Bronz sanatos, rapid si rezistent? Iata cateva trucuri

Fugi de loțiunea de protecție solară cu factor mare fiindcă te bronzezi greu? Sau bronzul pentru tine înseamnă doar o piele roșie? Iată cum te poți asigura că te bronzezi în mod sănătos și rapid.

Ce se întâmplă în piele când te bronzezi?

Bronzul se formează atunci când razele ultraviolete (UV) pătrund în pielea noastră, provocând deteriorarea membranelor. Razele UVA care pătrund mai adânc în piele pot declanșa un proces reactiv și dăunător (cunoscut sub numele de deteriorare a radicalilor liberi oxidativi) care poate deteriora multe dintre componentele structurale ale pielii.  

Odată ce organismul detectează cantități mari de daune, celulele pielii semnalează celulelor producătoare de pigment (melanocite) să înceapă să producă melanină suplimentară, pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Melanina suplimentară este împărțită și transportată în alte celule ale pielii. Acest lucru filtrează unele raze UV și conferă pielii bronzate culoarea maronie.  

Ce înseamnă SPF?

SPF înseamnă factor de protecție solară. Numărul de pe o loțiune cu SPF spune cât timp durează până când razele UVB ale soarelui îți vor înroși pielea dacă aplici crema de protecție solară exact așa cum este indicat, în comparație cu perioada de timp fără protecție solară. Așadar, dacă folosești corect un produs cu SPF 30, ar trebui să fii protejat de 30 de ori mai mult decât dacă nu ai folosi protecție solară.

Protecția solară: cum o alegi

Regula de bază ar fi următoarea:
•    copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, translucidă, care se înroșesc imediat la contactul cu soarele - obligatoriu trebuie să folosească factor de protecție 40 sau SPF 50;
•    copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează, dar se și înroșesc ușor trebuie să folosească o cremă cu factor de protecție 30;
•    copiii peste 14 ani și adulți cu pielea măslinie, puțin mai închisă la culoare, care se bronzeaza ușor și se înroșesc rar ar trebui să folosească o cremă de protecție cu factor de protecție 20.

Când și unde aplici crema de protecție solară

Protecția solară se aplică cu aproximativ 20-30 de minute înainte de a merge la plajă și se reaplică la interval de două-trei ore. Însă e important de menționat că trebuie să folosești cremă de protecție în fiecare zi, nu doar când urmează să stai la plajă.

Chiar și atunci când este înnorat, până la 80% din radiația UV a soarelui ajunge pe pământ. A fi neprotejat într-o zi cu nori poate duce la deteriorarea pielii. Experții recomandă aplicarea protecției solare pe întregul corp înainte de a te îmbrăca. Ar trebui să aplici protecție solară pe fiecare parte a corpului expusă la soare, inclusiv în acele locuri ușor de ratat: vârful urechilor, ceafa, scalpul, vârfurile picioarelor și în spatele genunchilor.

Aplică aproximativ un pahar plin de cremă de protecție pe întregul corp. Majoritatea oamenilor aplică mai puțin de jumătate din această cantitate, ceea ce se traduce printr-o protecție redusă.  

Ce ingrediente se găsesc în cremele și loțiunile de protecție solară

Crema de protecție solară include ingrediente active care ajută la prevenirea ca radiațiile UV ale soarelui să pătrundă adânc în piele. Iată ce ingrediente se găsesc în aceste creme de protecție solară:
Ingredientele fizice (minerale) de protecție solară (precum dioxid de titan și oxid de zinc) blochează și împrăștie razele (ca un scut) înainte ca acestea să-ți penetreze pielea.

Ingredientele chimice de protecție solară (cum ar fi avobenzona și octisalatul) absorb razele UV (precum un burete) înainte ca acestea să poată deteriora pielea. Toate ingredientele active din cremele solare sunt derivate chimic. Unii oameni se pot gândi la cremele solare fizice ca fiind mai „naturale” sau chiar „organice”, dar sunt de fapt compuși minerali anorganici. Cremele de protecție solară pe care mulți le numesc „chimice” sunt de fapt „filtre organice UV”.

Uleiurile naturale NU te protejează de arsurile solare

O greșeală frecventă pe care o facem este să folosim uleiuri naturale la plajă, pentru protecție solară. Este un pericol foarte mare pentru pielea noastră, fiindcă uleiurile naturale NU conțin factor de protecție ori conțin natural un factor de protecție foarte mic.

Astfel, uleiul de măsline, ulei de cocos sau altă variantă populară nu face decât să creeze o peliculă la suprafața pielii, care oferă senzația de hidratare. Te vei bronza mai rapid, fiindcă pielea se va încinge, însă te poți alege la finalul zilei și cu arsuri solare de toată "frumusețea".

Cum poți grăbi bronzul

Bronzul apare datorită melaninei, o substanță din compoziția pielii care provoacă schimbarea la culoare. Poți favoriza producția de melanină fie prin suplimente alimentare, fie prin alegerea unor produse speciale de protecție solară, cu substanțe active în acest sens.

