Care este legătura dintre oboseală și tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună prin care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale glandei tiroide. Această afecțiune este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului, unde glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni.  

Tratamentul clasic al hipotiroidismului, inclusiv cel pentru tiroidita Hashimoto, constă în medicamente pe bază de levotiroxină, care ajută la înlocuirea hormonilor tiroidieni lipsă. Levotiroxina este, de fapt, o versiune sintetică a hormonilor tiroidieni. Anumiți factori, precum stresul sau consumul de anumite medicamente, pot afecta funcția glandei tiroide sau absorbția levotiroxinei. Din aceste motive, simptomele hipotiroidismului pot fi, uneori, mai accentuate. Află în ce constau simptomele tiroiditei Hashimoto, care sunt cauzele și cum pot fi ameliorate. 

Simptomele asociate cu tioridita Hashimoto

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atunci când simptomele tiroiditei Hashimoto se accentuează, pacientul resimte o stare de oboseală mai pronunțată și cronică. Pe lângă aceasta, mai pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

-    Dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor
-    Constipație
-    Luare în greutate fără motiv
-    Paloarea și uscăciunea pielii
-    Sensibilitatea la frig
-    Mărirea glandei tiroide
-    Uscăciunea și căderea părului
-    Unghii casante
-    Senzație de sensibilitate musculară
-    Probleme de memorie
-    Puls scăzut (bradicardie)
-    Depresie
-    Ciclu menstrual neregulat și/sau abundent

Cauzele accentuării simptomelor tiroiditei Hashimoto

Există foarte multe lucruri care pot face ca simptomele tiroiditei Hashimoto să devină mai pronunțate. Printre acestea se numără cauzele de mai jos. 

1. Deficiența de anumite vitamine și minerale

Deficiența anumitor nutrienți, cum ar fi vitamine și minerale, poate afecta persoanele care suferă de tiroidita Hashimoto. Printre acestea se numără:
-    Iodul, care este foarte important pentru sănătatea tiroidei și care nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor cu afecțiuni ale tiroidei
-    Seleniul, un alt nutrient important pentru tiroidă. Persoanele cu deficiență de seleniu pot remarca înrăutățirea simptomelor tiroiditei Hashimoto.
-    Zincul, a cărei deficiență a fost asociată cu hipotiroidismul. Potrivit unui studiu1 din 2009, nivelul hormonilor tiroidieni a fost îmbunătățit la pacienții cu afecțiuni ale tiroidei cu ajutorul suplimentării cu zinc.
-    Vitaminele D și B12 sunt foarte importante pentru persoanele cu probleme de tiroidă. Mai mult, deficiența de vitaminele D și B12 este frecvent întâlnită la persoanele cu tiroidită Hashimoto.  

2.  Anumite medicamente și suplimente alimentare

Există medicamente și suplimente alimentare care pot interacționa cu tratamentul pentru afecțiunile tiroidei. În cazul levotiroxinei, anumite medicamente pot bloca accesul acesteia în organism, ceea ce poate duce la stare de oboseală acută, precum și alte simptome. Este important să te consulți cu medicul înainte de a lua orice alt tratament în afară celui pentru problemele de tiroidă. E posibil ca medicul să îți recomande să iei medicamentele la ore diferite din zi sau să îți ajusteze doza de levotiroxină. 

Așadar, fii cu luare aminte la următoarele tipuri de medicamente și suplimente:

-    Suplimente alimentare ce conțin calciu sau fier
-    Medicamente antiacide
-    Estrogeni, care se pot regăsi în pastilele anticoncepționale sau ce pot fi utilizați în terapia de înlocuire hormonală
-    Anumite medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol, cum ar fi cele pe bază de colestiramină sau colestipol
-    Anumite antibiotice, cum ar fi rifampicina
-    Medicamentele pentru ulcer pe bază de sucralfat
-    Medicamentele anticonvulsive, pe bază de fenitoină sau carbamazepină  

3. Stresul

Cu toții resimțim un nivel mai puternic de stres, din când în când. Deși nu ni se pare motiv de îngrijorare, stresul poate afecta sistemul imunitar, uneori agravând afecțiuni autoimune, cum este boala Graves sau tiroidita Hashimoto. 

