Importanta protectiei in timpul actului sexual si preventia afectiunilor prostatei

Prostatita este afecțiunea caracterizată de inflamarea prostatei. Uneori, aceasta este cauzată de o infecție bacteriană. Iată în ce situații prostatita poate să apară în urma actului sexual neprotejat!

O infecție a prostatei este o afecțiune în care bacteriile invadează glanda prostatică. Afecțiunea se mai numește și prostatită și este important să nu se confunde cu cancerul de prostată. O bacterie diferită provoacă prostatita.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Odată ce bacteriile pătrund în prostată, încep să crească și provoacă infecții. În cele mai multe cazuri, o infecție a prostatei este o afecțiune acută care dispare odată cu tratamentul. Unii bărbați, totuși, se confruntă cu infecții recurente la prostată.

În acest caz, este denumită prostatita cronică. Când o bacterie se află în spatele afecțiunii, atunci este vorba despre prostatita bacteriană cronică.

Prostatita poate fi cauzată și de bacterii transmise în urma contactului sexual neprotejat. Medicii susțin că orice bacterie care declanșează infecția urinară poate, de asemenea, să cauzeze prostatită.
Infecțiile pot irita prostata și pot provoca inflamația și umflarea prostatei. Infecțiile de prostată apar cel mai adesea la bărbații cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani, dar pot apărea și la bărbații în vârstă. Din păcate, mulți pacienți echivalează termenii de infecție a prostatei și prostatita, dar infecțiile de prostată cuprind doar două dintre cele patru clasificări majore ale termenului "prostatita”.

Tipuri de prostatită

Există patru tipuri de clasificări ale prostatitei:

  • Prostatita bacteriană acută
  • Prostatita bacteriană cronică
  • Prostatită cronică (nebacteriană)/sindrom de durere pelvină cronică ( uneori numită prostatodinie) cu subtipuri numite inflamatorii și neinflamatorii.
  • Prostatita inflamatorie asimptomatică -  poate scădea numărul de spermatozoizi, afectând fertilitatea.

Prostatita cronică nebacteriană poate fi, de asemenea, cauzată ocazional de infecție; agentul infecțios poate fi la un nivel scăzut și nu se găsește pe cultura secrețiilor prostatice.

Biopsia cu ac a descoperit, de asemenea, la unii pacienți organisme anaerobe dificil de cultivat care ar putea cauza infecția și poate explica de ce terapia antibiotică pe termen lung poate ajuta unii pacienți cu acest diagnostic. Dacă un agent infecțios este identificat prin biopsia cu ac sau alte teste, diagnosticul trebuie schimbat în prostatita acută sau cronică. Prostatita cronică nebacteriană nu a fost demonstrată științific că ar fi, în primul rând, o boală a prostatei sau rezultatul unui proces inflamator.

Cum identifici simptomele prostatitei 

Ideal ar fi ca pacientul să identifice încă din stadiu incipient simptomele prostatitei și să meargă la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Cu cât prostatita este diagnosticată și tratată mai rapid, cu atât mai puțin va fi afectată calitatea vieții pacientului.

Iată ce simptome ar trebui să declanșeze un semnal de alarmă:

  • Intensificarea frecvenței urinării, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții
  • Pierderea abilității de abținere atunci când apare nevoia de urinare
  • Retenția urinară, care se manifestă prin incapacitatea golirii complete a vezicii urinare, dar și prin jetul slab al urinei ori prin dificultăți la inițierea micțiunii
  • Dureri în partea de jos a abdomenului, în zona rectală sau inghinală, care se declanșează sau intensifică mai ales la urinare/ ejaculare
  • Febră, frisoane, stare generală de rău
  • Prezența sângelui în urină sau în spermă
  • Dureri musculare în tot corpul
  • Greață, vărsături
  • Dureri lombare

Simptomele prostatitei infecțioase

Prostatita de cauză bacteriană debutează în general brusc, cu simptome precum febră, frisoane, oboseală, dureri în partea de jos a abdomenului și disconfort la urinare/ ejaculare. Aceasta poate fi acută, dar și cronică. 

Newsletter DOC dedicat

Mai puțin de 5% din toate cazurile de prostatită diagnosticate sunt declanșate de o infecție bacteriană. S-a demonstrat că mai mulți agenți cu transmitere sexuală și nesexuală, cum ar fi Neisseria gonorrhoeae, agentul cauzator al gonoreei și E. coli, infectează și induc inflamația la nivelul prostatei.

Infecțiile cu transmitere sexuală, factori de risc pentru prostatită

În fiecare zi, peste un milion de cazuri noi de infecții cu transmitere sexuală sunt raportate în rândul populației globale. Cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală raportate sunt sifilisul, gonoreea, trichomonaza și chlamydia.

Din cauza poziției prostatei, o infecție a prostatei se poate transmite în timpul actului sexual. Printre factorii de risc ai prostatitei de cauză bacteriană se numără bolile cu transmitere sexuală, dar și sexul neprotejat, mai ales cel anal.

Ce trebuie să știi despre chlamydia 

Chlamydia trachomatis – clamidioza, dar și bacteria Neisseria gonorrhoeae – gonoreea - sunt exemple de bacterii cu transmitere sexuală care pot cauza (și) prostatită. Chlamydia este o infecție cu transmitere sexuală care este cauzată de bacterii. Când bacteriile pătrund în uretra unui bărbat în timpul sexului, este posibil ca microorganismele să se atașeze de glanda prostatică. Pe lângă glanda prostatică, bacteriile pot provoca și o infecție care se răspândește în alte părți ale tractului genital.

