se grupează, formând adevărate cuiburi de celule, apărând nevii pigmentari (alunițele). Apariția acestora este programată genetic pentru majoritatea alunițelor, unele dintre ele apărând și în urma expunerii la soare.

Stratul dermic

Dermul servește ca țesut conjunctiv și protejează corpul de stres și efort. De asemenea, oferă pielii rezistență și elasticitate. Dermul găzduiește foliculii de păr, vasele de sânge și vasele limfatice. Acesta găzduiește o serie de glande, inclusiv glande sudoripare și glande sebacee, care produc sebum. 

Stratul dermic este format din două substraturi:

Stratul papilar

Stratul superior, papilar, conține un aranjament subțire de fibre de colagen. Stratul papilar furnizează nutrienți pentru a selecta straturile epidermei și reglează temperatura. Ambele funcții sunt îndeplinite cu un sistem vascular subțire și extins, care funcționează în mod similar cu alte sisteme vasculare din organism. Constricția și expansiunea controlează cantitatea de sânge care curge prin piele și dictează dacă căldura corpului este risipită atunci când pielea este fierbinte sau conservată atunci când este rece.

Stratul reticular

Stratul inferior, reticular, este mai gros și format din fibre groase de colagen care sunt dispuse paralel cu suprafața pielii. Stratul reticular este mai dens decât dermul papilar și întărește pielea, oferind structură și elasticitate. De asemenea, susține și alte componente ale pielii, cum ar fi foliculii de păr, glandele sudoripare și glandele sebacee.

Țesut subcutanat- hipodermul

Cel mai profund strat al pielii este țesutul subcutanat sau hipodermul. Din punct de vedere tehnic, nu face parte din piele, dar ajută la fixarea pielii de oase și mușchi. De asemenea, țesutul subcutanat oferă pielii nervi și alimentare cu sânge.

Hipodermul conține în principal grăsimi, țesut conjunctiv și elastină, care este o proteină elastică care ajută țesuturile să revină la forma lor normală după întindere.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Anatomy and Physiology- The integumentary system 5.1: layers of the skin
https://open.oregonstate.education/aandp/chapter/5-1-layers-of-the-skin/
National Cancer  Institute - Layers of the Skin
https://training.seer.cancer.gov/melanoma/anatomy/layers.html
Journal of Histochemistry - Melanocyte Function and Its Control by Melanocortin Peptides
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/002215540205000201


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0