Boala Graves cauzează hiperactivitatea tiroidei, în timp ce tiroidita Hashimoto are efect contrar, ducând la o activitate mai redusă decât ar trebui a glandei tiroide. Stresul în sine nu poate declanșa o afecțiune a tiroidei, dar poate face ca simptomele să fie mai pronunțate. Stresul impactează bolile tiroidiene prin faptul că încetinește activitatea metabolică a organismului, iar atunci când funcția glandei tiroide este încetinită din cauza stresului, nivelul de hormoni tiroidieni T3 și T4 scade, la rândul său. 

În același timp, conversia hormonului T4 în T3 nu se mai produce, ceea ce poate duce la un dezechilibru hormonal ce afectează funcțiile tiroidei. Stresul se poate prezenta sub mai multe forme, cum ar fi:

-    Stres emoțional, cum ar fi cel asociat cu relațiile afective, munca sau starea de sănătate
-    Stres fizic, cum ar fi cel legat de o boală cronică, intervenție chirurgicală sau accident
-    Schimbări semnificative în viață, cum ar fi sarcina sau menopauza

Cum poți ameliora stările date de tiroidita Hashimoto?

După cum am precizat mai devreme, tiroidita Hashimoto cauzează hipotiroidism și poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor pe bază de levotiroxină. Aceasta este o versiune sintetică a hormonilor tiroidieni, care ajută la înlocuirea hormonilor ce nu sunt produși de către glanda tiroidă. 

In afara de tratamentul adecvat cu levotiroxina studiile arată că administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor antitiroidieni peroxidazici (ATPO) și la îmbunătățirea stării la persoanele cu boala Hashimoto . Dea semena, ajuta suplimentele cu Zinc, Curcumina, Vitamina D, Vitamine din complexul B, Magneziu, Fier.

Doza potrivită de levotiroxină este diferită pentru fiecare pacient în parte. Așadar, atât timp cât urmezi tratamentul exact cum ți l-a prescris medicul, nu ar trebui să resimți oboseala specific tiroiditei Hashimoto, precum nici alte simptome asociate. Din moment ce există mulți factori care pot avea un impact negative asupra afecțiunii, precum și asupra felului în care funcționează tratamentul cu levotiroxină, este important să mergi la controale regulate ale tiroidei. Se recomandă unul sau două controale pe an. De asemenea, este important să ai mereu grijă la alimentație, alte medicamente pe care trebuie să le iei, precum și la nivelul de stres. 

Când să mergi la medic

Dacă urmezi un tratament cu levotiroxină și tot ai stare de oboseală acută, este important să mergi la medic. E posibil să fie necesară ajustarea dozei. Medicul va solicita o serie de teste, pentru a monitoriza nivelul de hormoni tiroidieni, în așa fel încât să îți poată prescrie doza adecvată de levotiroxină. 

Uneori, chiar dacă iei doza potrivită de levotiroxină, e posibil să resimți anumite simptome asociate cu afecțiunea tiroidiană. În acest caz, problema se află în altă parte. Medicul îți va recomanda, așadar, o serie de investigații mai amănunțite, pentru a identifica sursa problemei. Este recomandat să mergi la doctorul curant ori de câte ori se schimbă ceva în simptomele resimțite, pentru a preveni agravarea stării de sănătate. Medicul este unicul în măsură să îți prescrie tratamentul adecvat. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1. Studiul Effect of zinc supplementation on the zinc level in serum and urine and their relation to thyroid hormone profile in male and female goitrous patients, publicat în Clinical Nutrition Journal, în aprilie 2009, autori: Ghulam Abbas Kandhro, Tasneem Gul Kazi, Hassan Imran Afridi, Raja Adil Sarfraz, Mohammad Khan Jamali, Nasreen Syed
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(09)00027-2/fulltext 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0