

Studiu: Multe persoane continua sa ignore riscurile de infarct miocardic
Studiu: Multe persoane continua sa ignore riscurile de infarct miocardic
Studiu: Multe persoane continua sa ignore riscurile de infarct miocardic
Potrivit unui studiu mai vechi la scară largă, un număr considerabil de adulți cu factori de risc de atac de cord, precum fumatul, obezitatea sau lipsa de mișcare nu sunt dispuși să-și îmbunătățească starea de sănătate.
Printre persoanele care se confruntă cu cel mai ridicat risc, adică cu cinci sau mai mulți factori de risc, aproape 1 din 5 nu consideră că trebuie să facă vreo schimbare în stilul de viață. Oamenii de știință nu știu cu exactitate de ce există această ruptură.
Pentru ca inima să funcționeze corect, are nevoie de o aprovizionare bună cu sânge. Atacul de cord sau infarctul miocardic se dezvoltă atunci când o arteră coronară, care furnizează sânge către inimă este blocată. Din această cauză este obstrucționat fluxul sangvin și este redusă cantitatea de oxigen care ajunge la mușchiul inimii. Toate astea duc la apariția simptomelor atacului de cord, precum disconfortul sau durere în piept, care se pot răspândi la brațe, gât, maxilar sau spate. Spre deosebire de angina pectorală, acest disconfort durează adesea mai mult de 10 minute.
Dacă pacientul nu ajunge la spital pentru tratament urgent în vederea restabilirii fluxului sanguin, deteriorarea poate fi permanentă.
Cum previi un atac de cord
Cunoașterea riscului de boală coronariană este primul pas pentru a reduce riscul de a suferi un atac de cord. Pe de o parte, nu mulți știu că au un risc de a suferi un atac de cord, așa cum atrag atenția oamenii de știință.
Cea mai bună modalitate de a afla dacă riști să suferi un atac de cord este să te programezi la o consultație la medicul de familie pentru verificarea sănătății inimii dacă ai peste 45 de ani.
Pe de altă parte, poți reduce riscul de a suferi un atac de cord dacă faci anumite schimbări în stilul tău de viață.
Renunță la fumat
Nu este ușor să renunți la acest viciu, dar este mai greu să te recuperezi după un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau să trăiești cu o boală cronică de inimă.
Adoptă o alimentație sănătoasă
O dietă sănătoasă este printre cele mai bune arme pe care le ai la îndemână împotriva bolilor de inimă. Și asta pentru că alimentele pe care le consumi pot să aibă un impact foarte mare asupra colesterolului, tensiunii arteriale, nivelului glucozei și greutății. De aceea, este important să adopți o alimentație bogată în nutrienți, vitamine, minerale, fibre, dar și care are mai puține calorii. Mai exact, include în meniul zilnic legume, fructe și cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne de pasăre fără piele, pește, leguminoase, uleiuri vegetale netropicale și nuci.
Este important și să limitezi aportul de grăsimi saturate și trans, carnea roșie și procesată, zaharurile adăugate, băuturile îndulcite cu zahăr și sodiu.
Ține sub control colesterolul
Pentru asta, este important să stai departe de grăsimile saturate, să le eviți pe cele trans și să faci cât mai des mișcare.
Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) reprezintă colesterolul „rău”.
Un nivel scăzut al colesterolului LDL, mai mic de 70 mg/dL, este considerat bun pentru sănătatea inimii tale.
Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) formează colesterolul „bun”.
Nivelul scăzut de colesterol HDL te expune unui risc mai mare de boli de inimă. Persoanele cu trigliceride din sânge ridicate au, de obicei, și colesterolul HDL mai scăzut. Factorii genetici, diabetul de tip 2, fumatul, supraponderalitatea și sedentarismul pot duce la scăderea colesterolului HDL.
Trigliceridele sunt cel mai comun tip de grăsime din organism. Un nivel adecvat de trigliceride variază în funcție de vârstă și de sex. Un nivel ridicat de trigliceride combinat cu colesterol HDL scăzut sau cu colesterolul LDL ridicat este asociat cu ateroscleroza, acumularea de plăci de aterom care poate să crească riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
Gestionează tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral. În cazul în care ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, pe lângă tratamentul de la medic, este important și să reduci consumul de sare și să faci mișcare. Nivelul optim al tensiunii arteriale ar trebui să fie mai mic de 120/80 mm Hg.
Fii activ fizic
Așa cum am menționat și mai sus, este important să stai cât mai puțin pe scaun și să practici sport. În plus, încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Cercetările au arătat că 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată ar fi de ajuns pentru scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și menținerea greutății.
Multe persoane, deși au un risc de a face un infarct, nu-și schimbă stilul de viață
Potrivit unui studiu mai vechi, multe persoane, chiar dacă au un risc mare de a face un atac de cord, multe persoane continuă să neglijeze importanța schimbările stilului de viață.
