Ce este dismenoreea primară şi secundară: cauze, simptome, tratament

Durerea asociată cu menstruația se numește dismenoree și apare la mai mult de jumătate dintre femeile care au menstruație cam una-două zile în fiecare lună. Află mai multe despre această problemă și când e cazul să mergi la un consult ginecologic.

În general, durerea corelată cu menstruația este relativ ușoară, dar pentru unele femei este atât de severă încât le împiedică să-și desfășoare activitățile normale timp de câteva zile.

De ce apar aceste menstruaţii dureroase?

Ar putea să nu existe o cauză uşor de identificat a menstruaţiilor dureroase. De exemplu, unele femei au un risc mai mare de a suferi de dismenoreee decât altele, factorii de risc fiind:

  • vârsta sub 20 de ani;
  • antecedente în familie (rude apropiate cu menstruaţii dureroase);
  • fumatul;
  • sângerările abundente în timpul menstruaţiilor;
  • menstruaţiile neregulate;
  • lipsa nașterilor;
  • pubertate începută înainte de vârsta de 11 ani.

Un hormon numit prostaglandină declanşează contracţiile musculare din uter, care expulzează mucoasa uterină. Aceste contracţii pot provoca durere şi inflamaţie. Nivelul de prostaglandine creşte chiar înainte de începerea menstruaţiei. Menstruaţiile dureroase pot fi, de asemenea, rezultatul unei afecţiuni, precum sindromul premenstrual, endometrioza, fibroamele uterine, boala inflamatorie pelvină, adenomioza, stenoza cervicală.

Cum se poate afla cauza dismenoreei?

Dismenoreea sau durerea din timpul menstruației poate fi primară sau secundară. Când durerea asociată cu menstruația nu trece cu medicamente, e bine ca femeia afectată să meargă la un consult ginecologic. I se poate face o ecografie abdominală pentru a se căuta cauza, iar în unele situații, medicul poate recomanda o laparoscopie.

Dismenoree primară

Dismenoreea primară reprezintă durerea la menstruaţie asociată ciclurilor ovulatorii, în absenţa unei patologii structurale, deci a unei boli. Dismenoreea primară se manifestă de regulă la femeile aflate la vârste tinere. Odată prezent acest tip de durere, va afecta femeia respectivă pe parcursul întregii vieţi menstruale. Ameliorări se pot observa doar la femeile care nasc, dar acest lucru nu e obligatoriu să se întâmple nici măcar în cazul lor.

Ce simptome sunt asociate cu dismenoreea primară?

Simptomele dismenoreei primare constau în:

dureri sub formă de crampe localizate în regiunea suprapubiană, care pot iradia spre coapsă sau spre spate
simptome vegetative: greaţă, vărsături, leşin

Ce opțiuni de tratament există pentru dismenoreea primară?

Durerea menstruală debutează de regulă cu câteva ore înaintea declanşării menstruaţiei şi se întinde pe o perioadă de cel mult 72 ore. Majoritatea femeilor răspund foarte bine la tratamentul cu inhibitori ai prostaglandin-sintetazei – antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac). 

La pacientele care doresc simultan şi contracepţie, se pot folosi cu succes de pilulele anticoncepţionale. Fumatul măreşte riscul dismenoreei severe, de aceea trebuie evitat. Yoga poate fi de folos în atenuarea durerilor.

Alte opţiuni terapeutice în dismenoreea primară sunt electrostimularea nervoasă transcutanată cu frecvenţă înaltă (ESNT, TENS), ablaţia laparoscopică a nervului uterin (ALNU, LUNA), alte medicamente – nitroglicerina, terbutalina, guaifenezina sau remedii din plante cum ar fi coada șoricelului.

Dismenoreea secundară

Dismenoreea secundară reprezintă durerea ciclică menstruală asociată unei patologii structurale, adică unei boli. Cele mai frecvente cauze ale dismenoreei secundare sunt:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

endometrioza
adenomioza
purtarea steriletului (dispozitiv intrauterin)

În cazul dismenoreei secundare, durerea menstruală debutează cu 1-2 săptămâni înaintea declanşării menstruaţiei şi persistă câteva zile după terminarea menstruaţiei. Mecanismul dismenoreei secundare constă în hipertonia uterină asociată cu un exces de prostaglandine. Dismenoreea secundară începe în deceniile 2 sau 3 de viață, după ce femeia a avut cicluri menstruale relativ dureroase.

Ce simptome sunt asociate cu dismenoreea secundară?