NU grăbi bronzul stând ore întregi la plajă, în special la orele prânzului. Un bronz frumos trebuie să fie și sănătos, iar o piele maronie, dar foarte uscată sau cu arsuri de suprafața nu va fi deloc frumoasă. În plus, nu sta peste limita admisă. Chiar dacă ai evitat orele de vârf, trebuie să știi că zilnic există o anumită "cantitate" de ultraviolete la care te poți expune fără pericolul cancerigen. 

Poartă o brățară sau un plasture inteligent care îți arată, prin schimbarea culorii, cantitatea suficientă de raze ultraviolete înmagazinate la nivel cutanat și momentul în care trebuie sa te retragi la umbră sau sa te acoperi cu haine și pălărie. 

Bronz care rezistă câteva luni

Rețeta pentru un bronz rezistent stă în hidratarea pielii și în bronzarea progresivă. Este recomandat să faci plajă aproximativ două-trei ore în fiecare zi, dimineața sau după-amiaza, iar după duș este bine să aplici loțiuni de corp dense, pentru piele deshidratată.

Ține cont de regulile medicilor dermatologi

Respectă orele optime la care să stai la soare, pentru a te bronza 

Pielea noastră atinge un punct limită când, din punct de vedere fizic, ea nu poate produce mai multă melanină, pigmentul care dă culoare bronzului, așa că nu are sens să stai toată ziua la piscină ori pe plajă. Acest punct-limită, ne spun dermatologii, este diferit de la o persoană la alta, însă de regulă este vorba de 2 sau de 3 ore sau chiar mai mult, dacă ai pielea deschisă la culoare. După aceste 2-3 ore, nu faci decât să îți supui pielea daunelor produse de radiațiile ultraviolete (UV), pentru că organismul nu produce mai multă melanină.

Stai și la umbră 

Faptul că faci pauze de la expunerea la soare va reduce intensitatea radiațiilor UV și îți va reduce riscul de a suferi arsuri solare, ceea ce înseamnă că bronzul tău va fi unul sănătos și că pigmentul va rezista mai mult.

Alege produsul cu SPF corect 

Pe ambalajul cremei sau loțiunii de plajă trebuie să se regăsească termenul "cu spectru larg" plus simbolul pentru UVA și cuvinte ce îți indică o protecție ridicată a pielii. Alege o cremă ori o loțiune cu SPF 30 sau una cu SPF peste 50. Acest gen de produs cu SPF 30 filtrează 97% dintre radiațiile UVB, pe cand SPF 50 filtrează 98% dintre radiațiile UVB, spun expertii. 

Exfoliază-ți pielea înainte de expunerea la soare 

Pentru a obține cel mai frumos bronz când stai in aer liber, trebuie să exfoliezi mai întâi pielea, în prealabil de expunerea la razele soarelui. Prin exfoliere, vei îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii și vei permite ca pielea mai nouă, de sub acest strat, să iasă la suprafață.

Îndepărtând aceste celule moarte, nuanța pielii tale va deveni mai uniformă, se vor indeparta murdaria și sebumul care pot să blocheze porii și se poate preveni acneea.

Mănâncă alimente care conțin beta-caroten

Anumite alimente precum morcovii, cartofii dulci și kale te pot ajuta să te bronzezi fără să te arzi. Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele studii arată că beta-carotenul poate ajuta la reducerea sensibilității la soare la persoanele cu boli fotosensibile.

Consumă alimente bogate în licopen

Roșiile, guava și pepenele verde sunt bogate în licopen. Un mic studiu mai vechi a constatat că licopenul ajută la protejarea naturală a pielii împotriva razelor UV 1.

Nu amesteca autobronzantul cu crema SPF

Poate părea o idee grozavă să combini autobronzantul și crema de protecție solară, dar ar trebui să știi că ingredientele din autobronzant determină descompunerea SPF-ului.

Renunță la bronzul artificial produs de solare

Probabil știi deja că solarele nu sunt sigure. Ele prezintă de fapt mai multe riscuri decât bronzarea afară, la soare. Solarele expun corpul la niveluri ridicate de raze UVA și UVB. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății clasifică solarul drept cancerigen. Potrivit specialiștilor, solarurile emit raze UVA care sunt de până la trei ori mai intense decât UVA în lumina naturală a soarelui. Chiar și intensitatea UVB se poate apropia de cea a luminii puternice a soarelui.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: A randomized controlled trial”, 2011, British Journal of Dermatology 164(1):154-62, Isabel Rodríguez Blanco, Andrew Harbottle, Mark A Birch-Machin
https://www.researchgate.net/publication/46379955_Tomato_paste_rich_in_lycopene_protects_against_cutaneous_photodamage_in_humans_in_vivo_A_randomized_controlled_trial
Skin Cancer Foundation - All About Sunscreen
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/
The American Cancer Society medical and editorial content team - Ultraviolet (UV) radiation
https://www.cancer.org/content/dam/CRC/PDF/Public/8045.00.pdf
U.S. Food & Drug Administration - The Risks of Tanning
https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0