Epuizarea vitală poate duce la infarct în cazul bărbaților [studiu]

Potrivit unor date oferite de Societatea Europeană de Cardiologie, epuizarea vitală poate fi un factor de risc pentru infarct în cazul bărbaților, mai ales al celor divorțați sau văduvi.

Bărbații care se confruntă cu epuizare vitală sunt mai predispuși să aibă un atac de cord, conform cercetărilor prezentate la ESC Acute CardioVascular Care 2021, un congres științific online al Societății Europene de Cardiologie (ESC). Riscul unui infarct miocardic legat de epuizare pare a fi deosebit de pronunțat la bărbații care nu au fost niciodată căsătoriți, precum și la cei divorțați și cei văduvi.

Bărbații care suferă de epuizare vitală au un risc mai mare de infarct 

Potrivit cercetătorilor, epuizarea vitală se referă la oboseală excesivă, sentimente de demoralizare și iritabilitate crescută. Se crede că este un răspuns la problemele fără soluție care apar în viața oamenilor, în special atunci când aceștia nu sunt capabili să se adapteze la expunerea prelungită la factorii de stres psihologic.

Studiul prezentat la eveniment, care a folosit date din Proiectul MONICA  al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a examinat relația dintre epuizarea vitală și riscul de infarct miocardic la bărbații fără antecedente de boli cardiovasculare. Simptomele epuizării au fost evaluate la momentul inițial folosind Chestionarul de epuizare vitală Maastricht adoptat de protocolul MONICA.

Participanții au fost clasificați în funcție de nivelul lor de epuizare vitală: nici unul, moderat sau ridicat. Aceste persoane au fost urmărite timp de 14 ani pentru a se observa incidența atacului de cord.

În general, două treimi (67%) dintre bărbați au avut epuizare vitală (15% au avut un nivel ridicat și 52% au avut un nivel moderat), în timp ce 33% nu au fost afectați. Aproape trei sferturi (74%) dintre bărbații cu hipertensiune arterială au avut epuizare vitală ridicată (58%) și moderată (16%).

La grupul global de bărbați, cercetătorii au analizat asocierea dintre epuizarea vitală la momentul inițial și riscul de a face un atac de cord. În comparație cu cei fără epuizare vitală, bărbații cu niveluri moderate sau ridicate au avut un risc de 2,7 ori mai mare de atac de cord în termen de cinci ani, un risc mai mare de 2,25 de ori în decurs de 10 ani și un risc crescut de 2,1 în decurs de 14 ani.

Când analiza a fost ajustată în funcție de factorii sociali (educație, ocupație și stare civilă) și de vârstă, influența epuizării vitale asupra riscului de infarct a scăzut, dar a rămas semnificativă statistic. De exemplu, comparativ cu cei fără epuizare vitală, bărbații cu niveluri moderate sau ridicate au fost cu 16% mai predispuși să aibă un infarct miocardic pe parcursul a 14 ani de urmărire, comparativ cu cei fără după ajustarea în funcție de factori sociali și vârstă.

Riscul de epuizare este mai mare la bărbații necăsătoriți, divorțați sau văduvi

În analiza ajustată, riscul unui atac de cord legat de epuizare a fost mai mare la bărbații niciodată căsătoriți, divorțați și văduvi, comparativ cu bărbații căsătoriți - cu raporturi de risc de 3,7, 4,7, respectiv 7,0. Riscul unui atac de cord legat de epuizare a fost de 2,2 ori mai mare la cei cu studii școlare elementare comparativ cu bărbații cu studii universitare. Bărbații de vârstă mijlocie au fost mai afectați decât bărbații mai tineri: comparativ cu tinerii de 24-34 de ani, riscul unui atac de cord legat de epuizare a fost de 3,8 ori mai mare la cei de 45-54 de ani și de 5,9 ori mai mare la categoria 55-64 de ani.

În ceea ce privește influența stării civile asupra relației dintre epuizare și infarct, oamenii de știință consideră că a trăi singur indică un sprijin social mai redus, ceea ce, așa cum s-a dovedit în alte lucrări anterioare, reprezintă un factor de risc independent pentru infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Constatările cercetărilor indică un model prin care dezavantajul social se referă la epuizarea vitală, care este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă. Relația dintre epuizare și evenimentele cardiovasculare care pun viața în periocl ar trebui luată în considerare la evaluarea riscului cardiovascular al pacienților bărbați.

Eforturile de îmbunătățire a stării de spirit și reducerea stresului la domiciliu și la locul de muncă pot contribui la reducerea epuizării vitale, concluzionează oamenii de știință. Implicarea în grupurile comunitare este o modalitate de a spori sprijinul social și de a deveni mai puțin vulnerabili la stres. Împreună cu un stil de viață sănătos, aceste măsuri ar trebui să aibă beneficii pentru sănătatea inimii.

Cum s-ar putea preveni epuizarea vitală?

Epuizarea vitală a fost definită ca un sindrom care combină oboseala excesivă, iritabilitatea și demoralizarea, care rezultă din lipsa de control asupra aspectelor importante ale vieții. Este posibil ca acest tip de epuizare să fie o variație pe tema depresiei. 

Oamenii de știință afirmă că, în special în cazul bărbaților, sentimentele precum tristețea apăsătoare (o componentă a dispoziției depresive) pot fi ignorate la început și pot deveni evidente și recunoscute doar în cazul în care, mult mai târziu de la data apariției lor, discută cu un psihoterapeut.

Având în vedere că simptomele se aseamănă cu cele ale depresiei, epuizarea vitală ar putea fi prevenită în mod asemănător, printr-un stil de viață cât mai preocupat de sănătate. Aceste probleme ar putea fi prevenite prin adoptarea unei alimentații sănătoase, care să aibă la bază legumele, fructele, leguminoasele și nu carnea roșie, grăsimile animale și zahărul. 

De asemenea, la prevenirea tulburărilor depresive pot contribui și exercițiile fizice efectuate zilnic sau de câteva ori pe săptămână, chiar dacă nu e vorba de activități extrem de viguroase, ci doar de plimbări în pas alert sau de yoga. 

Nu mai puțin important, dacă există un istoric familial de depresie sau dacă o persoană s-a confruntat cu burnout-ul, epuizarea sau depresia în trecut, poate fi utilă abordarea unui psihoterapeut. Nu este nicio rușine ca persoanele afectate de aceste probleme să ceară ajutor specializat, deoarece, de multe ori, rezolvarea stării lor nu este atât de dificilă, ci este nevoie doar de un profesionist în sănătate mentală care să le ofere o serie de îndrumări eficiente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ESC - ESC Acute CardioVascular Care 2021
https://www.escardio.org/Congresses-&-Events/Acute-Cardiovascular-Care


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0