Riscul de insuficiență cardiacă poate începe să crească din tinerețe (studiu)

Hipertensiunea și diabetul la vârste tinere, alături de fumat sporesc riscul de a ajunge în viitor la insuficiență cardiacă, potrivit unui studiu publicat în BMJ.

Valorile tensionale și cele ale glicemiei sunt importante la orice vârstă, iar fumatul afectează fiecare organ din corp. Deși multe probleme cardiace sunt diagnosticate la vârsta a doua și a treia, riscul de boli cardiovasculare începe să crească de la vârste mai mici. 

Cu alte cuvinte, tinerii cu hipertensiune sau cu diabet, precum și fumătorii pot avea un risc crescut de insuficiență cardiacă în viitor, după cum susțin și rezultatele unui studiu¹ efectuat la Universitatea Northwestern din SUA. Insuficiența cardiacă înseamnă incapacitatea inimii de a pompa adecvat sângele care trece prin întregul corp și apare de obicei când inima este slăbită. Boala se agravează treptat și, cu toate că nu se vindecă, poate fi ținută sub control mai mulți ani.

Gestionarea factorilor de risc la tinerețe poate scădea riscul de insuficiență cardiacă la bătrânețe

Descoperirile sprijină ideea de intervenții comportamentale și farmaceutice care să diminueze efectul nociv al factorilor de risc pentru a preveni instalarea insuficienței cardiace în viitor. Autorii studiului sunt de părere că, dacă medicii ar acorda mai multă atenție și pacienților tineri care au hipertensiune, obezitate, diabet sau fumează pentru ca aceștia să-și îmbunătățească starea de sănătate și să renunțe la vicii, șansele lor de a avea o sănătate cardiovasculară mai bună pe termen lung ar crește.

Insuficiența cardiacă este una dintre cauzele principale de spitalizare pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, de aceea afecțiunea este considerată de medici una dintre așa-numitele boli ale bătrâneții. Totuși, în ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de cazuri de insuficiență cardiacă în rândul persoanelor de vârsta a doua și chiar și în rândul tinerilor sub 35 de ani.

Considerând că este nevoie de o privire mai atentă asupra factorilor de risc ai insuficienței cardiace la persoanele sub 65 de ani, echipa de cercetare a analizat trei cohorte epidemiologice extinse - Framingham Heart Study (FHS), Prevention of Renal and Vascular End-stage Disease Study (PREVEND) și Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) - examinând un total de aproximativ 25.000 de persoane.

Într-o perioadă de urmărire mediană de 12,7 ani, aproximativ 1% dintre pacienții cu vârste sub 55, 10% dintre pacienții cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani și 18% dintre pacienții cu vârste de 65 de ani și peste au dezvoltat insuficiență cardiacă. Factorii de risc, inclusiv hipertensiunea, diabetul zaharat, antecedentele de infarct miocardic și fumatul au conferit un risc relativ mai mare la participanții mai tineri, comparativ cu participanții mai în vârstă.

De exemplu, hipertensiunea arterială a fost asociată cu o creștere de trei ori a riscului de insuficiență cardiacă viitoare la participanții tineri, comparativ cu un risc de 1,4 ori la participanții vârstnici.

Oamenii de știință spun că există și unele limitări în interpretarea acestor rezultate. Impactul factorilor de risc poate fi oarecum mascat la persoanele în vârstă, deoarece hipertensiunea și diabetul sunt mai răspândite în rândul populației de peste 65 de ani. Cu toate acestea, constatările evidențiază importanța intervențiilor care ar putea ajuta la atenuarea acestor factori de risc la pacienții tineri și de vârstă mijlocie.

Educația pacienților, concluzionează cercetătorii, trebuie făcută constant, de la tinerețe, pentru a se scădea cât mai mult riscul de boli grave la vârsta a treia și pentru a-i ajuta să aibă o bătrânețe cât mai sănătoasă.

Cum se poate preveni hipertensiunea?

  • Printr-o alimentație cât mai sănătoasă, bazată pe consumul mai mare de legume și fructe, consum moderat de proteine slabe (carne de pasăre de curte, pește, brânzeturi slabe, tofu), leguminoase și grăsimi nesaturate (ulei de măsline, nuci, semințe, avocado) și un consum cât mai mic sau chiar evitarea zahărului și a produselor cu zahăr și a grăsimilor saturate și trans.
  • Prin exerciții fizice sau alte activități (măcar 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână): mers pe jos în pas alert, alergare, mers pe bicicletă, gimnastică în casă ori în curte, înot, yoga, drumeții la pădure etc.
  • Prin menținerea unei greutăți sănătoase, cu ajutorul alimentației echilibrate și a activității fizice regulate; greutatea normală variază de la o persoană la alta în funcție de înălțime, vârstă, masă musculară.
  • Prin evitarea fumatului și a consumului exagerat de alcool (persoanele care obișnuiesc să bea alcool nu ar trebui să consume mai mult de o un pahar - femeile sau două pahare - bărbații)
  • Prin obținerea unui somn odihnitor și suficient (deși multe persoane nu fac legătura între un somn bun și sănătatea inimii, e bine de știut că lipsa somnului poate crește tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral); pentru adulți se recomandă cam 7-8 de somn pe noapte - în orice caz, nu mai puțin de 6 ore.

Cum se poate preveni diabetul de tip 2?

  • Prin obținerea și menținerea unei greutăți corporale normale (persoanele supraponderale sau cele obeze își scad câte puțin riscul de diabet cu fiecare kilogram pe care îl pierd); pentru a afla ce greutate este cea normală, se va cere ajutorul medicului de familie în calcularea indicelui de masă corporală (IMC) sau se va căuta un calculator online
  • Printr-o alimentație cu cât mai puține grăsimi saturate (carne grasă, brânzeturi grase, smântână, unt etc.) și fără grăsimi trans (margarină, produse de patiserie cu margarină)
  • Prin exercițiu fizic regulat (măcar 30 de minute de 5 ori pe săptămână)
  • Prin evitarea fumatului

Cum se poate preveni insuficiența cardiacă?

  • Prin evitarea fumatului
  • Prin ținerea sub control a tensiunii arteriale și a diabetului
  • Prin reducerea și gestionarea stresului
  • Printr-o alimentație sănătoasă, cum am discutat mai sus
  • Prin activități fizice cât mai des
  • Prin păstrarea unei greutăți corporale adecvate

În cazul în care ai în familie cazuri de hipertensiune, diabet de tip 2, insuficiență cardiacă e indicat să ceri sfatul medicului legat de riscul tău personal și de ce poți face pentru a-ți menține o stare de sănătate cât mai bună pe termen lung. Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, diabet de tip 2, insuficiență cardiacă urmează recomandările medicului nu doar în ceea ce privește stilul de viață, ci și medicamentele.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The BMJ - Age dependent associations of risk factors with heart failure: pooled population based cohort study
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n461
1. Studiul „Age dependent associations of risk factors with heart failure: pooled population based cohort study”, apărut în BMJ (2021). DOI: 10.1136/bmj.n461, autori: Jasper Tromp et al.
CDC - Prevent High Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/prevent.htm
Medline Plus - How to Prevent Diabetes
https://medlineplus.gov/howtopreventdiabetes.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0