Riscul de prostatită cauzată de o bacterie care se transmite prin contact sexual neprotejat este mai mare în rândul persoanelor cu mai mulți parteneri sexuali ori în rândul celor care practică sexul anal.
În concluzie, riscul de prostatită poate fi redus prin practicarea sexului protejat. Prezervativul reduce riscul de infecție bacteriană, deci și pe cel de inflamare a prostatei – prostatita.

Diagnostic prostatită

Imediat ce ajungi la medic cu asemenea simptome, ți se va face anamneza și examinarea fizică, dar și o analiză a urinei. Apoi, în funcție de suspiciunile medicului cu privire la diagnostic, se pot face analize de sânge, analize ale spermei, teste imagistice, examinare rectală digitală sau chiar unele teste mai invazive:

Cistoscopie

O cistoscopie poate identifica alte probleme ale tractului urinar, dar nu diagnostichează prostatita. Se utilizează un cistoscop (un tub iluminat de mărimea unui creion cu o cameră sau o lentilă de vizualizare la capăt) pentru a vedea interiorul vezicii urinare și uretrei.

Ecografia transrectală

Bărbații cu prostatită bacteriană acută sau prostatită bacteriană cronică care nu se ameliorează cu antibiotice pot efectua o ecografie transrectală. O sondă cu ultrasunete subțire introdusă în rect folosește unde sonore pentru a produce imagini ale glandei prostatei. Acest test poate indica anomalii ale glandei prostatei, abcese sau pietre.

Tratament prostatită

Tratarea prostatitei cauzate de o infecție bacteriană transmisă pe cale sexuală se face tot prin terapia cu antibiotice. Antibioticele sunt, în general, administrate pe o perioadă de opt săptămâni în cazul prostatitei acute, astfel încât să se reducă riscul recidivei, deci cel al cronicizării afecțiunii. În cazul prostatitei cronice, tratamentul cu antibiotice poate fi administrat pe o perioadă mai lungă de 12 săptămâni, astfel încât boala să fie complet combătută. Sunt cazuri în care va fi necesar tratamentul permanent cu antibiotice, administrat însă în doze foarte mici.

În paralel, se vor administra antiinflamatoare și/ sau alfa-blocante, pentru estomparea simptomelor neplăcute. Tratamentul poate consta în abordarea problemelor:

  • Infecțioase - Antibioticele care distrug bacteriile care cauzează infecții.
  • Urinare - anumite medicamente, cum ar fi tamsulosin și alfuzosin relaxează mușchii din jurul prostatei și vezicii urinare pentru a îmbunătăți fluxul de urină.
  • Psihosocial - managementul stresului poate ajuta. Unii bărbați beneficiază de consiliere sau medicamente pentru anxietate, depresie și catastrofizare (suprareacția la stres minor, frecventă la persoanele cu durere cronică).
  • Inflamarea -  antiinflamatoare nesteroidiene sau suplimentele cu quercetină și polen de albine pot ameliora o prostată umflată și inflamată.
  • Neurologice-  Medicamentele prescrise pentru durere, cum ar fi clorhidratul  de  amitriptilină https://www.doc.ro/medicamente/src/AMITRIPTYLINUM/%20?itms=110 ameliorează durerea neurogenă. Această durere poate include fibromialgie sau durere care se extinde în picioare, brațe sau spate.

Pacientul ar trebui să se hidrateze foarte bine în această perioadă, pentru a accelera procesul de eliminare a bacteriilor. De asemenea, acesta va evita alimentele condimentate, dar și alcoolul ori cofeina, care accentuează simptomele neplăcute.

Compresele calde și băile de șezut pot ameliora simptomele neplăcute ale prostatitei, îmbunătățind temporar starea pacientului.

Prostatita și activitatea sexuală

Nu trebuie neapărat să eviți actul sexual dacă ai prostatită, însă acesta trebuie efectuat cu protecție, pentru a nu infecta partenera și pentru că persistă riscul de a contracta și o altă infecție. De obicei, sexul nu va agrava prostatita, dar unii bărbați care au prostatită au dureri de ejaculare. Acest lucru poate interfera cu plăcerea sexuală.

Prostatita rezultă adesea dintr-o infecție bacteriană și cu transmitere sexuală, dar poate fi și de altă cauză. Dacă ai răni la nivelul organelor genitale sau secreții neobișnuite din penis, evită activitatea sexuală până când ajungi la medic pentru un diagnostic și un tratament corecte.

Prostatita și alte afecțiuni cu simptome similare, chiar și cancerul  au o serie de cauze posibile și manifestări similare, deci doar medicul face diagnosticul diferențial. Unele dintre ele pot avea consecințe grave dacă nu sunt tratate. Dacă aveți dureri pelvine, urinare dificilă sau dureroasă sau ejaculare dureroasă, consultă medicul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Prostatitis - bacterial
https://medlineplus.gov/ency/article/000519.htm
National Library of Medicine  - Prostatitis, Sexually Transmitted Diseases, and Prostate Cancer: The California Men's Health Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2806913/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0