Angina pectorala la femei: semne si simptome

Angina pectorală este un tip de durere în piept cauzată de reducerea fluxului sangvin către inima. Angina este un simptom al cardiopatiei ischemice, numită și boală (arterială) coronariană.

Deși angina este un simptom relativ comun, ea poate fi greu de diferențiată de alte tipuri de durere în piept, cum ar fi disconfortul sau durerea ce apare în indigestie.

Angina pectorală la femei poate fi diferită de durerea în piept pe care o simt bărbații

Simptomele anginei pe care le are o femeie pot fi diferite de simptomele "clasice" ale anginei. Aceste diferențe pot duce la o întârziere în ceea ce privește găsirea tratamentului corespunzător. De pildă, durerea în piept este un simptom frecvent întâlnit în cazul femeilor cu angină pectorală, dar este posibil că această durere să nu fie singurul simptom sau să nu fie cel mai prevalent simptom în cazul femeilor.

Totodată, medicii precizează că femeile pot să se confrunte și cu simptome precum: greață, greutate în respirație (dispnee), durerea abdominală, disconfort în zona gâtului, maxilarului sau spatelui, durere înțepătoare (ca un junghi) în locul senzației de presiune în piept.

Conform studiilor, angina pectorală este mai des un simptom al bolii coronariene la femei decât la bărbați, cu un raport femei-bărbați de 1,7:1. Prevalența estimată este de 4,6 milioane în cazul femeilor și 3,3 milioane în cazul bărbaților. 

Într-o analiză din 2018, acest exces în rândul femeilor a fost găsit în mai multe țări și a fost deosebit de mare în studiile din Statele Unite și relativ mare în rândul grupurilor etnice non-albe decât în rândul populației albe.

Frecvența simptomelor atipice este, de asemenea, mai mare în rândul femeilor, comparativ cu bărbații. Femeile au o rată puțin mai mare de mortalitate din cauza bolii coronariene în comparație cu bărbații, în parte din cauza vârstei mai înaintate la prezentare și a lipsei frecvente a simptomelor anginoase clasice. Prevalența estimată a anginei pectorale ajustată în funcție de vârstă este mai mare la femei decât la bărbați.

De ce simptomele anginei sunt diferite la femei?

Angina, adică durerea în piept, este un semnal de alarmă ce îți indică o boală de inimă, iar faptul că recunoști din timp acest semnal și că începi să te tratezi din timp pot preveni un infarct miocardic.

Din cauza bolii coronariene, pacienta poate să aibă disconfort în piept, o senzație ca de presiune sau greutate ce apasă pe piept în timpul activității fizice sau atunci când este stresată, însă acest disconfort dispare la scurt timp după ce pacienta a renunțat să mai facă acea activitate sau după ce a trecut momentul stresant.

Simptomele anginei la femei pot include și senzația că persoana rămâne fără răsuflare (nu poate respira), greață, vărsături, durere abdominală sau o durere ascuțită în piept. Odată ce nevoia inimii de sânge și de oxigen se calmează, la fel se calmează și simptomele, iar durerea în piept dispare.

Angina la femei

Care este explicația pentru faptul că femeile au alt gen de simptome în comparație cu bărbații? 

Boala cardiacă la bărbați se datorează adeseori blocajelor apărute în arterele lor coronare. Femeile, însă, mult mai frecvent, dezvoltă cardiopatia ischemică în interiorul arterelor foarte mici care se extind din arterele coronare.

Aceasta este numită și boală coronariană microvasculară (sindromul X coronarian) și apare în mod deosebit la femeile mai tinere. Până la 50% dintre femeile cu simptome de angină care sunt supuse unei intervenții de cateterizare cardiacă (numită și coronarografie) nu au o formă obstructivă a bolii, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților (la ei fiind mai frecvente blocajele arterelor).

Când femeile se îmbolnăvesc, spun medicii cardiologi, ele tind să ignore problema. Tocmai din acest motiv, trebuie să punem accentul pe recunoașterea semnelor și simptomelor anginei pectorale, pentru că aceasta poate duce, în timp, la infarct miocardic. Nu trebuie ignorate semnele și simptomele, ba, din contra, este bine să le recunoaștem din vreme, pentru a putea beneficia de tratament.

Care sunt simptomele sindromului X coronarian

Femeile cu acest sindrom au adeseori durere în piept (angină pectorală), numită și angină microvasculara, care durează, de regulă, mai mult de 10 minute, însă durerea poate să dureze și mai mult, uneori până la 30 de minute.

Sindromul X coronarian este definit ca o durere toracică tipică asemănătoare anginei, cu dovezi de ischemie miocardică în absența stenozei care limitează fluxul pe angiografia coronariană. Cannon și colaboratorii săi au numit această afecțiune, caracterizată printr-o scădere a rezervei de flux coronarian fără stenoză a arterei epicardice, angină microvasculară (VMA).

Sindromul X coronarian a fost înlocuit în mare măsură cu angina microvasculară (VMA) și este diagnosticat atunci când patogenia este necunoscută (adică, fără stenoză a arterei epicardice sau rezervă anormală de flux). Sindromul cardiac X este o entitate eterogenă, atât clinic, cât și fiziopatologic, implicând diverse mecanisme patogene. 

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de angină pectorală cu artere coronare normale.

Kanar și Sunbul au propus următoarele caracteristici ale sindromului X coronarian: 

  • Angina pectorală stabilă tipică, indusă exclusiv sau predominant de efort
  • Constatări ale examenului compatibile cu ischemia miocardică/disfuncția microvasculară coronariană
  • Rezultate angiografice ale arterelor coronare normale sau aproape normale
  • Nu este depistată nicio altă boală cardiacă specifică (de exemplu, angina pectorală variantă, cardiomiopatie, boală valvulară)

Alte simptome ale sindromului X coronarian sunt: respirația îngreunată, probleme în timpul somnului, oboseală, lipsa energiei.

Când să mergi la medicul curant

Dacă disconfortul în piept este un simptom nou pentru tine și nu te-ai mai confruntat cu angină, este important să mergi la medicul tău curant și să afli ce anume ar putea cauza durerile tale în piept. Medicul te poate ajuta să obții tratamentul corespunzător, în funcție de tipul de angină pectorală de care suferi.

Dacă angina instabilă se agravează sau se modifică, cere imediat ajutorul personalului medical. Dacă ai angină instabilă, încearcă să o ții sub control cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul specialist.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0