Următoarele simptome pot indica dismenoreea secundară:

menstruaţie abundentă sau sângerări neregulate;
anormalitate pelvină în timpul examinării fizice;
un slab răspuns la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la contraceptivele orale;
infertilitate;
dispareunie (dureri în timpul actului sexual);
secreţii vaginale anormale.

Ce opțiuni de tratament există pentru dismenoreea secundară?

Pentru a primi tratamentul adecvat, este nevoie mai întâi, bineînțeles, de un consult ginecologic și de diagnostic. Farmacoterapia este cel mai eficient şi cel mai de succes tratament pentru a atenua simptomele dismenoreei. Tratamentul pentru dismenoreea secundară implică o corectare a cauzei care se află la baza durerilor menstruale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene aprobate de specialişti pentru tratamentul dismenoreei sunt:

diclofenacul
ibuprofenul
ketoprofenul
acidul meclofenamic
acidul mefenamic
naproxenul

Alte antiinflamatoare nesteroidiene şi analgezice care au fost folosite în tratamentul dismenoreei includ următoarele variante:

aspirina
paracetamolul (acetaminofen)
inhibitorii COX-2.

Răspunsul la antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac), precum şi la pilulele anticoncepţionale combinate este, însă, mai redus în comparaţie cu pacientele cu dismenoree primară.

Dacă durerea menstruală este cauzată de endometrioză, medicul ginecolog poate recomanda pilule contraceptive, implantul hormonal sau steriletul. Medicamentele numite agonişti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)  pot, de asemenea, reduce durerea cauzată de endometrioză, însă acestea pot provoca reacţii adverse, inclusiv pierderea osoasă, bufeurile şi uscăciunea vaginală, de aceea sunt folosite pentru o perioadă scurtă. Altă opţiune terapeutică în dismenoreea secundară severă cauzată de endometrioză este neurectomia presacrală (ablația chirurgicală a nervului presacral).

Dacă dismenoreea este cauzată de fibrom și nu este atenuată cu antiinflamatoare nesteroidiene, pilule contraceptive sau agonişti GnRH, poate fi recomandat un tratament numit embolizarea arterelor uterine.

La fel, dacă dismenoreea este cauzată de adenomioză, și nu este atenuată cu antiinflamatoare nesteroidiene, pilule contraceptive sau agonişti GnRH, poate fi recomandată embolizarea arterelor uterine.

Există remedii naturale pentru durerea menstruală?

Pentru a ușura durerile menstruale se pot încerca și câteva remedii simple, cum ar fi acoperirea abdomenului cu o pernuță cu sare încălzită sau cu plasturi speciali pentru menstruație (se găsesc la farmacie), se poate face o baie caldă, se execură mișcări de yoga sau se apelează la alte tehnici de relaxare. 

Acupunctura, presopunctura și terapiile de stimulare nervoasă pot fi utile pentru tratarea durerii menstruale. De asemenea, este important un somn bun atât în general, cât și în timpul menstruației pentru a face față mai bine eventualului disconfort.

Se pot preveni durerile menstruale?

Pentru a preveni durerile menstruale se pot încerca și câteva modificări în stilul de viață. De exemplu, adoptarea unei alimentații care să includă mai multe fructe și legume, lactate slabe și ceai de ghimbir și mai puține grăsimi animale (unt, smântână, carne grasă, brânzeturi grase) și produse cu zahăr. 

Unele studiile au arătat că și suplimentele de magneziu și zinc și vitaminele B1 și B6 ușurează durerile, însă nu este recomandat să iei vitamine și minerale după ureche, ci să ceri înainte sfatul medicului.

Exercițiile fizice în majoritatea zilelor săptămânii pot contribui, de asemenea, la o stare fizică mai bună în timpul menstruației. Antrenamentele aerobe, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, ciclismul sau înotul ajută la producerea de substanțe chimice care blochează durerea.

În plus, evitarea fumatului activ și pasiv ajută la diminuarea durerilor menstruale.

Recomandarea noastră este să mergi la un consult ginecologic în cazul în care durerile menstruale sunt extrem de puternice și îți afectează negativ calitatea vieții.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI – Dysmenorrhea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560834/
Karger - Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies
https://www.karger.com/Article/Fulltext/495408
Studiul „Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies”, apărut în Gynecol Obstet Invest 2019;84:209–224, https://doi.org/10.1159/000495408, autori: Bajalan Z., Alimoradi Z., Moafi F.

 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0