Alimentele care iti provoaca dureri articulare

Fie că suferi de o boală precum artroza ori artrita, fie că nu ai nicio afecțiune care îți afectează articulațiile, ci doar o sensibilitate a acestora, e important să știi că o serie de alimente îți agravează problema fără ca tu să știi.

Durerile articulare îți afectează stilul de viață, determinându-te să renunți la activități care îți făceau înainte plăcere. Pentru a preveni instalarea acestor dureri, trebuie să știi că unele alimente dintre cele pe care le consumi îți pot provoaca dureri articulare.

Alimentele care îți provoacă dureri articulare

Roșiile 

Se știe despre roșii că au proprietăți antiinflamatoare, însă studiile făcute în ultimii ani au arătat că acestea declanșează durerile articulare în cazul pacienților suferinzi de artrită. Cantitatea mare de acid uric din roșii este vinovată pentru acest lucru. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la consumul de roșii, ci că trebuie să îl limitezi.

Floarea-soarelui, soia și porumbul 

Acizii grași Omega-6 consumați în exces pot, de asemenea, să cauzeze inflamații la nivelul articulațiilor, deci și dureri articulare. Oamenii de știință sfătuiesc în special persoanele care suferă de artrită reumatoidă să scadă cantitatea consumată de floarea-soarelui, soia și porumb pentru a limita aportul de acizi grași Omega-6. Alte alimente care conțin acizi grași Omega-6 sunt  gălbenușul.

Sucurile bogate în zahăr

Consumul de zahăr nu numai că te predispune la boli cardiace și diabet, însă eliberează și citokine, moleculele proteice care au un rol important în declanșarea inflamațiilor. Un studiu recent arată că femeile care consumă zilnic suc au un risc cu 63% mai mare de a dezvolta artrită comparativ cu femeile care nu consumă suc îndulcit.

Alimentele prăjite și procesate 

Studiile făcute recent au scos la iveală faptul că eliminarea alimentelor prăjite și procesate din dietă ajută organismul să își concentreze forțele pe inflamația apărută la nivel articular,  reușind astfel să  estompeze sau să scadă nivelul de  inflamație locală.

În felul acesta organismul se concentrează în contracararea efectelor nedorite făcute de alimentele nesănătoase la nivel intestinal. Înlocuiește alimentele prăjite și procesate din dietă cu preparate sănătoase, gătite ușor, la abur, cuptor și de preferat de proveniență organică.

Produsele lactate 

Proteinele din produsele lactate contribuie și ele la durerile articulare. Încearcă să înlocuiești proteinele din produsele lactate și carne cu proteinele de origine vegetală precum cele din spanac, linte, quinoa, tofu, fasole.

Sarea 

Sarea în exces declanșează inflamarea articulațiilor. Produsele procesate din comerț conțin cantități mari de sare, ceea ce înseamnă că trebuie să renunți la acestea pentru a putea controla cantitatea de sare consumată. Citește întotdeauna eticheta unui produs înainte de a-l cumpără și redu consumul de sare. Poți înlocui sarea cu ierburi aromatice, care oferă gust preparatelor fără a avea efecte secundare.

Carnea roșie 

Unele cercetări arată că există o legătură între consumul de carne roșie și inflamația din corp, accentuând astfel simptomele artritei.

De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie prezintă niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă și homocisteină 1.

Studiul efectuat pe 217 persoane diagnosticate cu artrită reumatoidă menționat mai sus a arătat, de asemenea, că în urma consumului de carne roșie se agravează frecvent simptomele acestei afecțiuni. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie 2.

În schimb, dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie s-au dovedit că îmbunătățesc simptomele artritei.

Alimente bogate în AGE

Produșii de glicare avansată finală, cunoscuți și sub denumirea de AGE, sunt molecule care apar în urma reacțiilor între zaharuri și proteine ​​sau grăsimi. Ele există în mod natural în alimentele animale negătite și se formează atunci când acestea sunt prăjite.

Când AGE se acumulează în cantități mari în organism, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea acestor molecule influențează progresia bolii la persoanele cu artrită.

Mai mult, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât cele care nu se confruntă cu această boală. Acumularea AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea și progresia osteoartritei 4.

Înlocuirea acestor alimente cu legume, fructe, leguminoase și pește poate reduce încărcătura totală de AGE din organism.