„Studiul nostru sugerează că legătură dintre percepția riscurilor și comportamente este complexă”, a precizat dr. F. Daniel Ramirez, principalul autor al studiului. Acesta este cercetător în cadrul Institutului de Inimă al Universității Ottawa din Ontario, Canada.
Ramirez și co-autorii studiului nu consideră că indiferența se datorează, pur și simplu, lipsei de educație sau apreciere a consecințelor asupra sănătății. După cum a explicat și principalul autor al studiului, dr. Benjamin Hibbert „A-i convinge pe oameni să adopte și să mențină schimbările sănătoase în stilul de viață necesită o înțelegere mai bună a ceea ce îi determină să reacționeze.”
Printre persoanele participante la studiu care și-au dat seama că trebuie să-și îmbunătățească sănătatea fizică, mai mult de jumătate au precizat că există bariere care-i împiedică să se schimbe. Printre cele mai des menționate se numără lipsa de autodisciplină, programul de lucru și responsabilitățile familiale.
Cardiologul dr. Vincent Bufalino, a precizat că în fiecare zi se discuta despre reducerea factorilor de risc în cabinetele medicale din Statele Unite. „Unele persoane sunt foarte motivate și sunt preocupate de toate aspectele: regimul alimentar, programul de sport, tensiunea arteriala și glicemia” a precizat acesta. „Apoi mai exista persoanele pe care, indiferent ce le-am spune, nu reușim să le facem să-și schimbe comportamentul.”
Marea provocare este schimbarea comportamentului, a spus Bufalino, președinte al Advocate Medical Group din Downers Grove, Illinois „Intervenția de implantare a unui stent este cea mai ușoară soluție. Apoi trebuie să vă schimbați stilul de viață pe care l-ați avut în ultimii 25 sau 30 de ani.” „Ceea ce este dificil.”
Ramirez a precizat că există puține informații despre ceea ce îi motivează cu adevărat pe oameni să adopte stiluri de viață sănătoase. În speranță de a elucida acest aspect, acesta și echipa de cercetători au analizat baza de date a peste 45.000 de adulți care au participat la Canadian Community Health Survey, desfășurat între 2011 și 2012.
Sondajul a colectat date despre opt factori de risc „modificabili”: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, stresul, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizica și regimul alimentar nesănătos. Împreună cu colesterolul mărit, care nu a fost inclus în studiu, acești factori reprezintă 90% din riscul de atac de cord, după cum au subliniat autorii studiului.
Cercetătorii au calculat numărul de factori de risc per persoană pe baza răspunsurilor la sondaj. De asemenea, participanții au fost întrebați dacă sunt de părere că ar putea să facă ceva pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.
Per total, aproape trei sferturi dintre respondenti au fost de acord că există modalități de îmbunătățire a stării de sănătate. Cea mai mare parte a participanților respectivi au identificat o anumită schimbare de comportament ca fiind cea mai importantă. Printre răspunsurile cele mai dese s-au numărat mai mult sport, pierderea în greutate, regimul alimentar mai sănătos și renunțarea la fumat sau reducerea numărului de țigări.
Numărul de persoane care au recunoscut că trebuie să facă schimbări a crescut odată cu numărul de factori de risc raportați. În rândul persoanelor cu trei sau mai mulți factori, aproape 8 din 10 au precizat că trebuie să-și schimbe obiceiurile în materie de sănătate. După ajustări în funcție de factori precum vârstă, nivelul de educație, venituri și furnizorul de servicii de sănătate, persoanele caucaziene, mai în vârstă au fost mai predispuse decât persoanele tinere și minoritățile să susțină că trebuie să-și îmbunătățească starea de sănătate.
Bonnie Spring este directorul Center for Behavior and Health (Centrului de Comportament și Sănătate) în cadrul Școlii de Medicina Feinberg a Universității Northwest din Chicago. Nu este „foarte surprinsă” că unele persoane nu-și dau seama că schimbările în stilul de viață le pot îmbunătăți starea de sănătate.
[{newsletter-dedicat-hipertensiune-avc-angina}]
Participanții la studiu au părut „că asociază obiceiurile nesănătoase mai degrabă cu lipsa de voință decât cu o stare de sănătate precară”, a spus Spring. Lipsa de educație este rareori cauza comportamentului nesănătos, a explicat aceasta. Cu toate acestea, ar putea ajuta „dacă oamenii sunt încurajați că pot să se schimbe”, a mai precizat Spring.
Studiul a arătat că persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială nu mai erau predispuse să considere că trebuie să se schimbe decât persoanele care nu suferă de aceste afecțiuni. Probabil acest lucru se datorează faptului că aceste afecțiuni medicale nu sunt vizibile, spre deosebire de fumat, obezitate și activitatea fizică, sunt de părere specialiștii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Heart Foundation - What is a heart attack?
https://www.heartfoundation.org.au/your-heart/heart-attack
American Heart Association - Lifestyle Changes to Prevent a Heart Attack
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack/lifestyle-changes-for-heart-attack-prevention
Te-ar mai putea interesa și...