Cancerul de prostată, influențat de grăsimea abdominală

Potrivit unui studiu canadian, grăsimea abdominală pare să fie asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată agresiv.

De-a lungul anilor, mai multe studii au arătat că obezitatea este un factor major de risc pentru diverse afecțiuni, inclusiv pentru cancerul de prostată. Pentru a explora în continuare legătura dintre incidența bolii și masa corporală, o echipă de cercetare a studiat datele¹ dintr-un sondaj efectuat la Montréal, Canada, între 2005 și 2012. 

Grăsimea abdominală crește riscul de cancer agresiv de prostată

Cercetătorii au observat astfel că grăsimea abdominală era asociată cu un risc crescut de cancer agresiv. Potrivit acestora, identificarea factorilor de risc pentru cancerul agresiv este un mare pas înainte în cercetările legate de sănătate, deoarece acesta este cel mai greu de tratat. Datele obținute creează o oportunitate de a lucra preventiv, prin monitorizarea mai atentă a bărbaților cu acest factor de risc.

Distribuția efectivă a grăsimii corporale pare a fi un factor semnificativ în dezvoltarea bolii: impactul asupra sănătății unei persoane poate varia în funcție de locul în care este depusă grăsimea, dacă este concentrată în jurul abdomenului sau distribuită pe tot corpul. 

Newsletter DOC dedicat

Grăsimea abdominală, afirmă oamenii de știință, determină variații hormonale și metabolice care pot favoriza creșterea celulelor canceroase dependente de hormoni. Se crede că obezitatea abdominală este asociată cu o scădere a testosteronului, precum și cu o stare de inflamație cronică legată de dezvoltarea tumorilor agresive.

Obezitatea generală nu a prezentat aceeași corelație cu grăsimea abdominală. Acest lucru poate rezulta dintr-o prejudecată de detectare și posibile efecte biologice. La persoanele obeze, mai spun savanții, proteina utilizată pentru a detecta cancerul de prostată într-un stadiu incipient, antigenul prostatic specific (PSA), este diluată în sânge. Această hemodiluție face ca boala să fie mai greu de detectat.

Echipa de cercetare consideră că ar trebui să se acorde prioritate studiilor cu privire la momentul expunerii la obezitate pe parcursul vieții unei persoane și că o analiză mai aprofundată a distribuției grăsimii corporale ar putea oferi o perspectivă mai clară asupra riscurilor de a dezvolta cancer de prostată.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată

Un factor de risc este orice lucru care crește posibilitatea unei persoane de a dezvolta cancer. Deși factorii de risc sunt importantți, unii nu cauzează cancer direct sau singuri. Există oameni cu mai mulți factori de risc cunoscuți care nu dezvoltă niciodată cancer, în timp ce alții fără factori de risc cunoscuți se îmbolnăvesc.

Iată elementele care pot crește riscul unui bărbat de a face cancer de prostată:

Vârsta

Riscul de cancer de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după 50 de ani. Aproximativ 60% dintre cazurile de cancer de prostată sunt diagnosticate la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. 

Rasa

Bărbații din rasa neagră sunt diagnosticați cu cancer de prostată mai mult decât bărbații din alte rase și au un risc mai mare de deces din cauza acestei boli.

Locul nașterii

Cancerul de prostată apare cel mai adesea la bărbații din nordul Europei și din America de Nord. De asemenea, se pare că boala este tot mai întâlnită în rândul asiaticilor care trăiesc în medii urbanizate, cum ar fi Hong Kong, Singapore și orașele nord-americane și europene, în special în rândul celor care au o dietă mai puțin sănătoasă și nu fac mișcare.

Istoricul familial

Cancerul de prostată familial reprezintă aproximativ 20% dintre toate cazurile; se dezvoltă din cauza unei combinații de gene comune și factori de mediu sau de stil de viață comuni. Cancerul ereditar de prostată, când bărbatul moștenește riscul de la o rudă, este rar și reprezintă aproximativ 5% dintre toate cazurile. Cancerul ereditar de prostată apare atunci când modificările genelor sau mutațiile sunt transmise în cadrul unei familii de la o generație la alta.

Dacă un bărbat are o rudă de gradul I - adică un părinte, un frate sau un copil - cu cancer de prostată, riscul de a dezvolta cancer de prostată este de 2 până la 3 ori mai mare decât riscul mediu. Acest risc crește și mai mult odată cu numărul rudelor diagnosticate cu cancer de prostată.

Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2

Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 provoacă doar un procent mic dintre cancerele de prostată moștenite. Cei care au mutațiile BRCA1 sau BRCA2 ar trebui să ia în considerare screening-ul pentru cancerul de prostată la o vârstă mai fragedă.

Alte modificări genetice

Alte gene care pot prezenta un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată includ HPC1 , HPC2 , HPCX , CAPB , ATM , FANCA , HOXB13. Cercetările pentru identificarea genelor asociate cu un risc crescut de cancer de prostată sunt în curs de desfășurare și savanții învață constant mai multe despre modul în care modificările genetice specifice pot influența dezvoltarea acestei boli. În prezent, nu există teste genetice disponibile pentru a stabili clar riscul cuiva de a dezvolta cancer de prostată.

Obiceiurile alimentare

Niciun studiu nu a dovedit că alimentația de zi cu zi poate provoca sau preveni direct dezvoltarea cancerului de prostată. Cu toate acestea, multe studii care analizează legăturile dintre anumite comportamente alimentare și cancer sugerează că poate exista o conexiune. 

De exemplu, obezitatea este asociată în diverse cercetări cu multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată, și deci se recomandă o dietă sănătoasă pentru a evita creșterea în greutate. În unele studii, consumul regulat de alimente bogate în grăsimi animale (unt, untură, carne grasă, brânzeturi grase), a fost asociat cu un risc crescut de cancer de prostată. Poate fi util, așadar, un consum mai redus de grăsimi saturate pentru a scădea riscul de boală.

O dietă bogată în legume, fructe și leguminoase (cum ar fi fasolea și mazărea), poate reduce riscul de cancer de prostată, potrivit altor studii. Nu este clar ce substanțe nutritive sunt direct responsabile pentru acest efect protector. Deși licopenul, un nutrient găsit în roșii și alte legume, s-a dovedit a fi asociat cu un risc mai mic de cancer de prostată, datele nu au arătat clar că ar exista o relație între licopen și prevenirea cancerului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - General and abdominal obesity trajectories across adulthood, and risk of prostate cancer: results from the PROtEuS study, Montreal, Canada 
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10552-021-01419-z
1. Studiul „General and abdominal obesity trajectories across adulthood, and risk of prostate cancer: results from the PROtEuS study, Montreal, Canada”, apărut în Cancer Causes & Control (2021). DOI: 10.1007/s10552-021-01419-z, autori: Eric Vallières et al.
Cancer - Prostate Cancer: Risk Factors and Prevention
https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/risk-factors-and-prevention


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0