Îngrijirea de bază a pielii pe timp de iarnă

Multe persoane constată că iarna pielea este mai uscată și cu un aspect tern. Care este îngrijirea corespunzătoare în acest sezon?

Specialiștii confirmă că, în sezonul rece, secrețiile de sebum, care fac pielea mătăsoasă la atingere, sunt mai reduse. Din cauza acestui dezechilibru, la persoanele predispuse poate apărea acneea, iar la cele cu pielea prea uscată se pot adânci ridurile și imperfecțiunile.

Ce presupune îngrijirea de bază a tenului în sezonul rece?

Ceea ce trebuie făcut pe timpul iernii este să ajutăm bariera lipidoproteică a pielii să își mențină proprietățile, prin mijloace de hidratare simplă: adică, aplicarea de creme și loțiuni hidratante. 
Chiar și la nivelul feței, pentru îngrijirea de bază, mai ales în cazul unui ten normal, nu este nevoie întotdeauna de creme extrem de scumpe sau sofisticate. Pentru hidratarea și revitalizarea pielii pot fi folosite, de exemplu, creme cu apă de origine marină și cu vitamine.  

Abia după asigurarea îngrijirii de bază, pentru problemele speciale se pot indica alte produse din comerț sau se pot utiliza măști naturale, făcute acasă din ingrediente proaspete și de calitate. 

Pentru a păstra pielea sănătoasă, trebuie în primul rând să fie curățată cu produse speciale de demachiere, de minimum două ori pe zi, dimineața și seara sau de fiecare dată când ajungi acasă, după ce ai petrecut mai mult timp în aerul poluat din oraș (de exemplu, dacă ai fost la o sesiune de alergare).

Atenție, dacă ai ten acneic, și în anotimpurile mai calde folosești produse cu acid salicilic sau peroxid de benzoil, e bine să ții cont de faptul că acestea îți usucă pielea, așa că iarna e bine să le eviți. Cere sfatul unui medic dermatolog legat de ce produse ți-ar fi mai utile în sezonul rece.

Imediat după curățarea pielii, poți să-ți aplici un serum, de exemplu unul care conține vitaminele C și E. Dacă nu folosești serum, după curățare trebuie neapărat aplicată o cremă hidratantă. Aceasta reface filmul lipidic protector al pielii și asigură un nivel optim de hidratare. 

În cazul unui ten deshidratat profund și cu aspect tern, îmbătrânit, se recomandă aplicarea unui produs mai nutritiv seara și folosirea unei cremei îmbogățite cu agenți antioxidanți cum ar fi cele cu coenzima Q 10. Pentru pielea grasă, poți folosi un toner și apoi crema hidratantă. Caută una pe bază de apă, nu de uleiuri.

În medie, după vârsta de 25-30 de ani, zona ochilor trebuie să beneficieze de o îngrijire mai atentă, pentru a impedica deshidratarea profundă și accentuarea ridurilor de expresie. Cremele speciale utilizate trebuie să aibă o textură fină și să nu conțină ingrediente iritante.

Utilizarea cremelor care conțin factor de protecție solară (FPS) este foarte importantă chiar și iarna, deoarece apară pielea de razele ultraviolete, împiedicând astfel îmbătrânirea prematură a tenului.

Soarele emite două tipuri de radiații: razele UVA și UVB. Razele UVA contribuie la agravarea semnelor de îmbătrânire a pielii, cum ar fi ridurile și lăsarea pielii. Razele UVB sunt cancerigene și deseori responsabile de arsurile solare. 

Factorul de protecție solară funcționează prin extinderea apărării naturale a pielii împotriva razelor solare. De exemplu, un FPS de 15 oferă o protecție de aproximativ 15 ori mai mare decât ar avea pielea normală fără protecție solară. Folosirea unei creme cu FPS va bloca atât razele UVA, cât și razele UVB. Factorul trebuie ales în funcție de pielea fiecărei persoane; pentru cele cu tenul alb și foarte alb, este indicat FPS 50.

Ce măști naturale poți folosi pentru ten?

Măștile naturale pentru față se prepară simplu, sunt eficiente și conferă o senzație de bine. La finalul tratamentului, folosind ingredientele naturale aplicate, îți poți face și un ușor automasaj cu mișcări circulare, care va stimula circulația de la nivelul țesuturilor, te va relaxa și te va umple de energie pentru întreaga zi.

Un prim exemplu este clasică mască naturală cu miere. Ai nevoie de o linguriță de miere, un gălbenuș de ou și o linguriță de ulei de măsline, de migdale sau de jojoba, în funcție de tipul de ten. Ingredientele se amestecă bine, iar pasta obținută se aplică pe toată față. Este de preferat să stai întinsă cel puțin 20 de minute, cu o oglindă la îndemână, pentru a întinde la loc masca în zonele unde tinde să alunece. Datorită mierii, masca va reface vitalitatea pielii, iar uleiul o va hidrata, lăsând-o strălucitoare și curată.

Varianta rapidă de masca naturală este aceea a compreselor călduțe, pentru care este necesară încălzirea indirectă a unui ulei hrănitor, în cantități mici (ulei de jojoba, de migdale sau de măsline).

Uleiul se aplică în strat subțire pe față, apoi se pun comprese de tifon cât mai calde, însă nu fierbinți, umezite fie în apă minerală, fie în ceai de mușețel, ceai verde sau ceai de gălbenele. Se stă cu compresele pe piele până când tifonul se răcește. Apoi, cu mișcări ușoare se face automasaj pentru stimularea circulației. Uleiul se îndepărtează la final cu un demachiant și apoi se poate lăsa pielea să respire. Dacă este vorba de un ten uscat, se aplică la scurt timp o cremă hidratanta obișnuită. Aceeași mască ușoară cu efect rapid se obține înlocuind uleiul cu mierea de salcâm sau de tei.

Dacă iei în calcul o mască din comerț, îndreaptă-te spre o mască organo-cosmetică, fără ingrediente sintetice, fără parabeni, parfumuri, ftalați sau coloranți artificiali. E bine ca masca să conțină ingrediente naturale precum apă de izvor, miere, uleiuri organice (gălbenele, măsline), extract de brusture etc.

Ce suplimente naturale poți lua pentru o piele mai sănătoasă?

Pentru persoanele care nu sunt alergice la polen, o cură cu administrare internă de polen și lăptișor de matcă este oportună iarnă, pentru  a restabili carențele de vitamine și oligoelemente din organism. Polenul crud reechilibrează flora bacteriană normală a intestinelor și stimulează imunitatea generală, dar și cutanată, îmbunătățește activitatea creierului, revigorează și conferă o stare de bine, diminuând stresul și stările de anxietate.

Și suplimentele alimentare pe baza de ingrediente naturale, vitamine, minerale și antioxidanți ori acizi grași Omega-3 pot fi administrate pentru menținerea tenului cât mai sănătos și mai tânăr.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5172479/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0