Glutamatul de sodiu

Acesta este un compus folosit pentru a potența aroma anumitor alimente. Acesta poate stimula inflamația în tot corpul, inclusiv articulațiile, așa că trebuie evitat de persoanele care se confruntă cu dureri articulare.

Alimente care conțin gluten

Glutenul se găsește în grâu, orz, secară, iar unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și unele cercetări sugerează că a nu consuma gluten poate ameliora simptomele artritei. Unii oameni suferă de intoleranță la gluten, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate digera glutenul în mod corespunzător. Acest lucru provoacă inflamarea sistemului digestiv și a articulațiilor.

În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune precum artrită reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală, atrag atenția specialiștii.

Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă doar o dietă fără gluten aduce beneficii persoanelor cu artrită.

Alcoolul

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, persoanele diagnosticate cu artrită inflamatorie ar trebui să stea departe de băuturile spirtoase.

Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondilartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace - a legat consumul de alcool de leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale 3.

Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută și acest obicei este asociat cu un risc crescut de osteoartrită.

Alimente bogate în purine

Baconul, carnea de vită, organele, carnea de oaie și unele fructe de mare (cum ar fi creveții, sardinele, heringul, midiile) sunt bogate în purine. Acestea pot precipita episoadele de artrită gutoasă la persoanele susceptibile.

Anumite uleiuri vegetale

Dietele bogate în acizi grași Omega-6 și sărace în acizi grași Omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și artritei reumatoide. 

Aceste grăsimi sunt necesare pentru sănătate. Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre acizii grași Omega-6 și Omega-3 în majoritatea dietelor occidentale poate crește inflamația în articulații.

Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi Omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, în timp ce creșterea aportului de alimente bogate în acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras, poate îmbunătăți simptomele artritei 5.

Alimente care previn durerile articulare

Așa cum există alimente care declanșează dureri articulare, există și alimente care le previn și ajută chiar și la ameliorarea acestora precum: peștele, uleiurile vegetale, buchețelele de broccoli, cireșele, citricele, fasolea, dar și ceaiul verde.

Pe lângă alimentație, pentru a preîntâmpina durerile articulare, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Bea o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei.
  • Crește aportul zilnic de fibre.
  • Adoptă o dietă mediteraneană pentru a reduce inflamația și pentru a diminua simptomele artritei, tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și pentru a-ți ține sub control greutatea.
  • Consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3, calciu, vitamina C și D și alți nutrienți esențiali pentru a stimula sănătatea oaselor și a articulațiilor.
  • Încearcă să ai un program de somn bine stabilit. Somnul odihnitor poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului din organism. Încearcă să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Associations between red meat intake and biomarkers of inflammation and glucose metabolism in women”, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în 2014, autori: Sylvia H Ley, Qi Sun, Walter C Willett, A Heather Eliassen, Kana Wu, An Pan, Fran Grodstein și Frank B Hu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893727/
2 Studiul „Dietary risk factors for the development of inflammatory polyarthritis: evidence for a role of high level of red meat consumption”, publicat în Arthritis and rheumatism”, în 2004, autori Dorothy J Pattison , Deborah P M Symmons, Mark Lunt, Ailsa Welch, Robert Luben, Sheila A Bingham, Kay-Tee Khaw, Nicholas E Day, Alan J Silman
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15593211/
3 Studiul „Alcohol consumption as a predictor of the progression of spinal structural damage in axial spondyloarthritis: data from the Catholic Axial Spondyloarthritis COhort (CASCO)”, publicat în Arthritis Research & Therapy, în 2019, autori Hong Ki Min, Jennifer Lee,Ji Hyeon Ju,2 Sung-Hwan Park și Seung-Ki Kwok
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6692958/
4 Studiul „Advanced glycation endproducts are increased in rheumatoid arthritis patients with controlled disease”, publicat în Arthritis research & therapy, în 2011, autori: Lodewijk de Groot, Helmy Hinkema, Johanna Westra, Andries J Smit, Cees G M Kallenberg, Marc Bijl, Marcel D Posthumus
5 Studiul ”Dietary Intake of Polyunsaturated Fatty Acids and Pain in Spite of Inflammatory Control Among Methotrexate‐Treated Early Rheumatoid Arthritis Patients”, publicat în Arthritis care & Research, în 2018, autori: Cecilia Lourdudoss, Daniela Di Giuseppe, Alicja Wolk, Helga Westerlind, Lars Klareskog, Lars Alfredsson, Ronald F. van Vollenhoven și Jon Lampa
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817233/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0